Što su zapravo sunčane opekline? 

Sunčane opekline (ili solarni eritem) upalni je odgovor kože uzrokovan izlaganjem UVA i UVB zračenju. Prati ih crvenilo, bolan osjećaj topline i svrbež koji se u najtežim slučajevima pretvara u mjehuriće. Od opeklina od sunca mogu ostati i ožiljci na koži. Ozbiljnost se razlikuje ovisno o tipu kože ili fototipu, individualnoj UV osjetljivosti, genetskim čimbenicima, trajanju i učestalosti izlaganja te intenzitetu sunčevog zračenja. 

 

av_solaires_schema_brulure_degres-1-2-2-3_16x9 1: hipodermis – 2: dermis – 3: epidermis – 4: crvenilo – 5: mjehurići– 6: promjena boje dermisa – 7: blaga bol 

Tri vrste zračenja sunca

Izravno zračenje

Razlikuje se ovisno o nadmorskoj visini, geografskoj širini, godišnjem dobu i dobu dana

Difuzno zračenje

Raspršen atmosferskim komponentama kao što su oblaci,

čestice magle i prašine

Reflektirano zračenje

Od površina, a razlikuje se ovisno o tome koliko je površina reflektirajuća (snijeg, pijesak, more, trava itd.).

Izravno, difuzno i reflektirano zračenje zajedno se nazivaju ukupnim sunčevim zračenjem. 

av_solaires_soleil_bienfaits_mefaits_5x4_590x590

Ako uz sunčane opekline imaš glavobolju ili temperaturu, možda imaš sunčanicu. U tom slučaju potraži savjet ljekarnika ili liječnika. Simptomi mogu postati ozbiljniji unutar 2 dana nakon opeklina od sunca, ali će se povući unutar nekoliko dana.

Opekline prvog stupnja

Opeklina prvog stupnja jednostavan je eritem: koža je crvena, suha i bolna. Tada se radi o, primjerice, površinskim opeklinama od sunca bez mjehurića ili ljuskanja, gdje je zahvaćena samo epidermis. Potpuno zacjeljivanje opeklina prvog stupnja traje u prosjeku tjedan dana i ne ostavlja ožiljak na koži. Svojoj koži možeš pomoći da zacijeli redovitim hidriranjem. 

av_solaires_schema_brulure_degre-1_1x1_473x373 1: hipodermis – 2: dermis – 3: epidermis – netaknuta koža – 4: Crvenilo 
av_solaires_schema_brulure_degre-2-superficiel_1x1_473x420 1: hipodermis – 2: dermis – 3: epidermis – 4: crvenilo – 5: mjehurići

Površinske opekline drugog stupnja

Svojstveno za površinske opekline drugog stupnja je pojava crvenih mjehurića ispunjenih prozirnom tekućinom odmah ili unutar nekoliko sati od opekline. Zahvaćen je dermis. Koža je izuzetno osjetljiva na dodir, a čak i dodirivanje odjeće postaje bolno. Zacjeljivanje traje 2 do 3 tjedna, a opeklina ne ostavlja ožiljak na koži. Kao pomoć zacjeljivanju, ne zaboravi dezinficirati i hidrirati kožu.

Duboke opekline drugog stupnja

Mjehurići se obično probuše. Ispod ovih mjehurića dermis je promijenilo boju, a bolovi su blagi, jer koža kao da je „anestezirana“. Dok je kod površinske opekline drugog stupnja dermis crven i održan je osjet na koži, u slučaju ove opekline krvne žile su uništene. Ova vrsta opeklina zahtijeva liječničku pomoć. Zacjeljivanje obično traje 2 do 3 tjedna, s više ili manje diskretnim ožiljkom.

av_solaires_schema_brulure_degre-2-profond_1x1_473x422 1: hipodermis – 2: dermis – 3: epidermis – 4: promjena boje kože – 5: blaga bol
av_solaires_schema_brulure_degre-3_1x1_473x395 1: hipodermis – 2: dermis

Opekline trećeg stupnja 

Koža je poput kartona, bijele je ili smećkaste boje, gubi osjet, a dlačice su spaljene. Zahvaćen je dermis, ponekad čak i hipodermis te u tom slučaju postoji opasnost od infekcije. Jarko crvene mrlje s edemom pojavljuju se između 2 sata i 6 sati nakon izlaganja te završavaju jakim ljuštenjem i dugotrajnom pigmentacijom. Ova faza zahtijeva hitno liječenje, najčešće u bolnici.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Čuvaj se sunčanice

Ako uz sunčane opekline imaš glavobolju ili temperaturu, možda imaš sunčanicu. U tom slučaju potraži savjet ljekarnika ili liječnika. Simptomi mogu postati ozbiljniji unutar 2 dana nakon opeklina od sunca, ali će se povući unutar nekoliko dana.

