Na već oštećenoj koži izlaganje suncu izaziva upalnu reakciju, a ožiljci mogu ostaviti trajne tragove na koži. Kako zaštititi ožiljak od sunca Zašto ne treba izlagati ožiljak suncu? Naši odgovori na pitanja o njezi kože i ožiljaka.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_5x4 470x470

Zašto ožiljci ostavljaju veći trag na suncu?

Tvoja koža priča priču tvog života koja može uključivati male ozljede kao i velike nesreće. Ožiljci su rijetko ugodni, ali su životna činjenica. Ovim lezijama, koje mogu biti manje ili više duboke, treba vremena da zacijele. Epidermis, koja je na mjestu ožiljka tanja i krhkija, vrlo je osjetljiva na UV zrake tijekom cijelog procesa obnavljanja kože.   Kada je izložena sunčevim zrakama, oštećena koža naporno radi kako bi se zaštitila proizvodeći više melanina. To može dovesti do pojave malih smeđih mrlja (dermatolozi to nazivaju hiperpigmentacijom nakon ožiljaka).

 

Različite vrste ožiljaka

Boja ožiljka dobar je pokazatelj koliko će trajati i u kojoj je fazi u procesu zacjeljivanja.

Ružičasti ili crveni ožiljak

Ružičasti ili crveni ožiljak je „svježi“ ožiljak mlađi od 6 mjeseci. Još nije u potpunosti obnovljena, koža će lako posmeđiti na suncu. Rješenje je, ako je moguće, uopće ne izlagati ožiljak suncu tako da ga zaštitimo odjevnim predmetom ili oblogom, a po potrebi i visokim zaštitnim faktorom (najmanje SPF 50).

Bijeli ožiljak

Bijeli ožiljak je zreli ožiljak koji je završio proces obnove. Iako više ne postoji opasnost od pigmentacije, tvoj ožiljak i dalje može reagirati na sunce. Stoga je najbolje nastaviti nanositi kremu za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom na ožiljak, čak i u ovoj fazi.

Dobre navike za zaštitu ožiljaka od sunca

Dobre navike za zaštitu ožiljaka od sunca

  • Nanošenje SPF zaštite na ožiljak tijekom cijele godine
  • Što se tiče ostatka tijela, izbjegavaj sate izlaganja suncu kada je ono najsnažnije: od 11 do 16 sati
  • Ljeti upotrebljavaj visoki zaštitni faktor kad je sunce najjače.
  • Zimi ga zamijeni manjim zaštitnim faktorom, ali izbjegavaj SPF ispod 15. U planinama upotrebljavaj kremu za zaštitu od sunca od najmanje SPF 30, nikako manje, čak i ako misliš da je tvoja koža već dovoljno preplanula.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Što ako je prekasno?

Oštećenje je učinjeno i tvoj je ožiljak posmeđio ili je zaokružen smeđom mrljom... Sada samo trebaš pustiti vremenu da odradi svoje. Neki pigmentne mrlje mogu s vremenom izblijediti, iako to obično traje godinama, a ne mjesecima. Ako ne možeš podnijeti svakodnevno promatranje svog ožiljka, razmisli o intenzivnijim medicinskim rješenjima poput proizvoda za depigmentaciju, lasera ili operacije.

Back to top