Sadržaj

Sunčanje bez sunca

av_solaires_shema_epiderme-hypoderme-melanocytes_1x1 473x590 1: hipodermis. 2: dermis. 3: epidermis. 4: UVA. 5: melanin. 6: melanociti.

Što je tamnjenje?

Prije svega, moramo razumjeti što znači „tamnjenje“. Poput mađarice, koža se sastoji od nekoliko slojeva (u redu, tri, dakle malo manje nego kod ovog kolača): epidermis je sloj najbliži površini u kojem se stanice brže obnavljaju, dermis je međusloj, a hipodermis je najdublji sloj. Stanice epidermisa su one koje tamne, zahvaljujući posebnim stanicama koje stvaraju preplanulost: melanocitima. Pod djelovanjem UV zraka te stanice proizvode obojeni pigment, melanin. Melanociti tada izbacuju melanin koji će obojiti susjedne stanice epidermisa.  

Sposobnost tamnjenja ovisi prije svega o tvom tipu kože, odnosno fototipu, koji ide ruku pod ruku s količinom aktivnih melanocita, a time i tvojom sposobnošću (ili nedostatkom iste) proizvodnje melanina. Sunčanje i sunčane opekline ne mijenjaju melanocite u kratkom roku. Kada se sav proizvedeni melanin izbaci, koža se vraća u svoju izvornu boju. Njena sposobnost tamnjenja uvijek ostaje ista.

Sposobnost tamnjenja

Stavak: Sposobnost tamnjenja jedinstvena je za svakog pojedinca. Ovisi o fototipu kože i djelovanju melanocita, stanica zaduženih za proizvodnju melanina koji pigmentira epidermis. Melanin u koži čini prirodnu barijeru UV zrakama, ali nije dovoljan da u potpunosti zaštiti kožu. Nažalost, što god činili, ne možemo promijeniti strukturu svoje kože niti njezinu sposobnost tamnjenja.

Šest fototipova kože

Ovaj je fototip vrlo rijedak. Odnosi se na osobe s albinizmom čija koža ne može sintetizirati melanin zbog genetskog nedostatka. Osobe s albinizmom imaju karakterističnu blijedo žućkasto bijelu kosu, nemaju boju očiju, koža im je vrlo bijela, a najmanje izlaganje suncu uzrokuje opekline i nikada ne potamne. Preporučeni SPF: 50+

Ovaj je tip kože vrlo svijetle i mliječne boje, često s pjegicama. Boja kose je obično crvena. Čak i vrlo kratko izlaganje suncu uzrokovat će sunčane opekline, a te osobe gotovo da uopće ne potamne. Važno je da ova skupina ostane zaštićena od sunca. Preporučeni SPF: 50+

Svijetla koža, ponekad s pjegicama i plava kosa. Takve osobe gotovo uvijek izgore na suncu, ali ipak blago potamne i lagano su preplanuli na kraju odmora. Preporučeni SPF: 50+

Ovo je srednji fototip uobičajen u Hrvatskoj. Te su osobe plavokose ili smeđokose, svijetle ili tamne puti. Mogu izgorjeti na suncu ranim izlaganjem suncu, ali zatim postanu klasično zlaćano preplanuli. Važna je boja očiju i kose. Osobe fototipa 3 plave kose ili svijetlih očiju stare brže od brineta s tamnim očima u slučaju učestalog izlaganja suncu. Preporučeni SPF: 30 ili 50

Tu skupinu čine osobe tamne puti i smeđe kose koje rijetko izgore na suncu. Brzo tamne, jer njihova koža sadrži mnogo melanina. Preporučeni SPF: 20 ili 25

Ovaj fototip naziva se mediteranski tip. To su tamnoputi ljudi koji vrlo rijetko izgore na suncu i vrlo brzo tamne. Imaju tamnu preplanulost. Preporučeni SPF: 20 ili 25

Tu skupinu čine osobe crne kože i tamnih očiju koje su vrlo otporne na izlaganje suncu. Za njih je dovoljna krema za zaštitu od sunca s niskim zaštitnim faktorom. Preporučeni SPF: 10 (i 20 do 25 za svjetlije dijelove kože).

Što je samotamnjenje?

