SAVJETI STRUČNJAKA

Nesavršenosti kože

U FOKUSU: NESAVRŠENOSTI KOŽE

Ožiljci, mrlje, madeži i nesavršenosti tena su nedostaci na koži koji se mogu ispraviti ili prekriti odgovarajućom korektivnom kozmetikom.

Različite nesavršenosti kože

Nesavršenosti kože mogu biti različitih veličina i oblika, intenziteta boje i uzroka nastanka. Neke su urođene, poput madeža. One mogu biti pigmentirane, depigmentirane, u boji mlijeka ili crvene (angiomi).

Druge su pak posljedica stečenih stanja kože, kao što su:

 • Bijele mrlje kod vitiliga (lokaliziran nestanka pigmentacije kože), benignog, ali vidljivog oboljenja osobito kod osoba tamnije puti.
 • Smeđe mrlje su posljedica pretjeranog izlaganja suncu. Češće su u trudnoći, otuda i naziv "trudnička maska", ali se javljaju i izvan trudnoće kod žena, a ponekad čak i kod muškaraca.
 • Neka stanja kože na licu mogu se poboljšati liječenjem i posebnim tretmanima, ali nikada u potpunosti ne nestaju.
 • Akne i neujednačen ten imaju veliki utjecaj na život i samopouzdanje, posebno ukoliko se radi o dugogodišnjoj borbi s nepravilnostima kože Ožiljci od akni mogu ostaviti dugotrajne tragove, osobito ako su akne bile velike i duboke.

Svaka estetska ili plastična operacija na licu praćena je razdobljem prijelaznih nesavršenosti tijekom kojeg zacjeljivanje još nije potpuno. Ove privremene nesavršenosti također zahtijevaju pažljivu pozornost.

Konačno, neki ozbiljniji poremećaji kože (ihtioza, opekline ...) trebaju pomoć korektivne kozmetike.

av_carnets-experts_imperfections-teint_dermatologue_1x1

Prevencija je ključna

Tvoj dermatolog će te uputiti u najbolje moguće preventivne ili kurativne tretmane u svim gore opisanim slučajevima. "Bolje spriječiti nego liječiti" savršeno se odnosi na promjene pigmentiranosti kože.

Prevenciju uključuju:

 • Prvo, pravovremeno i učinkovito liječenje upalnih dermatoza.
 • Zatim, svakodnevna primjena proizvoda za zaštitu od sunca. Većina hiperpigmentacija je nastala ili se pogoršala zbog pretjeranog izlaganja suncu i zbog nekorištenja odgovarajuće zaštite od sunca. Fotozaštita dobra je prevencija protiv tamnih mrlja. Biraj proizvode s visokim zaštitnim faktorom i širokim spektrom zaštite te galenske formule koje su fotostabilne i vodootporne.
 • Izbjegavanje ozljeda kože.

To nije uvijek lako, ali ipak pripazi da ne ozljeđuješ kožu. Dopusti ranama da zacijele, a ožiljak zaštiti od sunčevih zraka kako ne bi potamnio.

Čuvaj se ožiljaka!

Ako se rana mora zašiti ili lezija ukloniti, zahvat se mora obaviti prema pravilima dermatološke kirurgije, kako bi ožiljak, koji je često neizbježan, bio što manje uočljiv. Unatoč svim ovim mjerama opreza, možda neće biti moguće spriječiti pojavu nekih nesavršenosti. U ovim slučajevima, korektivne tehnike šminkanja odlično su alternativno rješenje.

av_carnets-experts_imperfections-teint_cicatrice-visage_1x1 473*473

Dermokozmetička njega

Proizvodi visoke podnošljivosti: korištenje proizvoda za njegu kože s visokom podnošljivošću omogućuje smanjenje iritacije koja se može pojaviti u slučaju netolerancije ili alergije na određeni sastojak.

