Sadržaj

Uzroci masne kože

Tvoje se cijelo lice sjaji, imaš brojne nepravilnosti, a šminka ti ne traje cijeli dan? Ako se sve ovo odnosi na tebe, vjerojatno imaš masnu kožu. Što uzrokuje masnu kožu? Može li se ublažiti? Dobre vijesti: odgovor je da, može!

Hormoni: glavni uzrok masne kože

Hormoni: glavni uzrok masne kože

Uzrok masne kože je sebum: izlučuju ga žlijezde lojnice smještene neposredno ispod kože, sebum se od rođenja koristi za zaštitu kože od vanjskih utjecaja prekrivajući je laganim masnim, zaštitnim slojem. U pubertetu koža počinje proizvoditi više sebuma zbog hormona. Postaje sjajna, masna, a pore koje ispuštaju sebum često se začepe. To sprječava disanje kože. Tada se mogu pojaviti nepravilnosti prištići, miteseri ili akne, ili čak sve to odjednom! Ova pojava pogađa i djevojčice i dječake i može se nastaviti i u odrasloj dobi. 

„Ponekad, tijekom dana, moja koža preuzme kontrolu i moram redovito isušivati masna područja kako mi koža ne bi postala sjajna. Upotrebljavam maramicu, ali najbolji je mali komad papirnate maramice jer odlično upija.“ Paula, 33 godine

Ostali uzroci masne kože

Masna koža nije povezana samo s hormonalnim promjenama koje se događaju tijekom puberteta. Uključeni su i drugi čimbenici, počevši od nasljeđivanja: pitaj svoje roditelje jesu li i oni imali masnu kožu kad su bili mlađi! 
Imaj na umu i da tvoje okruženje i stil života mogu objasniti zašto se tvoja koža sjaji: čini se da zagađenje, stres, prehrana, pušenje i alkohol snažno utječu na ravnotežu kože. Zato se čuvaj pretjerivanja...
Količina sebuma mijenja se i ovisno o temperaturi i godišnjem dobu: jedan stupanj više povećava proizvodnju sebuma za 10 %! Zbog toga je koža masnija u proljeće i ljeto.

Sve što trebaš znati o čimbenicima koji pogoršavaju stanje kože 

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Masna koža nije toliko strašna!

Ako masna koža proizvodi previše sebuma, trebamo li ga pokušati potpuno ukloniti? To je loša ideja: sebum je dio hidrolipidnog sloja kože. Djeluje kao štit protiv vanjskih utjecaja, pomažući u zaštiti kože. Iz tog razloga, najbolje je pokušati regulirati proizvodnju sebuma pravim proizvodima. Još jedna dobra vijest je da je masna koža deblja od suhe i da je otpornija na starenje kože. Na masnoj se koži prve bore pojavljuju kasnije – evo barem jedne prednosti!

Ispravni koraci za njegu masne kože

Ispravni koraci za njegu masne kože

Čišćenje, hidracija, šminka... Masna koža ima specifične potrebe, pogotovo ako je sklona i nepravilnostima. Zlatno pravilo je odabrati proizvode koji su nježni, nekomedogeni i, naravno, prikladni za masnu kožu. Ako su proizvodi preagresivni ili gule kožu, koža će reagirati samo proizvodnjom više sebuma, čineći liječenje lošijim od stanja! Najbolje rezultate ostvarit ćeš nježnim, redovitim tretmanima za njegu kože. 

 

Ritual za njegu masne kože

Back to top