Sadržaj

Dobrobiti i štetni učinci sunca na tvojoj koži

Prirodna fotozaštita i uloga melanina

Koža je već sposobna samostalno se braniti od UV zraka. Dlake, rožnata barijera i melaninska barijera neki su od sredstava dostupnih koži kako bi se mogla obraniti. Melanin, prirodni pigment kože koji proizvode melanociti, stanice specijalizirane za tamnjenje, razlikuje se od osobe do osobe ovisno o njihovom fototipu.  Pigmentacija melanina najrazvijeniji je sustav tijela za fotozaštitu: apsorbira više od 90 % UV zraka koje prolaze kroz rožnati sloj.

Melanin apsorbira UV zrake kako bi ih spriječili da prodru u dublje, ranjivije slojeve kože. Kada ima puno melanina, keratinociti rastu, a rožnati se sloj zadebljava

Ova pigmentna obrana razlikuje se od osobe do osobe, ali što je epidermis pigmentiraniji, to će se bolje oduprijeti sunčevim zrakama. Važno je zaštititi se i na druge načine.

 

av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

 

U malim količinama, sunce je blagotvorno: neophodno je za sintezu vitamina D koji igra ključnu ulogu u kalcifikaciji kostiju.

Sunčeve UVB zrake potiču sintezu vitamina D, glavnog čimbenika rasta kostiju. Uz liječnički nadzor, UV zračenje može liječiti niz bolesti, uključujući rahitis, psorijazu, ekcem i žuticu. 

Izlaganje suncu 10 do 15 minuta, 2 do 3 puta tjedno, dovoljno je da zadovoljiš svoje potrebe za vitaminom D i spriječiš pojavu rahitisa; također je korisno u prevenciji osteoporoze kod starijih osoba.

Dobrobiti sunca

 

Svake godine dobijem alergiju na sunce, od prvog izlaska na sunce. Postupno nestane nakon tjedan dana ako svakodnevno upotrebljavam kremu za zaštitu od sunca.

Emilija38 godina

Postoji nekoliko oblika alergije na sunce, a ljetne sunčane opekline su najčešće. Očituju se kao crvenilo, izbijanje malih, blago uzdignutih crvenih prištića ili papula te kao osjećaj svrbeža na mjestima gdje je tvoja koža bila izložena suncu. Najčešće se pojavljuje na izloženim područjima kao što su dekolte, ramena, ruke, nadlanice i stopala.

Razumijevanje alergije na sunce 

Solarni lentigo, poznatiji pod nazivom „sunčane pjege“ ili „staračke pjege“, jedan je od najvidljivijih učinaka starenja kože. Rezultat je taloženja melanina u epidermisu ili dermisu. Ovo je uobičajeni oblik hiperpigmentacije koji se pojavljuje kao mala, ravna, tamna područja svjetlo smeđe do crne boje. Te se pjege nalaze na područjima koja su najviše izložena suncu: licu, vratu, ramenima, dekolteu, podlakticama i nadlanicama.

Saznaj više o sunčanim pjegama

Vjerojatno ti je već poznat ovaj izraz kojim se koriste dermatolozi, a da zapravo možda ne znaš točno što to znači. Kada govorimo o „sunčevom kapitalu“ ili našoj sposobnosti da se zaštitimo od oštećenja od sunca, mislimo na količinu UV zračenja koju koža može izdržati bez oštećenja (npr. preranog starenja ili raka kože). Ta je sposobnost genetski uvjetovana rođenjem, ne može se obnavljati i ovisi, između ostalog, o našem fototipu. Naša sposobnost da izdržimo oštećenja od sunca daleko je od neograničene, zbog čega je moramo zaštititi: do 20. godine života već smo iskoristili 50 % svog kapaciteta.

  • <span class="ezstring-field">av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4</span>
  • <p>1: hipodermIS; 2: dermIS; 3: epidermIS; 4: krema za za&scaron;titu od sunca</p>
    1: hipodermIS; 2: dermIS; 3: epidermIS; 4: krema za zaštitu od sunca
  • <p>1: hipodermIS; 2: dermIS; 3: epidermIS; 4: krema za za&scaron;titu od sunca</p>

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Neki tretmani povećavaju osjetljivost kože na sunce i potrebno je posebno paziti prije izlaganja suncu. To se naziva fotosenzibilizacija. 

Saznaj više

av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1

 

 

Sunčane opekline (ili solarni eritem) upalni je odgovor kože uzrokovan izlaganjem UV zračenju. Postoje četiri stupnja solarnog eritema. Ozbiljnost se razlikuje ovisno o tipu kože ili fototipu, individualnoj UV osjetljivosti, genetskim čimbenicima, trajanju i učestalosti izlaganja te intenzitetu sunčevog zračenja.

Razumijevanje različitih stupnjeva sunčanih opeklina

Maska trudnoće, odnosno melazma nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju epidermisa, a proizvode ga melanociti. Uglavnom (ali ne samo) pogađa trudnice u kojih se aktivira nakon 4. mjeseca trudnoće.

