av_solaires_allergie_urticaire_1x1 473x473

Simptomi alergije na sunce

Kako znati imam li alergiju na sunce? Jednostavno je: nakon izlaganja suncu tvoja je koža crvena i svrbi. Alergija na sunce očituje se kao crvenilo: osip malih, blago uzdignutih crvenih prištića ili papula i osjećaj svrbeža na mjestima gdje je tvoja koža bila izložena suncu.   Najčešće se pojavljuje na izloženim područjima kao što su dekolte, ramena, ruke, nadlanice i stopala. Postoji nekoliko oblika alergije na sunce.
 

Polimorfna svjetlosna erupcija

Polimorfna svjetlosna erupcija najčešći je oblik alergije na sunce. Najviše pogađa mlade žene, uglavnom na dekolteu, ali može zahvatiti i bilo koje drugo izloženo područje, uz značajnu iznimku lica. Reakcija se javlja nakon prvog ili drugog izlaganja suncu ljeti. Možda ti uništi život na tjedan dana, ali ima prednost (ako se to tako može nazvati!) što se ne ponavlja nakon daljnjeg izlaganja suncu u istoj sezoni, kao da se koža navikla na sunce. Uz to, polimorfna svjetlosna erupcija vjerojatno će se vraćati svake godine.

 

Fotoalergijska reakcija

Fotoalergijska reakcija je rjeđi, ali problematičniji jer zahvaća bilo koje izloženo područje, uključujući lice, i pojavljuje se nakon svakog izlaganja, bilo na početku, sredinom ili krajem ljeta. Ova vrsta alergije na sunce vjerojatno će se vraćati i u narednim godinama.

 

Proljetni juvenilni oblik svjetlosne erupcije

Alergija na sunce pogađa i djecu. Posebice proljetni juvenilni oblik svjetlosne erupcije oblik je alergije na sunce koji zahvaća uši djece i adolescenata, češće dječaka nego djevojčica, a često i tijekom boravka u planinama.

 

Solarna urtikarija

Na kraju, solarna urtikarija aktivira se unutar nekoliko minuta nakon izlaganja i spontano nestaje u sjeni nakon nekoliko minuta ili sati, ovisno o pojedincu. Njena je posljedica pojava debelih, crvenih mrlja koje svrbe, slične ubodima koprive. 

 

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite_estival_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite-polymorphe_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_urticaire-solaire_4x5_2025x2880</span>

Blagodati i štetni učinci koje sunce čini koži

Kako liječiti alergiju na sunce

Iako postoje brojni načini liječenja alergije na sunce, prvi korak u ograničavanju rizika je ograničenje izlaganja suncu.

Zaštiti se od sunca

Dostupno liječenje

Prvi korak u liječenju alergije na sunce je izbjegavanje izlaganja suncu: bez sunčeve svjetlosti nema alergije! Stoga je bitno znati (i poštivati) pravila izlaganja suncu, a kožu zaštititi odjećom, šeširom, sunčanim naočalama i odabirom prave zaštite od sunca za tvoj tip kože

Osim ograničavanja izlaganja, možeš uzimati dodatke prehrani koji se prodaju u ljekarnama nekoliko tjedana prije prvog izlaska na sunce i tijekom cijelog trajanja izloženosti suncu. Ali ako ove jednostavne mjere nisu dovoljne, liječnik ti može propisati lijekove poput sintetičkih antimalarika koje ćeš uzimati tijekom cijelog odmora. Liječnik ti može čak preporučiti PUVA terapiju kod dermatologa u kojoj se UVA zrake primjenjuju na kožu u postupno većim dozama. 

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Tijekom svakog novog sunčanog godišnjeg doba trebamo njegovati dobre navike, jer nikakva terapija ne pruža potpuno izlječenje. Nema potrebe biti lošeg raspoloženja ako imaš alergiju na sunce: ne moraš boraviti u hladu tijekom ljeta! Dobre navike vezane za boravak na suncu mogu se brzo naučiti i učinit će vam puno koristi. 

 

Koja je uloga UVA i UVB zraka u alergiji na sunce?

Dok su UVB zrake krive za tamnjenje i sunčane opekline, UVA zrake su glavni krivci kada je riječ o alergiji na sunce. Zbog toga je važno pronaći kremu za zaštitu od sunca s vrlo visokom zaštitom koja štiti od obje vrste UV zraka.

 

av_solaires_schema_allergie_uva_uvb_1x1_473x590 1: hipodermis; 2: dermis; 3: epidermis; 4: UVA; 5: UVB

Alergija na sunce pogađa oko 10 % odraslih osoba, pri čemu je značajno više oboljelih žena i to u 90% slučajeva. Većina oboljelih su mlade odrasle osobe. Alergija se može pojavljivati nekoliko godina, a zatim potpuno nestati.

Postoje li drugi uzroci reakcije na sunce osim alergije?

Apsolutno, a simptomi ljetne alergije na sunce isti su kao i za druge uzroke. Ljetnu alergiju na sunce ne treba miješati s reakcijom uzrokovanom nanošenjem parfema ili drugog fototoksičnog proizvoda na kožu ili uzimanjem lijekova koji uzrokuju fotosenzibilizaciju prije izlaganja suncu!

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473
Back to top