Sadržaj

ŠTO JE TO KOŽA SKLONA AKNAMA

Akne pogađaju oko 6 milijuna ljudi u Francuskoj. Osim toga, vodeći je uzrok pregleda kod dermatologa. Iako su glavna ciljna skupina još uvijek tinejdžeri, mogu biti pogođeni i odrasli. Ali što je zapravo „koža sklona aknama“? Zbog čega nastaje? I kako njegovati kožu na dnevnoj bazi da se smanje?

Što su akne?

Akne su upalna bolest pilosebacealnog folikula. Svaka dlaka povezana je sa žlijezdom lojnicom koja izlučuje sebum, masnu tekućinu čija je uloga zaštita naše kože. U slučaju akni, žlijezda lojnica je blokirana sebumom koji je postao previše gust i izlučuje se u prevelikim količinama. Osim toga, stanice na ulazu u pilosebacealni folikul ponašaju se neuobičajeno i stvaraju neravnotežu flore. 

Što se krije iza prištića

av_cleanance_comedomed_foliklul_komedon

Što uzrokuje akne? 

Akne se uglavnom javljaju u pubertetu, zbog hormonalnih promjena. Hormonalne promjene također mogu uzrokovati izbijanje akni kod žena u odrasloj dobi. Isto tako, genetika igra ulogu u ovoj bolesti. Ako su oba roditelja imala akne u mlađoj dobi, rizik od razvoja akni je povećan. Ostali čimbenici isto tako mogu igrati ulogu, poput stresa, pušenja, zagađenja zraka pa čak i izlaganja suncu. Ali više od utvrđivanja uzroka, najvažnije je otkriti pravu terapiju!

Koža sklona aknama – Uzroci

Različite vrste akni

Začepljene pore potiču razvoj mitesera (otvorenih komedona) ili mikrocista. Ovo se naziva retencijskim aknama. Ali kada se upale, pod djelovanjem bakterije – čije je znanstveno ime Cutibacterium Acnes – mogu se pretvoriti u negnojne crvene prištiće (papule), gnojne prištiće (pustule) ili veće prištiće koji su općenito bolni i duboko ukorijenjeni u kože (noduli). To su upalne akne (najčešće kod odraslih žena).

Vrste akni

„Tijekom druge trudnoće izbile su mi mikrociste na bradi i miteseri na obrazima.“

Amalija, 31 godina

Akne u svim životnim dobima

Tinejdžerske akne su najuobičajeniji oblik. Ali mogu pogoditi i ljude druge dobi. Dakle, pogledajmo akne kod mladih ljudi, ali i kod odraslih žena, pa čak i kod dojenčadi.

  • <p><a href="/tvoja-koza/masna-koza-s-nepravilnostima-ili-sklona-aknama/sto-je-to-koza-sklona-aknama/tinejdzerske-akne">Tinejd&#382;erske akne</a></p>
    Tinejdžerske akne
  • <p><a href="/tvoja-koza/masna-koza-s-nepravilnostima-ili-sklona-aknama/sto-je-to-koza-sklona-aknama/akne-kod-odraslih-uzroci-i-lijecenje">Akne kod odraslih</a></p>
    Akne kod odraslih
  • <p><a href="/tvoja-koza/masna-koza-s-nepravilnostima-ili-sklona-aknama/sto-je-to-koza-sklona-aknama/akne-kod-dojencadi">Akne kod dojen&#269;adi&nbsp;</a></p>
    Akne kod dojenčadi 

Čuvaj se ožiljaka od akni

Ožiljci su najneugodnije posljedice akni. Kako zacjeljuju, lezije od akni mogu ostaviti više ili manje duboke i trajne tragove na čiji izgled uglavnom utječe način tretiranja prištića i težina akni. Moguće ih je spriječiti ranim liječenjem i prilagođenom njegom, ili smanjiti ih ako već postoje. Ali najvažnije je ne čeprkati po prištićima!

Ožiljci od akni

PRIJATELJSKI (I STRUČNI) SAVJET 

Dermatolog, tvoja glavna kontakt osoba

Bez obzira na tvoje godine, bez obzira na oblik akni, tvoja glavna kontakt osoba bit će tvoj dermatolog. Nemoj se ustručavati konzultirati ga čim se pojave prvi znakovi. Znat će ti prilagoditi terapiju, ovisno o nekoliko kriterija: progresiji bolesti, njezinoj težini, učinkovitosti do sad provedenih terapija. Dat će ti i savjete o dermokozmetičkoj njezi i moći će ti pružiti podršku ako ti akne previše ometaju svakodnevni život. 

Teški oblici akni

Odgovaramo na tvoja pitanja

Ovdje smo da ti pomognemo razdvojiti činjenice od zabluda

Iako je misao rasprostranjena, nije baš tako jednostavna. Čini se da se radi samo o višku. U načelu, masna prehrana nije čimbenik koji pogoršava akne. S druge strane, neka istraživanja ukazuju na nezdrave šećere s visokim glikemijskim indeksom vezano za pojavu i postojanost akni.

Ovo je istina. Točnije, to je okidač, a ne izravan uzrok akni. Na primjer, skorašnji ispit ili razgovor za posao može uzrokovati izbijanje akni.

Ne. Naprotiv, u potpunosti je moguće našminkati se. Važno je odabrati prave proizvode: prilagođene tipu akni i koji su nekomedogeni. I ne zaboravi svaku večer ukloniti šminku kako bi se izbjeglo „začepljenje“ kože koju pokušavaš pročistiti.

Naša rješenja za njegu kože sklone aknama

Naši Cleanance proizvodi za njegu kože osmišljeni su kako bi te pomirili s tvojom kožom
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance COMEDOMED koncentrat protiv nepravilnosti

Upotrebljavam ovaj proizvod tjedan dana i iskreno već vidim poboljšanja. Sviđa mi se tekstura i bočica koja se jednostavno upotrebljava. Otkrij Cleanance COMEDOMED koncentrat protiv nepravilnosti
Back to top