Lijekovi i sunce

Neki lijekovi i tvari sadrže molekule koje reagiraju na UV svjetlost što znači da im se struktura mijenja kada su izloženi suncu i postaju alergeni ili čak toksični. Ove promjene mogu uzrokovati povećanu osjetljivost kože na suncu, poznatu kao fotosenzibilizacija.

Koji lijekovi su fotosenzibilizirajući lijekovi?

Mnogo ih je: anksiolitici, antibiotici, antidepresivi, antidijabetici, hormonski lijekovi itd. Ako uzimaš medicinsku terapiju, pažljivo pročitaj upute da vidiš je li sunčeva svjetlost kontraindikacija za vrijeme uzimanja lijekova. A ako planiraš godišnji odmor, prije toga razgovaraj sa svojim liječnikom o riziku od fotosenzibilizacije.

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473

Što je tretman ili lijek koji uzrokuje fotosenzibilizaciju?

Lijekovi i sunčeva svjetlost ne slažu se uvijek. Neke vrste tretmana povećavaju osjetljivost kože na sunce pa je potrebno posebno paziti prije izlaganja suncu.

Neke molekule u lijekovima mogu postati alergene ili čak toksične kada su izložene suncu. Ove promjene mogu uzrokovati povećanu osjetljivost kože na sunce, poznatu kao fotosenzibilizacija.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Uzimanje lijekova u pravo vrijeme

Ako je moguće, uzmi lijek navečer, oko 17 ili 18 sati, a ne ujutro.

Blagodati i štetni učinci koje sunce čini koži

Kako nastaje fotosenzibilizacija?

Postoje dvije vrste reakcija.

Fototoksična reakcija

Fototoksična reakcija je najčešći tip reakcije, i ne treba je miješati s alergijom na sunce. Ova vrsta reakcije događa se kada se upotrebljava velika količina proizvoda koji uzrokuje fotosenzibilizaciju. Očituje se nekoliko minuta ili sati nakon izlaganja suncu, a posljedica je pojava crvenila na suncu izloženim dijelovima lica, vrata i dekoltea, kao i na rukama, nogama i stopalima. Nakon početne fototoksične reakcije, daljnje izlaganje može izazvati odgođenu reakciju ili fotoalergiju.

Fotoalergijska reakcija

Ovo je najrjeđi tip reakcije i uzrokovan je upotrebom male količine proizvoda koji uzrokuje fotosenzibilizaciju, već poznatog koži. Pojavljuje se unutar 24 sata ili više od izlaganja suncu i rezultira pojavom intenzivnog svrbeža na dijelovima izloženim suncu, slično koprivnjači ili ekcemu, koji se zatim može proširiti na ostatak tijela. Može se pojaviti i neuobičajena pigmentacija sa smeđom ili plavičastom bojom.

Bez reakcije, nakon godinu dana liječenja, ne znači da ne postoji rizik. Možeš nekoliko puta izaći na sunce prije nego što doživiš fotoalergijsku reakciju. I pazi: istu reakciju možeš imati i nakon solarija!

Što učiniti ako imaš reakciju fotosenzibilizacije

U slučaju reakcije na tretman koji uzrokuje fotosenzibilizaciju, potrebno je odmah prekinuti svako izlaganje suncu. Ovisno o težini, ljekarnik ili liječnik preporučit će ti kremu ili gel za ublažavanje svrbeža i liječenje mjehurića.

Izbjegavaj sunce

Kao preventivnu mjeru, mudro je izlaganje suncu svesti na minimum ili jednostavno uopće ne izlaziti na sunce.

Odaberi pravu zaštitu

Obrati pozornost na ono što ti koža govori: iako se opekline obično pojavljuju dvanaest sati nakon izlaganja, pogođeni ovim stanjem često opisuju osjećaj gorenja u trenutku izlaganja. U svakom slučaju treba izbjegavati izlaganje UV zrakama i upotrebljavati maksimalnu UVA/UVB zaštitu.

Štiti se tijekom cijele godine

Bilo da je ljeto ili zima, pada kiša ili je sunčano, sunčeve zrake djeluju na kožu, stoga je važno svojoj koži pružiti svakodnevnu zaštitu koja joj je potrebna kako bi bila sigurna tijekom cijele godine. Čak i u gradu nanesi hidrirajuću kremu s zaštitnim faktorom i u miru uživaj u ručku na otvorenom!

av_solaires_lucite_estival_1x1 473x473
av_solaires_demangeaison_boutons_1x1 473x473

Antibiotici, kao i drugi lijekovi, nisu kompatibilni sa suncem i mogu uzrokovati reakcije poput prištića, svrbeža, pa čak i problema s pigmentacijom. Ako uzimaš određenu terapiju, važno je pročitati upute prije izlaska na sunce zbog rizika povezanih s izlaganjem suncu. 

A lijekovi nisu jedine tvari koje uzrokuju fotosenzibilizaciju: izazivaju je i neki parfemi i druga kozmetička sredstva na bazi alkohola, kao i neke biljke i voće (trava, peršin, citrusi, smokve itd.).   Najčešći slučaj je kada osoba napravi sok od limuna, dotakne ruku i zatim se pokažu tragovi na tom mjestu nakon boravka na suncu. Pridržavaj se pravila da uvijek dobro opereš ruke nakon jela ili kuhanja.
 

ODGOVARAMO NA TVOJA PITANJA

Ne, samo šetnja po lijepom vremenu može izazvati fototoksičnu reakciju. Daleko najčešći tip fotosenzibilizacije, ovaj tip reakcije pojavljuje se kao sunčana opeklina koja je nesrazmjerana s razinom izloženosti suncu.

Bez reakcije,i nakon godinu dana liječenja, ne znači da ne postoji rizik. Možeš i nekoliko puta izaći na sunce prije nego što doživiš fotoosjetljivu alergijsku reakciju.

Lijekovi nisu jedine fotoosjetljive tvari. Neki parfemi, kozmetička sredstva na bazi alkohola, kao i određene biljke i voće (trava, peršin, citrusi, smokve itd.) također su fotosenzibilizirajući. Najčešći slučaj je kada osoba napravi sok od limuna, dotakne ruku i zatim ima tragove na tom mjestu nakon izlaganja suncu. Pridržavaj se pravila da uvijek dobro opereš ruke nakon jela ili kuhanja.

Iz iste linije

NAŠA RJEŠENJA ZA ZAŠTITU NAŠE BUDUĆNOSTI

Eau Thermale Avène proizvodi za njegu kože formulirani za zaštitu kože i poštivanje oceana

Mineralna krema SPF 50+

Mineralna krema SPF 50+

Štiti

Mineralno mlijeko SPF 50+

Mineralno mlijeko SPF 50+

Štiti - Hidrira

Back to top