av_solaires_acne_1x1 470x470

Utjecaj sunca na kožu sklonu aknama

Poboljšanje koje ljudi s kožom sklonom aknama osjete početkom ljeta često je kratkotrajno. Izlaganje suncu zapravo ima nekoliko negativnih učinaka na kožu sklonu aknama. Ovi mehanizmi djeluju na takav način da pogoršavaju akne uz odgodu.

Keratinizacija

U početku, UV zrake pomažu pri isušivanju površinskog sloja epidermisa, a s njim i bakterija P. acnes koje su odgovorne za akne. Ovo je poznato kao keratinizacija kože, uz što dolazi stvrdnjavanje stanica kože. Tekstura kože djeluje glatkije i pravilnije, a prištića je manje. Ali nekoliko tjedana kasnije, koža se osvećuje i akne se vraćaju. To se zove rebound efekt - učinak povrata akni. Kako funkcionira?   Budući da je koža deblja, zapravo joj je teže ukloniti mrtve stanice. Sebum i nečistoće kože teže se ispiru i počinju začepljivati pore što uzrokuje do više mitesera i mikrocista koje su opasnosti od infekcije (to je kao kad se odvodi začepe i više ne mogu obavljati svoj posao odvoda otpada). Ljetna vrućina i znoj ne pomažu: znoj stvara povoljno okruženje za razmnožavanje bakterije povezane s aknama.

 

av_votre-peau_cicatrisation_acne_1x1 473x473

Uloga žlijezda lojnica

Iako se tvoja koža činila odmornom i akne su bile u „isključenom“ načinu rada tijekom opuštenih ljetnih mjeseci, zapravo je još uvijek bila pod napadom. Po povratku s odmora kući, koži nedostaju lipidi i počinje prekomjerno proizvoditi sebum kako bi nadoknadila taj nedostatak. Pretjerano aktivne žlijezde lojnice mogu uzrokovati prištiće, mitesere i mikrociste zbog čega se akne nakon ljeta često vraćaju. Na kraju, ne zaboravi da na suncu stanice ne prestaju stvarati sebum: on jednostavno ostaje zarobljen u debljem epidermisu. Kada koža prekine taj zaštitni proces, ispušta sav višak nakupljenog sebuma.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Stvarajući dobre navike moći ćeš uživati u blagodatima sunca dok se brineš za svoju kožu sklonu aknama.

Ograničeno izlaganje suncu

Prvo što treba izbjegavati je pretjerano izlaganje suncu kako stanje ne bi pogoršalo. Pretjerano izlaganje suncu i/ili neodgovarajuća zaštita od sunca također može uzrokovati probleme s pigmentacijom, a hiperpigmentaciji su posebno sklone osobe s aknama ili ožiljcima od akni. U najmanju ruku izbjegavaj najopasnije sate izlaganja od 11 do 16 sati i poštuj sva pravila za izlaganje suncu. Solarije treba u potpunosti izbjegavati, jer potiču zadebljanje kože.

Primjena odgovarajuće zaštite od sunca

Ako želiš ograničiti rizik od hiperpigmentacije, važno je upotrebljavati učinkovitu zaštitu od sunca prilagođenu koži sklonoj aknama, s nemasnom i nekomedogenom formulom. Lagana tekstura poput gela ili fluida posebno je prikladna za kožu sklonu aknama. Kao i tijekom svakog izlaganja suncu, ne zaboravi ponovno nanijeti kremu za zaštitu od sunca barem svaka 2 sata i nakon kupanja, sušenja ručnikom ili znojenja.

Ne zaboravi oprati lice ujutro i navečer micelarnom vodom ili pH neutralnim gelom za čišćenje i tako ukloni nečistoće i višak sebuma s površine. Piling ili maska također se mogu nanijeti na kožu jednom ili dvaput tjedno kako bi se uklonile mrtve stanice kože i spriječilo kasnije začepljenje pora. Uravnotežena prehrana i redovita hidratacija također mogu pomoći u uklanjanju toksina.

 

MASNA KOŽA I AKNE

ZAŠTITA OD SUNCA

Cleanance SPF 50+

  • 91 %: izuzetno lagana tekstura¹
  • 91 %: dugotrajan učinak matiranja¹
  • 96 %: koža nije ljepljiva¹

Vrlo visoka zaštita od sunca za lica s osjetljivom, masnom kožom i kožom sklonom nepravilnostima.

¹% onih koji se slažu. Ispitivanje korisnika, 64 ispitanika u dobi od 12 do 58 godina (prosječna dob 30 godina), primjena 22 dana, najmanje 2 primjene dnevno.

Otkrij više
ZAŠTITA OD SUNCA
Back to top