Sadržaj

Njega kože sklone aknama

Što su akne?

Prvi prištići od akni pojavljuju se tijekom puberteta kao posljedica hormonalnih promjena koje utječu na proizvodnju sebuma. Koža postaje masna, a sebum može otežano otjecati kroz pore. Akne se tada počinju pojavljivati na licu, leđima, ramenima i dekolteu.

I drugi čimbenici mogu pridonijeti aknama kao što su geni (pitajte roditelje jesu li imali akne), stres, pušenje, zagađenje, određeni lijekovi i prehrana bogata šećerom. I kozmetički proizvodi mogu biti krivi ako nisu posebno formulirani za kožu sklonu aknama.

Dakle, kako možeš smanjiti pojavu akni? Provodi odgovarajuću dnevnu rutinu njege kože. Jer koža sklona aknama proizvodi više sebuma... I više prištića.

Isprobala sam puno krema, ali dugoročno ništa nije pomoglo – prištići su se uvijek vraćali! Ljekarnik mi je savjetovao da sve pojednostavnim i da više pozornosti posvetim svom načinu života i kvaliteta kože mi se dramatično poboljšala!

Matilda 18 godina

Njega kože sklone aknama: čišćenje

Koža s aknama često je masna, no neki je tretmani mogu isušiti. Kako čistiti kožu, a da je ne oštetimo

 Moja je koža masna i imam blage do umjerene akne

Tvoj će cilj biti matirati i pročistiti kožu. Koji je najbolji način za to? Smanjivanje viška sebuma i uklanjanje nečistoća koje doprinose začepljenju pora. Upotrebljavaj nježan gel za čišćenje bez sapuna ili micelarnu vodu, ujutro i navečer.

Moja je koža suha od terapije protiv akni

Ako je tvoja koža oslabljena terapijom koju ti je propisao dermatolog, pripazi da kožu dodatno ne „ogoliš“. Odaberi nježnu kremu za čišćenje posebno osmišljenu za kožu sklonu aknama i osjetljivu kožu koja će pomoći obnoviti i zaštititi kožnu barijeru.

 

Masna koža s nepravilnostima i aknama / Živjeti s aknama

Njega kože sklone aknama: koju kremu odabrati?

Izbor hidrirajuće kreme za lice ovisi i o izgledu kože. Je li tvoja koža masna ili isušena?

Moja je koža masna s nekoliko prištića

Nakon čišćenja, vrijeme je za hidraciju. Da, iako je tvoja koža masna, ipak joj je potrebna hidracija! Odaberi laganu, nemasnu dnevnu kremu s upijajućim mikrokapsulama za matiranje kože. Tvoja hidrirajuća krema trebala bi imati i nekomedogenu formulu protiv nepravilnosti za sprječavanje i smanjenje prištića. Možeš nanijeti i piling sa svojstvima upijanja i čišćenja, ali nemoj ga upotrebljavati više od dvaput tjedno.
 

Moja je koža suha od terapije protiv akni

Mali savjet prije nego što prijeđeš na fazu hidracije: poprskaj lice termalnom izvorskom vodom! To će ti pomoći umiriti kožu nakon čišćenja i prije nanošenja posebno formulirane kreme za kožu koja je isušena terapijama protiv akni. Tvoja bi hidrirajuća krema trebala biti umirujuća i hranjiva kako bi obnovila hidrolipidni sloj i vratila ugodan osjećaj kože. Kada je koža presuha, treba izbjegavati piling.

 

Masna koža s nepravilnostima i aknama / Živjeti s aknama

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Nepravilnosti se mogu riješiti prije nego što uopće postanu vidljive.

Dobra vijest je da su neki inovativni proizvodi za njegu kože sada usmjereni na mikrokomedone. Ovo je faza koja prethodi komedonu, odnosno prištiću. Primjenom ove vrste tretmana liječe se postojeći mikrokomedoni i sprječava se nastanak novih. Ukratko, moramo doći do srži problema i prekinuti začarani krug!

Dobre navike za njegu kože sklone aknama

Za njegu kože sklone aknama, prvo moraš pažljivo analizirati svoju kožu. Je li tvoja koža masna? Suha? Imaš li puno prištića? Na taj način možeš odabrati proizvode za čišćenje i hidraciju koji bolje odgovaraju tvojoj koži. Ali prvi (i najteži) savjet je ovaj: nemoj istiskivati prištiće!

Back to top