Sadržaj

Šminka za kožu sklonu aknama

Kako možeš mirnije živjeti kada imaš akne i pokušavaš živjeti sa svojim prištićima? Bez obzira jesi li na terapiji, šminka je jedno od rješenja, ako i samo ako odabereš pravu vrstu. U suprotnom bi mogla pogoršati tvoje akne. Evo nekoliko savjeta kako pravilno odabrati i nanositi šminku.

av_acne_jeune-femme_miroir_1x1

Odabir šminke za akne

Hormonalne promjene, nasljeđe, prehrana prebogata šećerima, stres... To su glavni uzroci pojave akni kod tinejdžera (podjednako kod djevojčica i dječaka), te njihove postojanosti ili ponovnog pojavljivanja kod mnogih žena u odrasloj dobi.

Akne su rijetko dobrodošle u bilo kojem razdoblju života. Šminka je jedan od načina smanjivanja pojave ovih prištića i olakšavanja života uz poglede drugih. To je i način da se odupreš iskušenju da ih dodiruješ tijekom dana. Ako su skrivene, manje smo u iskušenju da ih čeprkamo.

Sve je to pod uvjetom da pažljivo odabereš šminku jer neprikladna šminka može pogoršati akne. To je zato što, primjerice, može biti komedogena (tj. potiče nastanak prištića). I zato što ponekad zaboravimo ukloniti šminku te očistiti spužvice i kistove na kojima se tada razmnožavaju bakterije.

 

Pripremi kožu prije nanošenja šminke za akne

Očisti kožu sklonu aknama 

Čišćenje kože kada se probudiš korak je koji ne smiješ preskočiti jer je važno ukloniti sebum proizveden tijekom noći. Ako je tvoja koža masna, imaš izbor: micelarna voda ili nježni gel za čišćenje bez sapuna. Odaberi formulu koja ti se najviše sviđa. Ako ti je koža suha nakon terapije koju ti je propisao dermatolog, odaberi umirujuću kremu za čišćenje formuliranu za kožu sklonu aknama.

Njega i hidracija kože sklone aknama

Zatim nanesi svoju lokalnu terapiju ili ciljanu njegu, ako je imaš, ili izravno svoju hidrirajuću kremu. Ponovimo, odabir proizvoda je važan i ovisi o tvom tipu kože. Ako je tvoja koža sklona aknama obično masna, odaberi laganu, nemasnu emulziju koja sadrži upijajuće mikrokapsule za hidraciju i matiranje kože; ako si na isušujućoj dermatološkoj terapiji, bolja je umirujuća i hranjiva krema. U svakom slučaju treba biti nekomedogena i za kožu s nesavršenostima.

Njega kože sklone aknama

 

av_acne_femme_creme_visage_1x1

Od kada sam odlučila njegovati kožu i uklanjati šminku svaku večer, moji problemi s kožom su se znatno smanjili, ten mi je blistaviji i upotrebljavam manje šminke.

Elise

Blage do umjerene ili teške, svaka vrsta akni ima svoju šminku

To je to! Sve je spremno za nanošenje šminke. Evo nekoliko savjeta o tome kako se našminkati u skladu s težinom akni. Cilj je prikriti prištiće i ožiljke te ujednačiti ten.

Blage do umjerene akne

Za prikrivanje malih prištića, ublaži svoje nesavršenosti bež korektorom. Pamučnim štapićem stopi rubove korektora bez opasnosti da ćeš ga skinuti. Savjet: za ujednačeniji ten i prikrivanje proširenih pora možeš započeti s nanošenjem tekućeg pudera na cijelo lice, utapkavši ga spužvicom.

Teški oblici akni

Započni tako što ćeš prstom nanijeti korektor u stiku na nepravilnost: zeleni za crvene prištiće, žuti kada su ljubičasti (često na svijetloj koži), koraljni na ožiljke koji su postali smeđi. Tapkaj dok boja ne postane siva. Za ujednačavanje tena spužvicom uzmi kompaktnu obojenu kremu. Natapkaj je preko korektora da se ne može skinuti. Za čisti izgled ostatka lica, zagladi je prema rubovima. Završi nanošenjem prozračnog pudera.

 

PRIJATELJSKI (I STRUČNI) SAVJET

Za uljepšavanje lice i usavršavanje crta lica, ne zaboravi završni detalj! 

Ostalo je još samo fiksirati šminku i matirati kožu slojem prozračnog pudera. Nanesi ga po cijelom licu, počevši od kontura i krećući se prema središtu lica za svjetliji rezultat i izbjegavanje naglašavanja teksture prištića. A za oblikovanje lica, ništa nije bolje od malo bronzera ili highlightera na jagodicama!

Ali kako bi tvoja šminka bila postojanija, bez dodavanja dodatnog sloja, rasprši finu maglicu termalne izvorske vode na lice. I ne zaboravi temeljito očistiti spužvicu i četkicu! Zašto? Radi sprječavanja da se nečistoće koje su ostale na priboru za šminkanje talože na koži i stvaraju nove prištiće pri sljedećoj upotrebi.

Pravo nanošenje šminke za akne

Nisu svi proizvodi za šminkanje jednaki kada je u pitanju korekcija, ujednačavanje i poboljšanje tena. Za prekrivanje nesavršenosti, a bez gušenja kože i uzrokovanje pojave novih prištića, najsigurnije je odabrati medicinsku korektivnu šminku koja je posebno formulirana za tvoj tip kože i nije komedogena. Možeš je pronaći u ljekarnama i drogerijama.

Iz iste linije

Naša rješenja za šminkanje kada imaš akne

Eau Thermale Avène proizvodi za njegu kože namijenjeni koži sklonoj aknama

Cleanance Micelarna voda

Cleanance Micelarna voda

Uklanja šminku - Matira - Čisti

Couvrance Korektivni tekući puder - Sand

Couvrance Korektivni tekući puder - Sand

Ujednačava ten - Poboljšava - Make-up

Couvrance Kompaktna obojena krema – Mat učinak - Sand

Couvrance Kompaktna obojena krema – M...

Ujednačava ten - Make-up - Korigira nepravilnosti

Couvrance Bež korektor u kistu

Couvrance Bež korektor u kistu

Poboljšava - Make-up - Smanjuje nepravilnosti

Couvrance Zeleni korektor u stiku

Couvrance Zeleni korektor u stiku

Ujednačava ten - Make-up

Avène termalna izvorska voda

Avène termalna izvorska voda

Umiruje - Obnavlja kožnu barijeru - Ublažava nelagodu

Back to top