Dermatološka kozmetika, korektivna šminka, važno je oružje svakog dermatologa. Bilo da se radi o privremenoj situaciji (nakon dermatoloških tretmana ili zahvata) ili se radi o dugotrajnim nesavršenostima, kada se ispravno koristi, medicinska korektivna šminka omogućuje uistinu nevjerojatne rezultate. Medicinska korektivna kozmetika prikladna je za

 • promjene na koži kao što su angiomi, vitiligo, ekcem, psorijaza, kuperoza, rozacea, akne i ožiljci od akni, seboroični dermatitis, melazma;
 • ili nakon dermatoloških tretmana, poput lasera, dermoabrazije, filera, pilinga;
 • ili nakon kirurških zahvata kao što su lifting, blefaroplastika, rinoplastika itd.

Kako bi se smanjila vidljivost nesavršenosti kože, u proizvodima za prekrivanje primijenjen je vrlo jednostavan princip komplementarnih boja koji se koristi u slikarstvu.

Riječ je o načelu suprotnih boja u spektralnom krugu, prema kojem je intenzitet boje ublažen ako joj se doda ona koja se nalazi na njoj suprotnoj strani kruga. Ako se te boje pomiješaju, neutraliziraju se:.

 • Zelena neutralizira crvenu (kuperoza, ožiljci, angiomi itd.).
 • Žuta neutralizira ljubičastu (podočnjaci, proširene vene itd.).
 • Smeđa prekriva bijelu.

Svijetle nijanse imaju učinak liftinga, a tamne konturiraju. Igrajući se ovim kontrastima možemo ispraviti oblik lica, smanjiti ožiljke ili udubljena područja. Bijele nijanse nježno ujednačuju ten i „hvataju“ svjetlost.

Naš stručnjak odgovara na tvoja pitanja

Bolji život s nesavrešnostima na koži

Postoje različite vrste pigmentiranih promjena na koži. Najbolje je obratiti se dermatologu i obaviti pregled madeža te utvrditi jesu potrebni daljnji postupci. Korektivna kozmetika izvrsno je rješenje za prikrivanje madeža.

To ovisi o ožiljku: - Ako je ožiljak udubljen, izravnaj ga našom Kompaktnom obojenom kremom, a zatim upotrijebite korektor u stiku. - Ako je ožiljak izdignut, nakon ujednačavanja tena nanesi još malo naše Kompaktne obojene kreme u nijansi nešto tamnijoj od prethodne (tamne boje čine ožiljak manje istaknutim).

Tvoje ruke često su istog tona kao i tvoje lice stoga na području blizu baze palca (između dlana i nadlanice) isprobaj nijansu. Nanesi podlogu na svjetlije područje. Nijansa koja je najbliža tamnom području je ona koju trebaš koristiti. Ako više voliš svjetliji ili tamniji ton, odaberite ton ispod ili iznad.

Temeljito očisti kožu. Nanesi podlogu za make-up prilagođenu stupnju osjetljivosti tvoje kože. Neutraliziraj nedostatke pomoću korektora u stiku. Ujednači ten tekućim puderom ili kompaktnom kremom. Ispravi lokalizirane nesavršenosti korektorom u kistu. Učvrsti šminku s našim mozaičnim puderima. Višebojni mozaični puder iskoristi kao sjenilo za kapke, a visokopodnošljivom maskarom istakni oči. Osmijeh uljepšaj balzamom!

Naši proizvodi za njegu prilagođeni nesavršenostima kože

Naši proizvodi za njegu prilagođeni nesavršenostima kože

Otkrij

COUVRANCE

Make-up

Ujednači ten

 • Dostupno u pet nijansi.
 • Nova tekstura osigurava bolje prianjanje, omogućava jednostavno i precizno nanošenje uz pomoć visoko podnošljive, posebno izrađene, priložene spužvice.

Ispravlja izraženije nesavršenosti kože i ujednačava ten. Bez mirisa, bez konzervansa, bez parabena.

Otkrij Kompaktnu obojenu kremu
Make-up
Back to top