av_solaires_bien-etre_1x1_473x590

Sunce kao izvor blagostanja

Sunce je izvor života i ključno je za naš razvoj. Neosporan je izvor zadovoljstva, dobrog raspoloženja i radosti za naše mentalno i fizičko zdravlje. Jedan pogled na aplikaciju za vremensku prognozu ujutro i znat ćeš hoće li ti dan početi dobro (ili ne)! Izraz „sezonski afektivni poremećaj“ upotrebljava se čak i kada zimi ponestane sunca. Sunce potiče proizvodnju hormona dobrog osjećaja, a osigurava i našu kronobiološku ravnotežu, naše naizmjenične cikluse spavanja i budnosti. Život bez sunca je nemoguć.   Ali najveća dobrobit sunca, ključna za život, je sinteza vitamina D djelovanjem UVB zraka. Nekoliko minuta izloženosti lica dnevno dovoljno je za proizvodnju potrebne količine vitamina D koji omogućuje apsorpciju kalcija u probavnom sustavu i jača naš imunološki sustav, štiteći nas od infekcija i okolnih mikroba.

 

Sunce ima i terapeutska svojstva. Psorijaza, vitiligo i ekcemi samo su neke od kožnih bolesti koje sunce poboljšava zbog protuupalnog djelovanja sunčevog zračenja.

Umjereno sunce

Sunce može imati i negativno djelovanje na kožu zbog UVB i UVA zračenja:

  • sunčane opekline,
  • starenje kože
  • smeđe sunčane pjege 
  • melanom

UVA: ove vrlo prodorne zrake mijenjaju elastična vlakna kože i odgovorne su za prerano starenje kože koje se posebno očituje kao smeđe sunčane pjege. Ove su zrake također uključene u razvoj određenih karcinoma kože i melanoma.

UVB zrake stimuliraju melanin, uzrokujući preplanulost u roku od 48 sati. Ove su zrake odgovorne za „sunčane opekline“ i dugoročno prerano starenje kože, a mogu potaknuti i razvoj određenih karcinoma kože. 

 

av_solaires_avec-moderation_1x1 472x472

Blagodati i štetni učinci koje sunce čini koži

Kako učinkovito zaštititi kožu od sunca

Kako bismo maksimalno iskoristili sunce i bezbrižno uživali u njegovim blagodatima, važna je dobra zaštita. Nije iznenađujuće da je odjeća i dalje najsigurniji oblik zaštite. A ako se namjeravaš izlagati suncu, bitno je zaštititi kožu dobrom kremom za zaštitu od sunca koja ima visoki faktor za filtriranje UVB i UVA zraka.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Što se može učiniti ispravno kako bi uživali u suncu (bez opeklina):

• Ne izlaži bebe i malu djecu izravnoj sunčevoj svjetlosti.

• Ne izlazi na sunce u najtoplijim satima dana, odnosno od 11 do 16 sati.

• Nosi odgovarajuću zaštitnu odjeću (majicu kratkih rukava, sunčane naočale, šešir itd.).

• Nemoj ostajati predugo na suncu, čak ni ako nosiš proizvod za zaštitu od sunca.

• Često ponovno nanesi kremu za zaštitu od sunca, posebice nakon znojenja, plivanja ili sušenja ručnikom.

• Potreban je oprez: Ako ne upotrebljavaš preporučenu količinu proizvoda, značajno smanjuješ razinu zaštite.

Back to top