Što je maska trudnoće?

Poznata i kao melazma, maska trudnoće gotovo isključivo pogađa trudnice.

Simptomi maske trudnoće

Maska trudnoće je stanje kože koje se očituje pigmentnim mrljama nepravilnog oblika na licu (čelo, nos, jagodice ili vrh usne), na vratu ili dekolteu. Maska trudnoće kod nekih se trudnica pojavljuje nakon prvog tromjesečja trudnoće i može potrajati i nakon poroda do šestog mjeseca od rođenja djeteta.

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 473x473

Uzroci melazme

Maska trudnoće nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju epidermisa, a koji proizvode melanociti, stanice specijalizirane za tamnjenje koje su u fazi hiperfunkcije. Hormonalni poremećaj uzrokovan trudnoćom i povećanje razine hormona, posebice estrogena, odgovorni su za ovu prekomjernu proizvodnju melanina. Način i mjesto izlaganja sunčevim zrakama također igraju ulogu u njenoj pojavi. Imaj na umu da je čak i vrlo niska razina sunčeve svjetlosti dovoljna da izazove pojavu maske trudnoće. Genetski čimbenici također mogu igrati ulogu u pojavi maske trudnoće (fototip, obiteljska anamneza itd.). 

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1 473x473

Tko obolijeva od maske trudnoće?

Suprotno nazivu, od maske trudnoće ne obolijevaju samo trudnice.

Trudnice najviše obolijevaju od maske trudnoće.

U Francuskoj 5 % trudnica ima masku trudnoće, ali njena učestalost uvelike varira od zemlje do zemlje. Tamnopute žene općenito su više pogođene maskom trudnoće od svjetloputih žena. Fototip svake osobe, odnosno boja kože i kose, određuje rizik od razvoja ove kožne bolesti. Najtamniji fototipovi 4 i 5 su najviše pogođeni. 

 

Ako si već imala masku trudnoće tijekom trudnoće, trebala bi biti na oprezu i ne zaboraviti zaštititi se odgovarajućom kremom za zaštitu od sunca. To je zato što su žene koje su pogođene maskom trudnoće u opasnosti da ih ponovno dobiju u budućim trudnoćama.

Međutim, to stanje može pogoditi i muškarce.

Neki muškarci mogu imati mrlje od sunca na licu koje izgledaju kao maska trudnoće. To se zove melazma ili kloazma. To opet može biti zbog estrogenskog liječenja, primjerice u slučaju raka prostate, ili zbog prevelikog i prečestog izlaganja suncu. 

 

av_solaires_masque-de-grossesse_homme_1x1

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Kako spriječiti masku trudnoće

Kao i sa sunčanim opeklinama, vodeća je formula „bez rizika = bez izloženosti“. Ako želiš spriječiti masku trudnoće, neophodno je zaštititi se od sunca izbjegavanjem izlaganja suncu, nošenjem šešira i upotrebom odgovarajuće kreme za zaštitu od sunca s visokim faktorom. 

Liječenje maske trudnoće

Liječenje maske trudnoće

Melazma obično nestaje nakon poroda. Ako se to ne dogodi, možeš se obratiti dermatologu koji će ti propisati depigmentirajuće kreme na bazi hidrokinona. Može se napraviti i depigmentacijski piling, odnosno maska sastavljena od djelatnih sastojaka koji pomažu u borbi protiv poremećaja pigmentacije kože.

 

Iz iste linije

NAŠA RJEŠENJA ZA ZAŠTITU NAŠE BUDUĆNOSTI

Eau Thermale Avène proizvodi za njegu kože formulirani za zaštitu kože i poštivanje oceana

Kompakt SPF 50 – Beige

Kompakt SPF 50 – Beige

Make-up - Štiti - Ujednačava

Kompakt SPF 50 – Honey

Kompakt SPF 50 – Honey

Make-up - Štiti - Ujednačava

Back to top