Sadržaj

Teški oblici akni

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Ali ne pogađaju sve na isti način. Dok neki ljudi razviju samo blagi oblik akni, drugi mogu razviti teže oblike. Prema Francuskoj nacionalnoj upravi za zdravstvo, teški oblici akni pogađaju oko 1 od 5 osoba s tim stanjem, a pogađaju i adolescente i odrasle. Imaš li ti akne? Onda si na pravom mjestu: ovdje možeš pronaći stručne savjete i rješenja!

Što su to teški oblici akni ?

Postoje različiti stupnjevi težine kada su u pitanju akne. Kada cijelo lice (a ponekad i gornji dio tijela) ima velik broj komedona (poznatih mitesera), mikrocista, papula (crvenih prištića), pustula (gnojni prištići) i/ili većih „prišteva“ duboko ukorijenjenih ispod kože (tzv. nodula), tada se to može nazvati težim oblikom akni. U Francuskoj je pogođeno oko 200.000 ljudi. To je situacija koju sa zdravstvenog i psihološkog gledišta ne treba umanjivati i zaslužuje odgovarajuću njegu. 

Što je ispod prištića

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472  Epidermis Prekomjerna upala ili upala

Vrste teških oblika akni  

Mnogo je vrsta teških oblika akni. 

Nodularne akne

 Nodularne akne (koje se nazivaju i nodulocistične akne) i njihov napredniji oblik, acne conglobata, su najčešće. Ovi oblici počinju se uobičajeno pojavljivati u pubertetu te se postupno šire na vrat, ramena, gornji dio tijela i ponekad na stražnjicu. Karakteriziraju ih veliki komedoni koji vrlo brzo postaju upalni uz stvaranje nodula i cista koji se mogu spojiti i izazvati značajne ožiljke. Ove vrste akni češće se javljaju kod dječaka i kod osoba s aknama u obiteljskoj anamnezi. 

Acne fulminans

Ovo je teži oblik akni, ali je srećom rjeđi. Javlja se iznenada, uglavnom kod dječaka u tinejdžerskoj dobi, a prate ga znakovi poput vrućice i bolova u mišićima. 

Što je upala ozbiljnija, dublja i jača, to je veći rizik od stvaranja ožiljaka.

Francusko društvo za dermatologiju

Ograničavanje stvaranja ožiljaka

Ožiljci su glavna komplikacija teških oblika akni . Pogoršavaju ih svi čimbenici koji odgađaju zacjeljivanje kao što je prečesto dodirivanje lezija. Ožiljci od akni mogu imati psihološki učinak koji također ne treba zanemariti, ostavljajući tragove na samopouzdanju, kao i na koži. Srećom, moguće je ograničiti pojavu ožiljaka ranim liječenjem. 

Ožiljci od akni

 

 

Teški oblici akni : pravi psihološki učinak

Neki ožiljci su nevidljivi. Teške akne su stanje koje utječe na emocije: prema istraživanju koje su proveli Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie i CSA Santé, 87 % pogođenih aknama smatra da su akne utjecale na njihov svakodnevni život, osobito kada je riječ o međuljudskim odnosima. Stoga je važno ne podcijeniti psihološki i društveni učinak. 

Poveznica za „Tinejdžerske akne – psihološki učinak“
 

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Kao roditelj, tvoja je očita uloga pomaganje i pružanje podrške svom tinejdžeru. Važno je da se osjeća saslušanim i shvaćenim. Ne podcjenjuj njegove osjećaje. Jer iako znaš da su akne privremene, tvom se djetetu može činiti da će trajati zauvijek. Najbolje vrijeme za razgovor o aknama je kada ste sami i nitko vas ne uznemirava. Razgovaraj o temi na jednostavan način, uvjeri ga da postoje učinkovita rješenja i, ako osjeti potrebu, ponudi mu da ga odvedeš dermatologu.

Poveznica za Tinejdžerske akne – Pružanje podrške svom tinejdžeru

Koji je najbolja terapija za teški oblik akni ?

Prvo što trebaš učiniti je potražiti savjet dermatologa. Što se ranije počnu liječiti teški oblici kani, to su veće šanse za izlječenje. Terapija će vjerojatno obuhvaćati oralno uzimanje izotretinoina (derivat vitamina A). Ovaj je lijek vrlo učinkovit, ali uzrokuje vrlo neugodnu suhu kožu. Nježna higijena, hidracija i zaštita od sunca... Usvajanje i održavanje dobre svakodnevne higijene pomoći će tvom tinejdžeru spriječiti neželjene učinke izotretiniona i da se osjeća bolje u svojoj koži.

Poveznica za Teški oblici akni – Savjeti stručnjaka i rituali njege
 

Odgovaramo na tvoja pitanja

Ovdje smo da ti pomognemo razdvojiti činjenice od zabluda

Genetski čimbenici mogu igrati ulogu u razvoju akni. Rizik od razvoja akni je veći ako je netko od članova obitelji bolovao od njih. Ukoliko su oboljela oba roditelja, akne njihova djeteta vjerojatno će biti težeg oblika.

Ovo i nije tako dobar savjet: previše pranja može izazvati suprotan učinak. Pretjerano čišćenje isušuje kožu i dodatno je iritira, što može pogoršati akne. Dovoljno je očistiti lice ujutro i navečer. Nemoj pretjerati ni s uporabom pilinga za lice. Izbjegavaj primjenu ove vrste proizvoda ako uzimaš izotretinoin i umjesto toga odaberi proizvode koji su prikladni za kožu isušenu lijekovima.

Lice je bogato žlijezdama lojnicama i stoga je posebno zahvaćeno (posebice T-zona: čelo, nos i brada). No, mogu biti zahvaćeni i drugi dijelovi tijela poput ramena, trupa i leđa.

Naša rješenja za umirenje kože sklone aknama

Cleanance HYDRA proizvodi za njegu kože osmišljeni su kako bi ti pomogli da se osjećaš ugodnije u svojoj koži
AV_Cleanance_Hydra_Soothing-Cream_Packshot_Old_E-retail_40ml_3282770100891

Cleanance HYDRA umirujuća krema

Dovoljna je mala količina, a proizvod se lako razmazuje po koži. Ostavlja kožu umirenom i hidriranom tijekom cijelog dana. Savršeno za osobe na terapiji protiv akni.
Back to top