Ako želiš potamniti bez sunca ili produljiti preplanulost kod kuće, samotamnjenje je dobro rješenje. Aktivni sastojak sredstva za samotamnjenje je dihidroksiaceton (ili DHA) koji boji površinski sloj kože i postupno se uklanja površinskom oksidacijom melanina na površini kože, za razliku od nakupljanja melanina, što je slučaj s prirodnim tamnjenjem. Obično se kombinira s eritrulozom, aktivnim sastojkom biljnog podrijetla koji ujednačava boju.

Koje sredstvo za samotamnjenje odabrati?

Ako želiš brzo vidljive rezultate, bolje je upotrebljavati proizvode za samotamnjenje koji će ti pružiti preplanuli ten za nekoliko dana. Sredstvo za postupno samotamnjenje također može biti dobra opcija za osobe svijetle puti koje se boje previše kontrasta.

Kako pravilno nanijeti proizvod za samotamnjenje

Nanošenje sredstva za samotamnjenje može biti nezgodno: postoji opasnost od ostavljanja ružnih tragova i neprirodnog rezultata.

Dobre navike

Dobre navike

  •  Za ravnomjernije nanošenje, nanesi sredstvo za samotamnjenje naizmjence rukama i cijelom površinom obje ruke.
  • Nemoj trošiti previše vremena na dijelove gdje je koža deblja, poput koljena i laktova. Na ta područja prethodno nanesi malo losiona za tijelo kako bi razrijedili sredstvo za samotamnjenje.
  • Izbjegavaj nanošenje sredstva za samotamnjenje na pete.
  • Ako je moguće, napravi piling dan prije samotamnjenja.
  • Ne zaboravi temeljito oprati ruke nakon nanošenja.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Zdravi sjaj namirnica bogatih beta-karotenom

Kada jedeš mrkve ne samo da se osjećaš dobro, nego ćeš i izgledati dobro! Namirnice bogate beta-karotenima (osim mrkve, možeš ih pronaći u narančama, rajčicama i paprici) pomažu tvojoj koži da zadrži svijetlu boju zimi i lijepo potamni kada sunce (konačno) izađe.

Solarij: pripazi na opasnost

Sunca nema, a zima je duga... Dolaziš u iskušenje da se malo osunčaš u solariju kako bis koži dali zdrav sjaj uz malo manje nanošenje puder. Ali solariji mogu biti opasni za kožu u pogrešnim uvjetima, a umjetno UV zračenje četiri je puta toksičnije od prirodnog UV zračenja. To je zato što solarij uglavnom upotrebljava UVA zrake koje su odgovorne za starenje kože, a dijelom i za povećanje rizika od melanoma. 

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Sunce i sunčanje: pripazi na skrivene neprijatelje

Sunce nije uvijek tamo gdje ga očekuješ... Moglo bi te iznenaditi da nisi u opasnosti od štetnog djelovanja sunca samo na plaži dok daješ sve od sebe pretvarajući se da si morska zvijezda! Tvoja je koža izložena suncu i kada si vani u gradu. Na primjer, dok prozori u tvom automobilu ili kući filtriraju UVB zrake, omogućuju prolaz određenoj količini UVA zraka.

A i hlad zna biti varljiv. Neizravno zračenje realna je opasnost, pogotovo ako se nalaziš u okruženju koje reflektira sunčevo zračenje (snijeg, lagani pijesak, voda). Zato je važno svoju kožu štititi tijekom cijele godine, u svim godišnjim dobima, primjerice toniranim zaštitnim kremama koje štite od sunca i daju koži dašak boje, poput tonirane kreme ili tekućeg pudera (spoj ugodnog s korisnim!). 

Tri vrste sunčevog zračenja

  • Izravno zračenje, koje se razlikuje ovisno o nadmorskoj visini, geografskoj širini, godišnjem dobu i dobu dana
  • Raspršeno zračenje, raspršeno atmosferskim komponentama kao što su oblaci, izmaglica i čestice prašine
  • Zračenje reflektirano od površina, a razlikuje se ovisno o tome koliko su površine reflektirajuće (snijeg, pijesak, more, trava itd.).

Izravno, difuzno i reflektirano zračenje zajedno se nazivaju ukupnim sunčevim zračenjem. 

 

Back to top