Sadržaj

Zaštita i nadzor vaših madeža

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1_1620x1620

Što je madež?

Madež ili nevus smeđa je nakupina stanica koja se obično nalazi na koži ili sluznici. Madeži se sastoje od melanocitnih stanica koje su odgovorne za boju kože i tamnjenje. Počinju se pojavljivati izvana na koži između 6. mjeseca i 1 godine života i nastavljaju rasti u odrasloj dobi. Stvaranje madeža ovisi o nekoliko elemenata:

 • izlaganju suncu, posebice u djetinjstvu
 • boji kože 
 • imunološkom sustavu pojedinca

 

utjecaju sunca na madeže.

Sunce je jedan od okidača za pojavu madeža, zbog čega se bebe, uz vrlo rijetke iznimke, rađaju bez njih. Što više madeža osoba ima, kao što je slučaj s, primjerice, vrlo svijetlim tipom kože I ili II, to je veći rizik od razvoja raka kože: 35 % karcinoma razvije se iz postojećeg madeža. Zbog toga djecu i tinejdžere treba dobro zaštititi od sunca kako bi se zaustavio rast madeža i spriječilo da postojeći madeži prerastu u melanom. Izgled melanoma je sam po sebi varljiv, jer se lako može zamijeniti s madežom zbog njegovog izgleda, smeđe je boje i nepostojanja osjećaja neugode. Zbog toga je, baš kao i za kožu, važno usvojiti dobre navike za zaštitu madeža od UVA i UVB zraka usvajanjem stroge fotozaštite od najranije dobi.

 

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Kako zaštititi madeže od sunca

Kako bismo zaštitili madeže i ograničili rizik od melanoma, važno je i najmanje madeže što više zaštititi od sunca. Preporučujemo strogo pridržavanje pravila za izlaganje suncu kako bi izbjegla pojava novih madeža: 

 • izbjegavaj izlaganje suncu između 11 i 16 sati
 • ostani u hladu umjesto izravnog izlaganja suncu
 • ponovno nanesi kremu za zaštitu od sunca svaka dva sata
 • ograniči izloženost djece što je više moguće: njihova je koža mnogo osjetljivija od kože odraslih. Odjeća (šešir, majica i sunčane naočale) i dalje je najbolja zaštita od UV zraka. 
 • Ako je potrebno, upotrebljavaj kremu za zaštitu od sunca s visokim faktorom koju redovito i u dovoljnoj količini nanosi na kožu te je ponovno nanesi kad god obrišeš kožu, kao i nakon plivanja ili znojenja. 

Madeži i pjegice potpuno su različite pojave. Pjegice nastaju zbog nakupljanja pigmenta i često su znak vrlo svijetle kože koja se ne može zaštititi od sunca. Što više pjegica imaš, moglo bi se reći da je tvoja koža previše osunčana. Pigment se aktivira UV svjetlom kako bi igrao zaštitnu ulogu.

Kako provjeriti vlastite madeže

Kako možeš znati je li madež zloćudan? I kako možeš izbliza pratiti razvoj svojih madeža? Neophodno je barem jednom godišnje pregledati svoje madeže ili otići na pregled kod dermatologa, a ako je tvoja koža ugrožena i češće. Uzmi si vremena da pregledaš kožu u cjelini, ne zaboravljajući nijedno područje lica i tijela: 

1- Za lice, sva područja, ne zaboravljajući uši i iza njih
2- Torzo, leđa i bočne strane, okrenuto prema ogledalu. 
3- Podlaktice i nadlaktice, dlanovi i nadlanice.
4- Stražnja strana nogu, prostori između prstiju, tabani, genitalije.
5- Stražnja strana vrata i tjemena, razdjeljak po razdjeljak, s pomoću ogledala.
6- Donji dio leđa i stražnjica.

Evo tehnike koja će vti pomoći pri samopregledu madeža: pravilo ABCDE. Svaki od ovih znakova u pogledu izgleda madeža je sumnjiv i zaslužuje tvoju pažnju:

 • A: Asymmetry - asimetrija 
 • B: Borders - rubovi koji su nepravilni
 • C: Colour - boja koja nije ujednačena ili je raznolika
 • D: Diameter - promjer veći od 6 mm
 • E: Evolution - razvoj ili bilo kakve nove promjene na vašem madežu

Svaku promjenu na madežu treba shvatiti kao upozorenje na koje treba obratiti pažnju, jer promjene mogu prethoditi razvoju raka kože.

av_solaires_shema_grains-de-beaute_diagnostic_16x9 1100x619 A: asimetrija - N: nepravilni rubovi - B: boja koja nije ujednačena ili je raznolika - P: promjer veći od 6 mm - R: razvoj
Back to top