Posvećeni obnovi morskih ekosustava
Za prirodu

Za prirodu

Posvećeni obnovi morskih ekosustava

Od 2010. godine Eau Thermale Avène uključen je u proces davanja pozitivnog doprinosa pitanjima koja se odnose na očuvanje oceana.
Godine 2013. učinjen je prvi korak: za proizvode za zaštitu od sunca razvijene su nove formule kako bi se smanjio njihov utjecaj na morski okoliš.
U 2016. učinjen je drugi korak: udružili smo snage s Pur Projet organizacijom koja pomaže obnoviti ekosustave o kojima ovisi život u oceanima, a nastala je na poticaj Tristana Lecomtea, osnivača Alter Eco. Pjesnici pišu stihove o vodenim prostranstvima, carstvu plime i oseke ili velikim valovima... Znanstvenici radije govore o svjetskom oceanu.

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_05 1202x676 © PUR Projet 

Jednostavno Ocean, dajući mu veliko slovo koje zaslužuje.

Prostranstvo, kojemu većinu vremena poznajemo samo obalnu granicu, čini dvije trećine našeg planeta i predstavlja, na prosječnoj dubini od 4000 metara, 99% nastanjivog prostora planeta. Stoga je dom i koljevka većine živih organizama na svijetu te regulira bitne elemente naše klimatske ravnoteže. 

Prve žrtve su vrste koje tamo žive, uključujući koralje. Koralji koji se nalaze u svim morima svijeta i na svim dubinama (do sedam kilometara), neophodni za bezbroj jednostaničnih biljaka, bakterija i riba, izvanredni su organizmi koji, kada nisu napadnuti, imaju rekordnu dugovječnost. Smatra se da su neki grebeni stari i nekoliko tisuća godina. No, u sadašnjem stanju, tri četvrtine njih je ugroženo ljudskim djelovanjem. Procjenjuje se da je u tri desetljeća nestalo gotovo 30% grebena, po stopi od 1% godišnje. 

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_04 577x577 © PUR Projet

Djelujmo lokalno: PUR Corail

Suočen s ovim otkrićem, Eau Thermale Avène udružio je snage s PUR Projet organizacijom i njezinim timovima kako bi pokrenuo projekt obnove tropskih koralja, počevši s koraljnim trokutom u Indoneziji. Upravo na sjeverozapadu Balija u Pejarakanu oživljava projekt PUR Coral, potaknut radom tima lokalne zajednice Pokmasta, a organiziran od strane timova PUR Projet. Prije nekoliko godina te su rajske dubine bile u agoniji, što zbog porasta temperatura, što zbog ribarenja cijanidom ili dinamitom, što zbog razornog klimatskog fenomena El Niño. Kako bi ponovno naselili područje koraljnim grebenima i njegovom biološkom raznolikošću, timovi su izgradili umjetni greben.

Otkrij što o ovom projektu može reći Emilije d´Avack, stručnjakinja za morske ekosustave u PUR Projektu i koordinatorice PUR Corail.

Holistički pristup problemu je nužnost

Vrlo brzo nakon pokretanja projekta postalo je jasno da je potreban holistički pristup. Kako bi se vratio održivi život u okoliš, također je bilo potrebno djelovati na eroziju tla povezanu s krčenjem šuma i onečišćenjem plastikom. U tu svrhu, projekt je proširen na sadnju mangrova i poboljšanje ekološke osviještenosti lokalnog stanovništva, posebice u smislu prikupljanja i razvrstavanja otpada.

Otkrij razgovor s Patricijom Aublet, suosnivačicom PUR Projeta, koja se osvrće na povijest ovog projekta i potrebu za holističkim pristupom.

av_pejarakan_bali_copyrigthpurprojet_01 577x577 © PUR Projet 

Djelovanje na eroziju tla i onečišćenje plastikom

Članovi lokalne zajednice brinu se o ponovnoj sadnji mangrova kako bi se spriječila erozija i zaustavilo napredovanje mora. Mangrove su ekosustav sastavljen od drvenastih vrsta, poput palmi, koje mogu uspijevati u zoni plime i oseke. Šume mangrova stabiliziraju obalu i štite okoliš, osobito nakon uragana ili tropske oluje. Istovremeno s projektom rekonstrukcije grebena i sadnjom mangrova, a nakon što je dugo vremena bio velika smetnja okolišu, sada se prikuplja plastični otpad koji će se uskoro reciklirati. Stanovnicima su osigurane na raspolaganje kante za razvrstavanje otpada i provode se akcije podizanja svijesti kako bi se promovirale navike razvrstavanja i naglasila važnost gospodarenja otpadom.

AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_13 1202x676 © PUR Projet
AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_Biodiversity_03 577x577 © PUR Projet 

Rezultati i ciljevi

2016-2018
• Postavljene su 42 konstrukcije
• Ponovno je posađeno 4.700 koralja
• 16 različitih vrsta koralja

Ciljevi za 2019-2021
• Bit će presađeno više od 10.300 koralja
• 6.000 stabala mangrova
• Prikupit će se i reciklirati 81 tona plastike.

Back to top