Razgovor s Emilijom d'Avack, stručnjakinjom za morske ekosustave u PUR Projektu
PUR Projet & Eau Thermale Avène: obnova koraljnog grebena

PUR Projet & Eau Thermale Avène: obnova koraljnog grebena

Razgovor s Emilijom d'Avack, stručnjakinjom za morske ekosustave u PUR Projektu

Nekoliko puta godišnje Emilia d'Avack, stručnjakinja za morske ekosustave u PUR Projetu, odlazi u Pejarakan, selo na sjeverozapadu Balija, kako bi koordinirala program PUR Corail, pokrenut 2016. i pratila proces rasta obnovljenih koralja greben. Povratne informacije od žena na terenu.

Od početka ste dio projekta Pur Corail, koja je vaša uloga?

Počela sam tražeći prikladnu lokaciju. Morao je postojati koraljni greben koji je trebalo sačuvati i lokalna zajednica spremna uključiti se. Zatim sam nastavila s popisivanjem štete. Nakon popisivanje štete, morali smo odabrati najprikladnije metode rekonstrukcije i obnove te obučiti timove na licu mjesta. Danas dvoje ljudi i upravitelj osiguravaju stalno održavanje i rade na obnovi i proširenju grebena. Dva puta godišnje dolazim provjeriti radi li sve kako treba.

Od 2019. svake godine postavljamo prosječno 17 podvodnih struktura i presađujemo 2040 koralja, 20 različitih vrsta.

Emilija d'Avack
Emilija d'AvackStručnjak za morske ekosustave u PUR Projetu
Kako je moguće regenerirati koralj i ponovno izgraditi koraljni greben?

Kako je moguće regenerirati koralj i ponovno izgraditi koraljni greben?

Odabrali smo najsuvremeniju tehniku, poznatu kao Biorock. Zahtijeva 3D elektrificiranu metalnu strukturu koja je uronjena u vodu. Kada dođe u dodir s vodom, slaba električna struja uzrokuje kemijsku reakciju i stvara materijal, sličan kosturu koralja, koji se pričvršćuje na metal. Na nama je onda da nacijepimo komadiće koralja koji su još živi. Ova tehnika je vrlo učinkovita, ali i vrlo skupa. Također i eksperimentiramo s dvije druge tehnike: još jednom metalnom konstrukcijom koju sami prekrijemo mješavinom pijeska i ljepila i kavezom ispunjenim kamenjem koji služi kao oslonac za transplantate.

I koraljni greben se vraća u život?

Da, zahvaljujući podršci koju nam daje Eau Thermale Avène, od 2019. svake godine uspijevamo postaviti17 podvodnih struktura i presaditi 2040 koralja, 20 različitih vrsta. Također, između 2016. i 2021. presadit ćemo više od 10000 koralja. Stopa preživljavanja je dobra. Greben počinje ponovno dobivati arhitektonsku složenost i funkciju skloništa. Vidljiv je povratak glavonožaca, škarpina, plavopjegavih raža, ribica, hobotnica, sipa... Ronjenje je ponovno užitak. 

Koji su vaši sljedeći ciljevi?

Koji su vaši sljedeći ciljevi?

Naš cilj je da greben ponovno dobije sve funkcije zdravog prirodnog živog grebena i da osigura sve funkcije i usluge svog ekosustava u smislu bioraznolikosti, hrane, zaštite obale itd. Ribolov dinamitom ili cijanidom sada je zabranjen, ali lov na grabežljive ribe još je uvijek prečest na ovom području. Takav lov izravno potiče širenje morskih algi u konkurenciji s koraljima. To je još uvijek vrlo aktivan problem. Moramo nastaviti raditi sa lokalnom zajednicom na pitanjima i rješavanju problema onečišćenja.

Kako je ovaj projekt zaštite koraljnog grebena održiv?

Svaka faza projekta osmišljena je sa svim dionicima: stanovništvom, lokalnim vlastima te ribarskim i turističkim udrugama. Imamo ulogu potpore, pronalazimo sredstva, dijelimo stručnost, infrastrukturu, prenosimo ekspertizu, ali iznad svega, prenosimo sve alate lokalnoj zajednici kako bi oni sami mogli nastaviti čuvati prirodni kapital i obnoviti koraljni greben. Imamo obučene timove sastavljene isključivo od lokalnog stanovništva. Danas razmatramo organiziranje vođenih obilazaka grebena, ponudu potvrda o posvajanju beba koralja i druge aktivnosti koje donose prihod.

Naš cilj je da greben ponovno dobije sve funkcije zdravog prirodnog živog grebena.

Back to top