Sadržaj

Akne: kako pružiti podršku svom tinejdžeru

Mnogi roditelji strahuju od toga: dolaska akni u živote njihovih tinejdžera, oblika dermatitisa koji pogađa 80 % tinejdžera, a nekima kvari život. Osim pronalaženja odgovarajuće terapije, uloga roditelja je pomoći svom tinejdžeru da što mirnije prebrodi ovo teško razdoblje i zadrži samopouzdanje. Evo nekoliko načina kako im pružiti podršku i umiriti ih.

Akne : hormonalne promjene i slika o sebi
 

Pubertet dovodi do tjelesnih promjena povezanih s hormonalnim poremećajima: od 10. godine kod djevojčica, a nešto kasnije kod dječaka, razvijaju se sekundarne spolne značajke (dlačice, grudi, mutiranje itd.). Ovo je također vrijeme kada se akne mogu pojaviti na koži tvog tinejdžera.

Ovi tjelesni znakovi popraćeni su psihološkim promjenama i promjenama u ponašanju koje su potpuno normalne. Tvoj se tinejdžer postupno odvaja od roditeljskog utjecaja i počinje se jako zanimati za svoje prijatelje i sliku koju oni stvaraju, što je jako važno za tinejdžere u 21. stoljeću. Ali kada su u to uključene akne , psihološki učinak može biti značajan i može čak doprinijeti povlačenju tinejdžera u sebe.

Poveznica za Masna koža s nepravilnostima i aknama / Koža sklona aknama / Uzroci

Pružanje podrške svom tinejdžeru: razgovarajte

Davno su prošli dani kada si se spuštala na visinu svog djeteta i razgovarali s njim oči u oči. Sada prolaze pokraj tebe i izbjegavaju tvoj pogled. Njihovo ih novo tijelo uznemiruje i osjećaju se opterećeno problemima s kožom. Htjela bi o tome razgovarati sa svojim tinejdžerom i u pravu si što to želiš, ali na koji način? 

Prvi korak je razgovarati ravnopravno: više ne možeš razgovarati sa svojim tinejdžerom kao s djetetom i mora se osjećati ugodno u razgovoru. Postoji mala tehnika koja se pokazala učinkovitom: polagano započni s temom... i sjedni pored svog tinejdžera, a ne ispred njega. U autu ili na kauču, kada ste sami i imate trenutak tišine, samo postavi pitanje: „Vidjela sam da ti je izbio prvi prištić . Želiš li razgovarati o tome?“

Akne: kako pomoći da nestanu

Nakon što si razgovarala o toj temi sa svojim tinejdžerom, na tebi je da mu pokažeš da postoje rješenja.

 

Objašnjavanje uzroka akni svom tinejdžeru.

Akne uzrokuju hormoni koji dovode do povećanja proizvodnje sebuma koje provode žlijezde u koži (lojne žlijezde). Ali i nasljeđivanje igra važnu ulogu: rizik od razvoja akni veći je kod osoba čiji je roditelj imao akne. Ako si tijekom tinejdžerskih godina imala akne, a od tada ponovno imaš kožu meku poput bebine, sada je vrijeme da razgovaraš sa svojim tinejdžerom o tome! Ostali čimbenici koji mogu pridonijeti aknama kao što su stres, prehrana bogata šećerima ili neprikladni kozmetički proizvodi. Razgovaraj o navikama koje bi mogao promijeniti.

Potakni svog tinejdžera da se brine za sebe

Ako su akne tvog tinejdžera otporne na ove male promjene, vrijeme je da ubrzaš reakcije. Ako se osjećaju dovoljno samouvjereno, zašto im ne predložiti da razgovaraju s liječnikom obiteljske medicine? Ili se obrate izravno dermatologu, osobito ako akne postaju teške. Kako bi uvjerils svog tinejdžera (nježno!), objasni mu da će terapija biti nježnije što se brže počne djelovati na akne. Njegova će se koža brže poboljšati i mogu se izbjeći dugotrajni tragovi (poznati ožiljci od akni).

 

Poveznica za Masna kožu s nepravilnostima i aknama / Koža sklona aknama / Teški oblici akni

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Adolescencija nije lako razdoblje... za roditelje.

Tvoj tinejdžer se mijenja i život nije uvijek lak. To vrijedi i za tebe: možda se mučiš pronaći prave riječi u pravo vrijeme. Ali čak i ako to ne želi priznati, tvoj te tinejdžer treba. Posebice ga treba podsjeti da glatka lica koja se objavljuju na društvenim mrežama ne odražavaju stvarnost, a da su čudotvorni proizvodi koji se neprovjereno prodaju na internetu varljivi. 

Tvoja je uloga usmjeravati svog tinejdžera bez da ga naživciraš. Lakše će usvojiti ta pravila ako si kao tinejdžer imala akne i uspjela se pomiriti s tim razdobljem svog života. 

Akne su mi kao tinejdžerici bile traumatične i nisam htjela da moja kći prolazi kroz isto. Dakle, kada su joj se počele pojavljivati akne, kada je imala oko 15 godina, bila sam nesretna majka: bilo je teško vidjeti svoju kćer sa svim tim prištićima (...) pa sam je brzo odvela dermatologu da joj pomogne da svoju kožu i sebe vrati u normalu.

Mirjana, 47, majka tinejdžera s teškim oblikom akni

Što treba učiniti za tinejdžerske akne

Ako je komunikacija s vtvojim tinejdžerom jako teška, tvoj prvi korak kao roditelja mogao bi biti odabir proizvoda koji odgovaraju njegovoj koži i poticanje da ih pravilno upotrebljava svaki dan. Ako uoči poboljšanje, to će ga samo potaknuti da se drži toga i/ili da poduzme sljedeći korak: posavjetuj se s dermatologom ako je potrebno.

Tinejdžerske akne – njega kože sklone aknama

Back to top