Sadržaj

Štiti tvoju kožu zimi

av_solaires_hiver_campagne_1x1 473x473

Dobre navike za zaštitu kože od sunca zimi

Zimi trebamo nastaviti sa svojim navikama zaštite od sunca, na primjer primjenom hidrirajuće kreme sa SPF-om u jutarnjoj rutini njege kože. Važno je odabrati oblik zaštite koji odgovara tvom životnom stilu i ritmu: ako provodiš puno vremena na otvorenom, možeš nanijeti više SPF-a, no ako cijeli dan radiš u uredu za računalom, SPF 15 nanesen jednom dnevno je dovoljan. 

Kako zimsko sunce utječe na našu kožu?

Sunce ne ide na odmor! Ima ga tijekom cijele godine, iako je nešto manje „agresivno“ nego ljeti. Zimi su UVB zrake odgovorne za opekline manje snažne i opasne, no to nije slučaj s UVA zrakama koje su odgovorne za progresivno pogoršanje stanja kože, starenje kože i pojavu ružnih sunčanih pjega. Važno je upamtiti da UVA može doprijeti do najdubljih slojeva dermisa i tako biti odgovoran za DNK oštećenje vidljivo kod raka kože.

 

av_solaires_hiver_proteger_peau_1x1_472x472

Trebaš zaštititi svoju kožu kad god si na otvorenom dulje od 15 minuta, bilo na terasi ili u planinama. Za zaštitu je važna i odgovarajuća odjeća te sunčane naočale.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Sunce u planinama: pripazi na opasnost

U planinama je tvoja koža još više izložena štetnim utjecajima sunca zbog nadmorske visine i sunčeve svjetlosti koja se odbija. Snijeg reflektira UV zrake, povećavajući količinu zračenja koja dopire do vas: 80 % UV zraka odbija se od snijega i još jače pogađa vašu kožu.

Dokazano je i da se količina UV zraka povećava za 4 % svakih 300 metara, što je na nadmorskoj visini od 3000 metara 40 % više UV zraka nego na plaži. Štoviše, okolina nas može zavarati i ne pruža nam uvijek objektivan dojam o tome hoćemo li dobiti sunčane opekline. Tvoja koža je gotovo „anestezirana“ hladnoćom i vjetrom koji ostavljaju dojam svježine, dok bijeli oblaci filtriraju vrlo malo UV zraka, iako te mogu navesti da vjeruješ da je rizik od sunčanih opeklina nizak.

U ovoj situaciji preporučljivo je zaštititi se sunčanim naočalama i kremom za zaštitu od sunca s visokim SPF-om (najmanje 30) te ovu zaštitu ponovno nanositi barem svaka dva sata, posebice na skijanju ili ako provodiš puno vremena na otvorenom.

Back to top