Sadržaj

Miteser

Postoji mnogo savjeta o miteserima. Od maski do istiskivanja ili čak recepata naših baka, ponekad je teško reći što stvarno djeluje. Evo savjeta naših stručnjaka koji će ti pomoći spriječiti i zaboraviti mitesere.

Što su miteseri? 

Miteseri, poznati i kao „otvoreni komedoni“, mala su začepljenja sebuma smještena ispod kože. Pora je otvorena, a kraj začepljenja postaje crn zbog oksidacije, zbog čega se na engleskom zove „blackhead“. 

Radi se o neupalnoj vrsti akni koja se može pojaviti u bilo kojoj dobi i često je popraćena zatvorenim komedonima (poznatim i pod nazivom „bijeli prištići“).

Miteseri nisu ni bolni ni opasni: uglavnom su kozmetički problem jer se prvenstveno pojavljuju na licu.

 

Miteser ili sebecealna nakupina? 

Pazi da ne zamijeniš mitesere sa sebecealnim nakupinama. Iako su izgledom slični, radi se o dvjema potpuno različitim stvarima: 

  • Miteser je komedon, tj. prištić. To je kada se pora začepi i ispuni sebumom i nečistoćama. 
  • Sebecealna nakupina je kanal koji prenosi sebum do kože kako bi je hidrirao. Njegov vrh ponekad pocrni kada dođe u dodir s kisikom. Ovo nije nepravilnost, nego normalna funkcija kože.

Za razlikovanje pažljivo promotri svoju kožu: miteseri su na površini i vrlo su tamne boje, dok su sebecealne nakupine dublje uvučene u kožu i obično izgledaju sivkasto.

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Kako nastaju miteseri?

Kada koža proizvodi previše sebuma, teže otječe i može postupno začepiti pore. Zatim se ispod kože stvara mikrokomedon. Nevidljiv je golim okom, no s vremenom će se tu nakupiti sebum i uzrokovati pojavu mitesera. 

Ovaj višak sebuma (ili „seboreja“) može biti uzrokovan nekoliko čimbenika, uključujući genetiku i hormone. Zbog toga mnogi tinejdžeri u pubertetu pate od akni: hormonalne promjene koje se u toj dobi događaju u tijelu uzrokuju seboreju, što često uzrokuje pojavu prištića.

av_cleanance_edanah_1254-1x1 472X472

Kako se riješiti mitesera? 

Danas se mnogi čudotvorni tretmani promoviraju na internetu, posebice na društvenim mrežama. Međutim, većina njih nije baš učinkovita i može čak biti štetna za kožu.

Jedini način za liječenje mitesera je nanošenje odgovarajuće kreme za njegu kože i čekanje da koža obavi svoj posao. Najučinkovitiji djelatni sastojci protiv mitesera su:

• Retinaldehid: kao prekursor retinoične kiseline jedan je od najboljih djelatnih sastojaka za uklanjanje komedona. Potiče obnovu stanica i sprječava nastanak novih prištića.

Synovea™ HR: antioksidativni djelatni sastojak koji smanjuje mitesere ograničavajući oksidaciju sebuma.

• Comedoclastin™: djelatni sastojak kojega je patentirao Istraživački centar Pierre Fabre, a koji smanjuje stvaranje mikrokomedona, a time i pojavu mitesera.

• Antibiotici: kreme koje sadrže antibiotike ciljaju i na bakterije. Upotrebljavaju se samo u najtežim slučajevima. 

Treba li uklanjati mitesere?

Miteseri se relativno lako uklanjaju, a ljudi ih obično vole uklanjati. Međutim, najbolje je izbjegavati uklanjanje mitesera samostalno jer riskiraš stvaranje upale u porama, koje bi nakon toga mogle loše zacijeliti. Također se kloni poznatih maski od ugljena koje su vrlo oštre za kožu i uzrokuju iritaciju, što dovodi do povećanja proizvodnje sebuma u epidermi. 

Ako te miteser muči i treba ga ukloniti, neka to učini tvoj dermatolog za osiguranje da nećeš imati nikakvih posljedica.

 

av_cleanance_edanah_1118-1x1 472X472

Dermokozmetička rutina „protiv mitesera“

Za ograničavanje pojave mitesera najvažnije je pridržavati se učinkovite rutine njege kože. Dobra rutina protiv mitesera sastoji se od svakodnevne njege koja pomaže u sprječavanju stvaranja mikro mitesera, kao i tretmana koji se primjenjuju tijekom aktivne faze kako bi miteseri nestali. 

av_cleanance_zadig_619-1x1 472X472

Svakodnevna njega za izbjegavanje mitesera

Dva glavna uzroka akni na licu su prekomjerna proizvodnja sebuma i prisutnost bakterija. Svakodnevnim ciljanjem na ova dva problema možeš uvelike spriječiti pojavu mitesera.

  1.  Čišćenje: peri lice dvaput dnevno proizvodom za pročišćavanje za uklanjanje šminke, nečistoća i naslaga sebuma koje mogu začepiti pore.
  2. Hidriranje: nanesi hidrirajuću kremu na lice neposredno nakon čišćenja kože. Kada je koža dehidrirana, povećava se proizvodnja sebuma, tako da je ovo vrlo važan korak u sprječavanju akni. Ako imaš masnu kožu, odaberi matirajuću kremu i kremu za problematičnu kožu.
  3. Piling: Otprilike jednom tjedno napravi piling kože za dubinsko čišćenje. Nemoj zaboraviti nakon toga nanijeti hidrirajuću kremu.

Njega kože u slučaju upale

Ako miteser ipak uspije doći na tvoje lica unatoč svakodnevnoj rutini njege kože, dodaj jedan od sljedećih djelatnih sastojaka svojoj rutini za uklanjanje uljeza: 

  • Benzoil peroksid
  • Retinaldehid
  • Ekstrakt čička

Pitaj svog dermatologa za savjet o odabiru prave kombinacije tretmana. To je zato što neki od ovih djelatnih sastojaka mogu biti iritansi i moraju se upotrebljavati ispravno da bi bili potpuno učinkoviti. Liječnik ti može propisati i antibiotske kreme ako imaš velik broj mitesera ili ako ih prate zatvoreni komedoni.

Ostavljaju li miteseri ožiljke?

Kao i svi komedoni, miteseri mogu ostaviti ožiljke ako se pravilno ne uklone ili ako se upale. Zato je važno ne dirati ih rukama i prepustiti to stručnjaku. 

Ako je potrebno, dermatolog ti može propisati i tretman za zacjeljivanje koji treba primijeniti nakon što miteser potpuno nestane. Ova vrsta tretmana pomaže obnovi kože i sprječava nastanak vidljivih ožiljaka.

Back to top