Sadržaj

Pravila za izlaganje suncu

av_solaires_exposition_plage_1x1

Zašto izlaganje suncu može biti toliko opasno?

Kad izađemo na sunce, bilo na plaži ili u gradu, na jedan sat ili cijelo poslijepodne, uvijek riskiramo. A rizika je mnogo: sunčane opekline, alergija na sunce, starenje kože u obliku sunčanih pjega, ili još gore, rak kože... Zato je izuzetno važno pažljivo odabrati zaštitu od sunca i duljinu boravka na suncu, pridržavajući se pritom nekoliko osnovnih pravila za sigurno izlaganje suncu.

Pravila za izlaganje suncu

Ovisno osituaciji i vrsti sunčevog zračenja koje se razlikuje se ovisno o nadmorskoj visini, geografskoj širini, godišnjem dobu i dobu dana, preporučuje se zaštititi se od SVIH sunčevih zraka (iako su UVB zrake glavni uzrok sunčanih opeklina).

1. pravilo: odaberi ispravno vrijeme za izlazak na sunce

U „solarno podne“, odnosno od 12 do 16 sati, budi u hladovinu! Tada je sunce na svom vrhuncu, odnosno u najvišoj je točki na nebu: to je vrijeme kada je UV zračenje najintenzivnije i stoga najopasnije. Izbjegavaj izlazak na sunce tijekom tog vrhunca.

2. pravilo: zaštita odjećom

Pokrivanje odjećom najsigurniji je način zaštite kože od sunca. Stoga ne štedi na odjeći i dodacima: nosi majicu, šešir ili kapu i sunčane naočale. Ovo je dobitna kombinacija za zaštitu ramena, vrha glave i očiju. Sunce može uzrokovati oštećenje očiju što može dovesti do ozbiljnih problema s vidom (npr. mrene). Trebaš zapamtiti samo jedno: hladovina i sunčane naočale od malih nogu!

3. pravilo: rutina nanošenja kreme za zaštitu od sunca

Kako zaštitu kože od sunca, odaberi dobar proizvod za zaštitu od sunca s visokom UV zaštitom ili SPF koji odgovara tvom fototipu i tipu kože (osjetljiva, netolerantna ili krhka). Ako želiš sve učiniti kako treba, trebaš biste odabrati i zaštitu od sunca koja ima mineralne i organske filtre za zaštitu od sunca, koja je otporna na vodu i znoj, hipoalergena i bez mirisa. Nanesi zaštitu od sunca na sve izložene dijelove, uključujući vrat i nadlanice, i (što je najvažnije) ne zaboravi ponovno nanositi zaštitu barem svaka dva sata i svaki put nakon plivanja, brisanja ručnikom ili znojenja. 

4. pravilo: nigdje bez vode!

Na suncu vam vrlo brzo postaje vruće. Kako bismo izbjegli sunčanicu i dehidraciju, ne smijemo zaboraviti piti puno vode. Bilo negazirana ili gazirana, iz čaše ili boce, nije važno – samo da se sjetiš piti!

5. pravilo: sve umjereno

Sunce se lako može uvući pod kožu, stoga nemoj pretjerivati. Pravljenje stanki između izlaganja suncu omogućuje koži da „odahne“ prije nego što ponovno izađeš na sunce. Ali ne zaboravi i na svoj sunčev kapital i kumulativne učinke sunca.

 • <p>2. pravilo</p>
  2. pravilo
 • <p>3. pravilo</p>
  3. pravilo
 • <p>4. pravilo</p>
  4. pravilo

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Kada (nikako) ne izlaziti na sunce

Važno je pod svaku cijenu izbjegavati izlaganje suncu u sljedećim slučajevima:

 • kada je sunce na vrhuncu,
 • kada nemamo dovoljnu zaštitu od sunca,
 • za bebe i malu djecu čija je koža krhkija od naše,
 • ako imamo sunčane opekline koje još nisu zacijelile,
 • ako uzimamano lijekove koji izazivaju fotosenzibilizaciju (kao što su protuupalni lijekovi ili antibiotici).

Ova pravila potrebno je usađivati najmlađoj djeci od najranije dobi, a još ih se pažljivije treba pridržavati za djecu s osjetljivijom kožom.

Back to top