av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

Kako UV zračenje utječe na kožu?

UV zračenje djeluje na kožu kroz četiri osnovna procesa:

 • refleksija zbog promjena indeksa loma svjetlosti što je posebno važno za vidljivu i infracrvenu svjetlost
 • difrakcija na vlaknima i stanicama svakog sloja kože što je značajno za stratum corneum i sloj melanina
 • prijenos kroz epidermalne slojeve
 • sama apsorpcija može izazvati fotokemijsku reakciju u različitim tvarima sadržanim u stanicama kao što su keratin, melanin, proteini ili karotenoidni pigmenti

 

Kronični učinci UV zraka na kožu su kumulativni i međusobno ovisni. Ultraljubičasto zračenje može se emitirati iz prirodnog izvora (sunce) ili iz umjetnog izvora kao što je solarij. Dok su opasnosti od UVB zraka poznate već duže vrijeme, opasnosti od UVA zraka postale su očite tek nedavno. Međutim, oba su opasna jer prodiru u epidermis i mogu utjecati na oči.

UVB, neprijatelj epidermisa

90 % UVB zraka apsorbira epidermis, površinski sloj kože. Potiču proizvodnju pigmenta melanina koji luče melanociti, a koji boji površinu kože. Ali ta prekrasna preplanulost zapravo je obrana kože od napada sunca. A kada je izloženost UVB zračenju toliko jaka da se koža više ne može braniti, tada dobivate opekline (UVB je glavni krivac). Vrlo energično UVB zračenje može uzrokovati izravno oštećenje DNK stanica kože: DNK lezije. Dugoročno, to može dovesti do nastanka raka kože. 

 

av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1_473_590

UVA: najdublje prodiranje

UVA zrake prodiru izravno u hipodermis, najdublji sloj kože. Dugo se vremena smatralo da su bezopasne jer, za razliku od UVB zraka, ne uzrokuju opekline pa nema osjećaja neugode kada prodru u kožu. Ipak, UVA zrake glavni su krivci starenja kože jer uzrokuju gubitak elastina u stanicama kože. Koža gubi gipkost, isušuje se, a bore se pojavljuju i produbljuju. UVA zrake također su uključene u razvoj određenih karcinoma kože i melanoma. 

av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_590

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Rizici opetovanog izlaganja suncu 

Iako se ljeti svi volimo izležavati na plaži, izlaganje suncu nosi svoje rizike. Ultraljubičasta svjetlost može izazvati brojne kožne reakcije i nepovratna oštećenja kože i očiju. U najtežim slučajevima šteta može biti smrtonosna.

 

 

Dobre navike za zaštitu od štetnog djelovanja sunca

 • Ne izlaži kožu beba i male djece izravnoj sunčevoj svjetlosti.
 • Ne izlaži kožu tijekom najtoplijih sati dana: od 11 do 16 sati.
 • Nosi odgovarajuću zaštitnu odjeću (nosite majicu kratkih rukava, sunčane naočale, šešir itd.).
 • Upotrebljavaj kremu za zaštitu od sunca s visokim SPF-om. 
 • Nemoj biti predugo na suncu, čak i ako upotrebljavaš kremu za zaštitu od sunca.
 • Često ponovno nanesi kremu za zaštitu od sunca, osobito nakon znojenja, plivanja ili brisanja.
 • Potreban je i oprez ako ne upotrebljavaš preporučenu količinu kreme za zaštitu od sunca, značajno smanjuješ razinu zaštite.
av_solaires_proteger_1x1_473_590
Back to top