Očiti znakovi masne kože

Masnu kožu vrlo je lako prepoznati, jer su određeni klinički znakovi uobičajeni za seboreju. Prije svega, višak sebuma čini kožu masnom i sjajnom, posebice u T-zoni (čelo, nos i brada). Za masnu kožu karakteristični su i neujednačena tekstura kože, proširene pore, prisutnost komedona (famoznih mitesera i bijelih prištića) te nepostojanost šminke na koži.

av_acne_peau-luisante_1x1
av_acne_adolescente_miroir_1x1

Što uzrokuje masnu kožu? 

Zašto imamo masnu kožu? Ne postoji samo jedan odgovor na ovo pitanje. Pojava prekomjerne proizvodnje sebuma može biti posljedica niza čimbenika. Dakle, što je odgovorno za višak sebuma? Razlozi su prvenstveno endogeni, tj. ovise o unutarnjim uzrocima poput genetske predispozicije ili hormonske neravnoteže (posebice tijekom adolescencije što može uzrokovati akne).

Uzroci mogu biti i vanjski poput pojave stresa, zagađenja, izloženosti duhanu ili promjenama temperature.

Imaj na umu da su u odrasloj dobi muškarci skloniji masnoj koži, jer androgeni (muški hormoni) potiču proizvodnju sebuma.

Sve što trebaš znati o uzrocima masne kože

Često mi je teško skinuti majicu na plaži, jer ne volim pokazivati gornji dio tijela. Koža mi je masna i debela, ima ožiljke i još uvijek ponekad imam prištiće. Na kraju sam kupio majicu sa zaštitom od UV zraka kako ne bih morao objašnjavati svoje tijelo.

Josip 35 godina

Gdje se pojavljuje masna koža na tijelu?

Sebum je fiziološka izlučevina žlijezda lojnica. Ove žlijezde nisu ravnomjerno raspoređene po tijelu. Zbog toga neki dijelovi postaju masniji od drugih. Dijelovi koji su najbogatiji sebumom su lice (posebice T-zona: čelo, nos i brada) te vlasište, gornji dio leđa i prsa. Uz višak sebuma dolaze mali miteseri (otvoreni komedoni). Konačno, prisutnost masnih kiselina u sebumu pospješuje razmnožavanje određenih bakterija koje izazivaju upalnu fazu akni.

Trio pobjedničke rutine za masnu kožu 

Masna koža zahtijeva redovitu njegu. Tvoja rutina njege kože trebala bi se sastojati od tri koraka. Prvi je čišćenje. Sljedeći korak je hidracija – tako je, čak i masnu kožu treba hidrirati. Ali ponekad je masnoj koži potrebno i pročišćavanje. To je treći korak. Pročišćavanje kože uključuje redoviti piling ili nanošenje maske za pročišćavanje. 3 koraka do čišćeg tena – izvedivo, zar ne? 

  • <span class="ezstring-field">av_acne_nettoyer-visage_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_soin-visage_coton_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_gommage_4x5</span>

Masna nije isto što i mješovita koža: ne treba ih brkati

Koža se mijenja s godinama: masna koža u adolescenciji uglavnom postaje mješovita u odrasloj dobi.

Masna tinejdžerska koža

Kod adolescenata prekomjerna proizvodnja sebuma, a time i masna koža, zahvaća cijelo lice. Nepravilnosti se mogu pojaviti na licu, ali i na ramenima, gornjem dijelu leđa i prsima. 

Mješovita koža

Kao što sam naziv govori, mješovita koža nije ni potpuno suha ni potpuno masna: kombinacija je obje vrste. Kako starimo, proizvodnja sebuma prirodno je sve manja. Masna koža većinom je koncentrirana u sredini lica: poznatoj T-zoni. Na ostatku lica, koji je manje bogat žlijezdama lojnicama, koža je vjerojatnije normalna ili čak i suha. 

av_acne_peau-mixte_zone-t_1x1

Korisni savjeti naših stručnjaka

Zdravlje tvoje kože i učinkovitost njege kože ovise i o tvom načinu života. Stoga su zdrava prehrana i odgovarajuća hidracija izuzetno važne. Treba izbjegavati pušenje, alkohol i stres.

