Sadržaj

Uzroci akni

Odakle dolaze akne? Ovo jedno od najčešćih pitanja vezanih uz akne. Većina oblika akni (da, ima ih nekoliko) uzrokovana je promjenama spolnih hormona. Ali i drugi čimbenici, uglavnom vezani za našu okolinu i način života, isto tako dolaze u obzir, kako za adolescente tako i za žene.

Kako hormoni utječu na kožu

Kako hormoni utječu na kožu

Hormonske promjene, posebice androgena, rezultiraju prekomjernom proizvodnjom sebuma na licu i gornjem dijelu tijela. Stanice u stijenkama pilosebacealnih folikula i lojnih žlijezda se množe, sprečavajući ispiranje sebuma. Drugim riječima, pore kože se začepljuju, a sebum se nakuplja ispod površine kože. Nakupljanje sebuma odgovorno je za nastanak komedona: mitesera i bijelih prištića. Ove hormonalne promjene mogu se pojaviti u pubertetu ili tijekom menstrualnog ciklusa žena.

av_acne_soleil_ville_1x1 472x472

Ostali čimbenici koji djeluju na akne. Egzogeni (tj. vanjski) čimbenici također mogu potaknuti nastanak prištića.

  • Korištenje kozmetike koja je previše masna, okluzivna ili komedogena može blokirati pilosebacealne folikule, potičući pojavu prištića.
  • Pod djelovanjem sunca koža se zadebljava i isušuje, što u početku smanjuje prištiće. No, to je varljivo: čim se smanji izloženost suncu, koža postaje tanja i sebum se ponovno proizvodi u većoj količini. Rezultat je izbijanje novih prištića.        
  • Akne nisu psihološka bolest, ali stres im pridonosi. Dakle, kako stres pridonosi aknama? Mehanizmi su još uvijek nejasni, ali proizvodnja hormona povezana sa stresom povećava i proizvodnju sebuma.  

       

  • Pušenje pospješuje dermatozu (stanje kože) i posebno pogoršava ožiljke.
  • Konzumiranje previše masti i šećera također utječe na kožu. Konzumacija slatkiša posebno povećava razvoj akni kod osjetljivih pojedinaca. Zašto je to tako? Vjeruje se da hrana s visokim glikemijskim indeksom potiče proizvodnju određenih hormona, uključujući androgene, koji sudjeluju u stvaranju mitesera. 
  • Konačno, u nekim slučajevima, akne mogu biti potaknute određenim lijekovima.

Prijateljski savjeti naših stručnjaka

Dok je higijena, dvaput dnevno skidanje šminke ili čišćenjem neophodna,, „ribanje“ lica može isušiti kožu, potaknuti reaktivnu seboreju, odnosno pojačanu proizvodnju sebuma. Ista preporuka vrijedi i za piling: upotrebljavaj nježan piling jednom do dvaput tjedno, ali ne češće. Nježan pristup dat će bolje rezultate!

Odgovaramo na tvoja pitanja

Ovdje smo da ti pomognemo razdvojiti činjenice od zabluda

Istina. Ako je nekoliko članova tvoje obitelji imalo akne, posebice teži oblik akni, to povećava rizik od razvoja tog stanja. Iako geni nisu sustavni uzrok, oni su čimbenik koji pridonosi pojavi. U svakom slučaju, najbolje rezultate dobit ćeš ako odmah reagiraš i uvedeš terapiju po preporuci dermatologa.

Istina. Određeni zagađivači u zraku mogu oksidirati skvalen prisutan u sebumu koji proizvode žlijezde lojnice. Ova oksidacija potiče proizvodnju komedogenih molekula u epidermisu. Uslijed toga nastaju prištići. Dobra higijena kože stoga je neophodna u borbi protiv učinaka onečišćenja na kožu.

Ovo nije istina. Ponekad primjena određenih regeneratora ili gelova za stiliziranje kose može uzrokovati pojavu akni, osobito na čelu. Ti se proizvodi mogu i slijevati na čelo ili vrat i uzrokovati reakciju kože.

Istina. Na početku trudnoće hormonska je ravnoteža tijela jako poremećena. Zbog toga se često mogu pojaviti akne. Akne se brzo povlače i nestaju nakon poroda.

Naša rješenja za njegu kože sklone aknama

Naši Cleanance proizvodi za njegu kože osmišljeni su kako bi te pomirili s tvojom kožom

 

Cleanance Comedomed koncentrat protiv nepravilnosti

Back to top