Sve što trebaš znati o maski trudnoće

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1_1620_1620

Ako si zabrinuta zbog izlaganja suncu i povezanih rizika, postoje provjerene metode za „sunčanje bez sunca“. Jedno od rješenja je nanošenje sredstva za samotamnjenje koje boji površinski sloj kože.

Sunce je lažni prijatelj akni. Dok isušuje akne koje su izbile tako što u početku zadebljava kožu, začepljena koža se „oporavlja se“ nekoliko tjedana nakon izlaganja suncu ponovno otpuštajući višak sebuma (to je poznato kao rebound efekt - ponovno pogoršanje stanja). 

Sve što trebašte znati o aknama i suncu

Mnogo je načina na koje sunce može oštetiti kožu. Ultraljubičasta svjetlost može uzrokovati nepovratna oštećenja, a u najtežim slučajevima i smrt. Izlaganje suncu je opasno. Na koži uzrokuje sunčane opekline, prerano starenje, alergije, a u najtežim slučajevima rak (melanom i karcinom). Jedini siguran način da izbjegneš rizik od oštećenja od sunca je da ne izlažeš kožu suncu.

av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_473

Osim UV zračenja, istraživači su nedavno otkrili novog neprijatelja kože: zračenje vidljive svjetlosti (u obliku vidljive plave svjetlosti visoke energije). Ova vrsta zračenja je štetna jer napada sve stanične sastavnice: lipide, proteine i DNK. Šteta nastaje dugoročno, stoga je apsolutno potrebno, u pogledu javnog zdravlja, zaštititi se što je prije moguće i tijekom cijelog života.

Sve što trebašznati o plavoj svjetlosti

av_solaires_lumiere-bleue_1x1_473_473

Trećina svih karcinoma dijagnosticiranih diljem svijeta je rak kože, a 10 % njih je smrtonosno. Rak kože je proliferacija kancerogenih stanica na koži. Uzrokovan je promjenom u genetskom sastavu stanica kože koje se zatim množe velikom brzinom, uzrokujući tumor.

Rak kože

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1_473_473

ODGOVARAMO NA TVOJA PITANJA

Ne, između 12 i 16 sati najtoplije je doba dana. Izbjegavaj izlaganje suncu u to vrijeme.

Da, UVB zračenje potiče sintezu vitamina D koji igra ulogu u kalcifikaciji kostiju.

Ne, jer koža pamti sve i vjerojatno ćeš pri svakom izlaganju suncu izgorjeti na istom mjestu na koži kao prošli put. Ponovljene sunčane opekline mogu udvostručiti rizik od melanoma.

Krema za zaštitu od sunca je važna, ali treba pripaziti i da dijeca nosi majicu kratkih rukava, šešir širokog oboda i sunčane naočale.

Ne! Potrebno je često ponovno nanositi kremu za zaštitu od sunca kako koža ostala zaštićena, osobito nakon znojenja, plivanja ili brisanja ručnikom. Također je važno nanijeti kremu za zaštitu od sunca 20 minuta prije izlaganja suncu.

UVB zrake su opasne kao i UVA zraka. Obje vrste uzrokuju starenje kože i razvoj raka. Za razliku od UVB zraka koje uzrokuju opekline, UVA zrake utječu na kožu bez ikakvih znakova da su to učinile.

Ne. Zaštićeni ste od UVA i UVB zraka i njihovih štetnih učinaka (kožnog osipa uzrokovanog izlaganjem suncu i, dugoročno gledano, starenja kože), ali proces tamnjenja kože nije nužno blokiran. Nakon nekoliko dana postupnog izlaganja dobit ćeš lijepu preplanulost kože koja dugo traje, a bez sunčanih opeklina.

Oblaci blokiraju samo mali dio sunčevih zraka. Kroz naoblaku može proći do 95% UV zraka. Stoga i tijekom oblačnih dana oprez je nužan!

Ne, jer preplanuli ten ne štiti od opeklina od sunca. Štoviše, preplanulost ne zaustavlja UVA zrake koje su, dugoročno gledano, odgovorne za rak kože.

Virus herpesa nalazi se u stanju mirovanja u živčanim završecima ispod kože. Uslijed umora, emocija, sunca, tijekom menstrualnog ciklusa virus se „budi“ i pojavljuje se lokalno i tada možete dobiti groznicu. Njegovo izbijanje moguće je izbjeći zaštititom usnana proizvodom za njegu usana s vrlo visokom zaštitom.

av_sun care_intense protect 50-_social_25_post_3282770141214_hd

NAŠA RJEŠENJA ZA ZAŠTITU NAŠE BUDUĆNOSTI

Proizvod za zaštitu od sunca, ultra širokog spektra, koji ispunjava najviše zahtjeve za kožu, a minimalizira naš utjecaj na okoliš. Otkrij ponudu
Back to top