 

av_acne_fond-de-teint_1x1

Šminka za masnu kožu

Loša postojanost i tekući puder koji „klizi“: načelno, šminka i masna koža ne idu zajedno. Ali to ne znači da ne možeš pronaći odgovarajuću (i učinkovitu!) šminku. Najvažnije je odabrati prave proizvode i razviti dobar ritual njihove primjene.Prvo, savjetujemo ti da biraš samo nekomedogene proizvode za šminkanje. Zatim, prije nanošenja šminke, ne zaboravi očistiti lice i nanijeti hidrirajuću kremu koja matira kožu. Naposljetku, ovaj se korak ne može ponavljati dovoljno često, ali faza čišćenja/uklanjanja šminke neophodna je za zdravu kožu, stoga to trebaš činiti svaki dan. 

Sve što trebaš znati o porama kože

Pore su ključne za zdravlje naše kože. Djeluju kao ulaz za hranjive tvari i izlaz za nečistoće koje luči epidermis. Važne su i za omogućavanje koži da diše. Problem je u tome što, kada govorimo o masnoj koži, razne vrste nečistoća mogu začepiti pore (što rezultira onim strašnim miteserima!) i „gušiti“ kožu.  

Kako bi pore mogle nastaviti obavljati svoje funkcije, neophodno je temeljito očistiti kožu ujutro i navečer. Najbolje je upotrebljavati nekomedogene proizvode (i za njegu kože i za šminkanje) koji sigurno neće začepiti pore na koži. Za dubinsko čišćenje pora može ti pomoći i nježna maska za piling. Ali ne više od jednom tjedno kako se koža ne bi oštetila. 

av_acne_pores-peau_1x1

Odgovaramo na tvoja pitanja

Ovdje smo da ti pomognemo razdvojiti činjenice od zabluda

To nije istina. Sjaj masne kože može izgledati kao da je previše hidrirana. Ali nemojmo brkati „mast“ s „vodom“. Iako se može činiti iznenađujućim, masna koža može biti i dehidrirana jer, iako joj možda ne nedostaje ulja, možda joj u dubini nedostaje vode. Osim čišćenja, tvoja se koža mora i hidrirati proizvodima posebno razvijenim za tvoj tip kože. Zašto? Mogu regulirati prekomjernu proizvodnju sebuma, ograničavajući sjaj dok pomažu tvojoj koži da održi hidriranost i gipkost.

Ovo je i istina i laž. Čak i sunce ima svoje tamne strane! Iako se prvo čini da isušuje kožu i smanjuje neke vrste upalnih lezija (kao što su prištići), sunce zapravo pridonosi zadebljavanju kože i prekomjernoj proizvodnji sebuma. Kad se vrati jesen, koža iznenada ponovno postaje masna i ponovno se pojavljuju nepravilnosti. Ovo je poznato kao rebound efekt ili povratni učinak. Čak i ljeti, čak i ako tvoja koža izgleda „čisto“, održavaj dobru rutinu njege kože, a posebno dobru zaštitu od sunca.

Ovo nije istina. Čišćenje kože navečer pomaže ukloniti višak sebuma i nečistoća nakupljenih tijekom dana (zagađenje, itd.). Ali proizvodnja sebuma ne prestaje noću te se zbog toga preporučuje nježno čišćenje i ujutro. Jutarnje čišćenje omogućuje ti da proizvode za njegu naneseš na čistu kožu, čineći ih učinkovitijima. Dodatan savjet: prskanje kože termalnom izvorskom vodom ujutro probudit će tvoju kožu i pripremiti je za proizvode za njegu.

Jedina krema koju sam pronašla, a koja ne ostavlja sjajni trag (što se obično događa nakon 2 sata s bilo kojom drugom kremom na mojoj koži sklonoj aknama). Savršena je! Jedino mi je žao što je nisam ranije otkrila ;)!

Ana, 23 godine
Back to top