Sadržaj

Tinejdžerske akne

Proširene pore, prištići, miteseri koji mogu postati upaljeni, masna i sjajna koža... Nema sumnje da tvoj tinejdžer ima tinejdžerske akne. A ovo može pobuditi i tvoja bolna sjećanja. Iako su često blage, akne mogu biti prava muka. Srećom, od rutine za njegu kože do terapije lijekovima, postoje dostupna rješenja.

Tinejdžerske akne : tinejdžeri teško s njima žive

Hormonalne promjene u pubertetu često dovode do razvoja akni tijekom adolescencije . Ovo stanje kože pogađa 80 % tinejdžera*. U dobi od 12 do 13 godina za djevojčice i 14 do 15 godina za dječake koža postaje masna i počinju se pojavljivati miteseri. Budući da su akne vidljive i često uzrokuju fizičku bol, mogu imati značajan utjecaj na živote tinejdžera, a neki se muče više od većine. Potencijalni utjecaj akni na samopouzdanje ne treba podcijeniti: jednostavan razgovor o tome s liječnikom može biti prvi umirujući korak.

Tinejdžerske akne – psihološki učinak

Kako možeš pomoći svom tinejdžeru da se nosi s aknama ?

Kao roditelji, imaš ključnu ulogu u pomaganju svom tinejdžeru kroz ove godine velike transformacije koja ponekad može biti povezana s aknama . Naravno, posjet liječniku, zajedno sa svojim tinejdžerom, važan je korak. No možeš pomoći i u svakodnevnom životu poticanjem zdravog načina života. Od uravnotežene prehrane do redovite tjelesne aktivnosti i izbjegavanja pušenja i stresa, postoji nekoliko načina da pomogneš svom tinejdžeru tijekom njegovog puta prema odrasloj dobi i usvajanju zdravog načina života koji će mu pomoći da se bolje osjeća.

Podrška tvom tinejdžeru

PRIJATELJSKI I stručni savjeti

Može biti teško razumjeti da se akne ne mogu uvijek izliječiti onoliko brzo koliko bismo željeli. Jedno je sigurno: najbolje je odmah liječiti akne kako bi se što je više moguće izbjegli tragovi i ožiljci. Što dulje čekaš, nepravilnosti se pogoršaju, a liječenje će vjerojatno biti teže. 

Koje terapije postoje za tinejdžere ?

Postoji nekoliko mogućnosti terapije za tinejdžerske akne . Terapije koji se primjenjuju na kožu za blage akne mogu ciljano utjecati na prištiće. Oralni antibiotici mogu se uzimati kada su akne izraženije i upalne. Konačno, propisivanje izotretinoina često je učinkovito za teže oblike akni. Primjena izotretinoina strogo je regulirana za djevojčice zbog rizika od malformacije fetusa u slučaju trudnoće. Uvijek potraži savjet od svog dermatologa.

Teški oblici akni

Odgovaramo na tvoja pitanja

Ovdje smo da ti pomognemo razdvojiti činjenice od zabluda

Ne. Mladi nisu jedini koji imaju akne. Akne mogu imati i odrasli, posebice žene (gotovo svaka četvrta žena u tridesetima).

Ne. Kod tinejdžera se prištići od akni obično nalaze na T-zoni: dijelu lica gdje se spajaju nos, čelo i brada. Ali akne ne pogađaju samo ovaj dio: prištići se pojavljuju i na dekolteu i na leđima.

Nakon što se prištić stisne, koža se može inficirati, posebice od mikroba ispod noktiju. To povećava i rizik od ožiljaka.

Naša rješenja za njegu kože sklone aknama

Naši Cleanance proizvodi za njegu kože osmišljeni su kako bi te pomirili s tvojom kožom
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed koncentrat protiv nepravilnosti

Malo čudo za moju kožu: puno mi je pomogao u smanjenju nepravilnosti u dva mjeseca. Stvarno je koristan! Jedva čekam vidjeti rezultate za nekoliko mjeseci i nadam se da će to zahvaljujući njemu zauvijek nestati.

Marija, 26 godina

Back to top