Sadržaj

Nošenje maske i akne

U proljeće 2020. novi modni dodatak zauzeo je mjesto u našim životima: maska. U školi, uredu i javnom prijevozu, ušla je u javne prostore kako bi spriječila virus COVID-19. Ali za neke, njena uporaba ima lošu stranu: sklonost pogoršanju akni. Pružamo nekoliko savjeta kako upravljati situacijom.

Učinci maski na kožu

Učinci maski na kožu

Bilo da se radi o maski kućne izrade ili kupovnoj maski, kirurškoj ili zaštitnoj maski, nošenje maske postala je neizostavna navika. Iako je njena svrha zaštititi nas od koronavirusa (ali i od gripe i drugih virusnih bolesti), što je dobro poznato, s druge strane može predstavljati neugodnosti za kožu.

Dapače, postavljena na nosu i pokrivajući donji dio lica do brade, maska može izazvati iritacije (crvenilo, svrbež i sl.) te izazvati pojavu ili pogoršanje postojećih kožnih bolesti poput akni. 

Koža sklona aknama

Zašto se akne pojavljuju ispod maske?

Zašto se akne pojavljuju ispod maske?

Između topline, trenja i vlage, koža se „guši“ ispod maske. Bakterije se razmnožavaju i protok sebuma je poremećen. Rezultat: mogu se pojaviti prištići, posebice na područjima bogatim žlijezdama lojnicama poput nosa i brade. Za učinkovitu zaštitu i istovremeno omogućivanje koži da diše, maska mora biti čvrsta, ali ne pretijesna.

Kako mogu spriječiti pojavu ili pogoršanje akni? Prvo, slijedeći preporuke koje su na snazi: redovito mijenjaj masku za jednokratnu upotrebu (svaka četiri sata ili čim se smoči) i pravilno održavaj masku od industrijske tkanine. To je zato što nečistoće ostaju ugrađene u tkaninu maski koje se mogu prati ako se ne očiste pravilno, što ih čini još iritantnijim i komedogenijim.

Što se krije iza prištića

Imam puno više prištića otkad sam počeo nositi masku u školi. Primjećujem razliku kad je ne nosim. Ali ako upotrebljavam svoju kremu, manje izbijaju.

Matej, 15 godina

Koja je tvoja rutina njege kože za akne izazvane maskom?

Čišćenje i hidriranje temelj su dobre dnevne rutine njege kože. Ovo još više vrijedi kada nosiš masku.

Očisti kožu

Gel za čišćenje, micelarna voda, nježna krema za čišćenje... Imaš velik izbor proizvoda za čišćenje kože i uklanjanje sebuma i nečistoća koje se nakupljaju ispod maske. Odaberi formulu koja ti najviše odgovara i nanesi je ujutro i navečer. Trebala bi biti nekomedogena, boriti se protiv nepravilnosti i odgovarati tvom tipu kože.

Hidriraj kožu

Kako se koža ne bi „gušila“ i kako se akne ne bi pojavile ili pogoršale, najbolje je upotrebljavati proizvod za matiranje ili za njegu kože protiv nepravilnosti koji koži omogućuje disanje, specifično djeluje na prištiće i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje. Navečer, nakon što skineš masku, nanesi koncentriranu noćnu njegu protiv nepravilnosti ili za zaglađivanje kože.

 

Koža sklona aknama

PRIJATELJSKI (I STRUČNI) SAVJET

Dakle, što je sa šminkom: prestati ili se nastaviti šminkati?

Ništa te ne sprječava da se našminkaš, zato što ti se to sviđa ili da prekriješ prištiće. Ali i pri tome je važno slijediti preporuke i odabrati prave proizvode: tekući puder koji nije nekomedogen i koji se nanosi u debelom sloju mogao bi ti, primjerice, još više začepiti pore. Ostalo znaš: začepljene pore ispod mokre ili neoprane maske idealne su za razvoj ili pogoršanje akni.

Za izbjegavanje tih neugodnosti odaberi dermokozmetičke proizvode s oznakom „medicinska šminka“ ili „osjetljiva koža“ koje možeš pronaći u ljekarnama i drogerijama. Prekrivaju, ali su ipak nekomedogeni, omogućit će tvojoj koži da diše.

Šminka za prikrivanje akni

 

Pravi koraci koje treba poduzeti protiv akni izazvanih maskom

Pravi koraci koje treba poduzeti protiv akni izazvanih maskom

Možda su tvoje akne postojale prije sveopće upotrebe maski. Ili su se možda u međuvremenu pojavile? U svakom slučaju, odoli iskušenju da čačkaš svoje prištiće ako želiš izbjeći razmnožavanje bakterija i pojavu novih nepravilnosti. A kada preporuke i okolnosti dopuštaju, skini masku na nekoliko minuta i poprskaj termalnu izvorsku vodu s umirujućim, omekšavajućim i antiiritirajućim svojstvima. Koža će ti biti zahvalna!

Back to top