Kako se riješiti opeklina od sunca

Potrebno je oko tjedan dana da sunčane opekline zacijele s fazom ljuštenja. Opeklinama od sunca može trebati više vremena da nestanu ako uzrokuju mjehuriće i ako su mnoge krvne žile uništene. Zacjeljivanje može trajati između dva tjedna i mjesec dana, a opeklina može ostaviti mrlje ili ožiljke na koži. 

av_thermal spring water_spray_social_19_post_3282779003131_hd_473x435

Kako ublažiti sunčane opekline

Ako imaš blagu opeklinu, postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti kako bi se koža umirila:

  • nipošto ne izlazi na sunce (ma koliko opekline bile jake!) i ostani u hladu
  • pij puno vode kako biste spriječili dehidraciju 
  • nanesi umirujuću kremu na opečene dijelove
  • opečeno mjesto osvježavaj hladnom vodom

  • ako se pojave mjehurići, nemoj ih bušiti, već ih prekrij sterilnim zavojem
  • prati tjelesnu temperaturu
  • U slučaju glavobolje ili povišene temperature, popij paracetamol.

Ako je opeklina teža, sa simptomima duboke opekline drugog ili trećeg stupnja poput mjehurića i paradoksalnog nedostatka boli, posavjetuj se s liječnikom što je prije moguće. 

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Kako „ugasiti vatru“ nakon sunčanih opeklina?

  • Započni s oblogom od Avène termalne izvorske vode. Namoči maramicu Avène termalnom izvorskom vodom, stavi ju na zahvaćeno područje i ostavi 15 minuta, redovito prskajući mjesto termalnom izvorskom vodom. 
  • Čuvaj Avène termalnu izvorsku vodu u spreju u hladnjaku kako bi osvježavajući učinak bio jači. 
  • Uzmi malu količinu Obnavlajućeg kremastog losiona nakon sunačnja u ruke i nanesi ga na kožu tako da položiš ruke na tijelo i lice, bez trljanja.

Posljedice opetovanih opeklina na koži

Koliko god opekline bile intenzivne, mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice. Koža sve pamti, a opetovane sunčane opekline mogu se trajno utisnuti u tvoju kožu, ponekad do te mjere da se ne mogu ispraviti. Zbog toga je važno odabrati odgovarajuću zaštitu od sunca i strogo se pridržavati pravila za izlaganje suncu kako biste spriječili rizik od raka kože. 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1_473x489

Rizici od starenja kože

Sunce je čimbenik koji utječe na ubrzano starenje kože, baš kao i pušenje. UVB zrake uzrokuju zadebljanje epidermisa, dok UVA zrake uništavaju vezivno tkivo kože i uzrokuju gubitak elastičnosti i sposobnosti hidracije. Bore, natečenost i smeđe mrlje od sunca znakovi su preranog starenja kože. No, kad se koža zadebljala, tamnjenje je teže: kožni melanociti manje su reaktivni jer su i oni prerano ostarili, a opekline su bolnije jer je koža suša. To je začarani krug koji treba što prije prekinuti zaštitom kože od sunca od najranije dobi. 

Koža ostaje krhka

Nakon opeklina, kožu treba pustiti da odmori i pričekati neko vrijeme prije ponovnog izlaganja suncu. Koža opečena suncem je krhka i bit će osjetljivija na sve vanjske utjecaje: hladnoću, vjetar i sol, elementi su koji mogu smetati koži.
Koža dobro pamti, a sunčane opekline mogu ostaviti tragove.

Rizik od raka kože

Prečesto izlaganje UVA zrakama može uzrokovati nepovratnu promjenu u genetskom sastavu stanica kože, koje se zatim velikom brzinom razmnožavaju uzrokujući tumor. Ima nekoliko vrste raka kože koji su uglavnom uzrokovani suncem, a od kojih je najteži melanom. 

Sunčane opekline: Odgovaramo na tvoja pitanja

Uz umirujuću i hidrirajuću njegu, tijekom dana ne izlaži se suncu, a ako je neizbježno nosi šešir, sunčane naočale i koristi suncobran.  Navečer obavezno nanesi kremu za za umirenje kože u debljem sloju.

Sunčane opekline proizlaze 80 % od UVB i 20 % od UVA zraka.

Melanin je prirodna fotozaštita kože od UV zraka (zato preplanula koža bolje blokira UV zrake nego bijela koža). Ali ova je zaštita ograničena: nakon određene razine zračenja, koža još uvijek može izgorjeti. Čak i ako smo preplanuli, važno je nastaviti štititi svoju kožu kremom za zaštitu od sunca s visokim SPF-om.

Opekline drugog stupnja izazivaju preplanulost. Ali pod koju cijenu? Neugledni mjehurići, opasnost od depigmentacije, bol, prerano starenje kože... Za opekline prvog stupnja, međutim, to nije istina: u roku od nekoliko sati ili dana, tvoja koža će se jednostavno vratiti stanju u kakvom je bila prije.

Sunčane opekline nikako se ne mogu smatrati pripremom za preplanulost, a nakon opeklina ne smiješ niti izlaziti na sunce. Iako ponekad nekoliko dana nakon sunčanih opeklina nastupa preplanulost, mogu ostati neželjene trajne pigmentne mrlje na koži.

Back to top