av_solaires_taches-brunes_closeup_1x1 470x470
Što su sunčane pjege?

Sunčane pjege ili staračke pjege, poznate kao lentigo uzrokovane su prekomjernim izlaganjem suncu. Rezultat je taloženja melanina u epidermisu ili dermisu. Ovo je uobičajeni oblik hiperpigmentacije koji se pojavljuje kao mala, ravna, tamna područja svijetlosmeđe do crne boje. Sunčane se pjege mogu pojaviti na licu, vratu, ramenima, dekolteu, podlakticama i nadlanicama. 

Koji su uzroci?

Sunčane pjege nastaju zbog neravnoteže melanocita, stanica odgovornih za proizvodnju melanina, prirodnog pigmenta koji boji kožu. U slučaju sunčanih pjega, koža će proizvesti previše melanina nakon izlaganja UV zrakama, a time i „pjege“.

Smeđe pjege nisu jedini znak starenja kože uzrokovanog suncem. Starenje kože djeluje na dvije razine: na epidermis: UVB zrake uzrokuju pojavu malih sunčevih pjega. u dermis: UVA zrake uzrokuju stvaranje dubokih bora.

Koga pogađaju sunčane pjege?

Sve, muškarce i žene podjednako. Smeđe pjege češće se javljaju u osoba starijih od 40 godina (otuda i naziv), ali se mogu pojaviti i ranije. No, prisutnost pjega ovisit će o boji kože i vremenu provedenom na suncu: što je koža svjetlija, to je osjetljivija na djelovanje sunca. Za anti-aging njegu, nije dovoljno navečer se namazati kremom protiv bora. Kada se radi o suncu, bolje je spriječiti nego liječiti! Dermatolozi često govore o konceptu sigurnosti od sunca, odnosno zaštite od sunca i ne izlaganja kože previše suncu. Zaštita od sunca stoga je najvažniji korak u sprječavanju nastanka staračkih pjega. 

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 470x470

Blagodati i štetni učinci koje sunce čini koži

Kako izbjeći sunčane pjege na licu i vratu

Odaberi dobru zaštitu od sunca

Štiti se tijekom cijele godine

Za sprječavanje utjecaja sunca na starenje kože potrebna je fotozaštita, odnosno stalan oprez prema izlaganju suncu: ne izlazi na sunce tijekom najtoplijeg dijela dana, nosi odjeću, šešir i (odobrene) sunčane naočale te upotrebljavaj proizvode za njegu i zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom koji odgovaraju tvom tipu kože. 

Sunčeve zrake djeluju na kožu, čak i za oblačnih dana, stoga je važno svojoj koži pružiti svakodnevnu zaštitu koja joj je potrebna kako bi ostala sigurna tijekom cijele godine. Čak i u gradu upotrebljavaj hidrirajuću kremu s blagim zaštitnim faktorom za filtriranje UV zraka: jedini način da uživate u ručku na otvorenom!

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Nemoj pretjerivati

Ograniči vrijeme na suncu, kloni se sunca tijekom najtoplijih sati te nosi odjeću i šešir i zaštiti se od sunca kad god je to moguće. Kada je tvoja koža izložena suncu, nanosi i redovito ponovno nanosi kremu za zaštitu od sunca s odgovarajućom razinom SPF-a koja je posebno formulirana za tvoj tip i stanje tvoje kože.

Više od 30 godina Eau Thermale Avène posvećen je stvaranju najboljih proizvoda za zaštitu od sunca kako bi pružio zaštitu tvojoj osjetljivoj koži. Danas su naši proizvodi za njegu i zaštitu od sunca broj jedan na tržištu fotozaštite u europskim ljekarnama*.

*IQVIA – Pharmatrend International – 2018. – u količini i vrijednosti.
Back to top