Sadržaj

Akne kod dojenčadi

Akne ponekad mogu pogoditi neočekivanu populaciju: dojenčad. Ako se na bebinom licu pojave lezije karakteristične za ovaj oblik akni, nemoj paničariti (posebice zato što nisu bolne). Akne kod beba nestaju spontano u roku od nekoliko tjedana i mnogo su češće nego što se čini. U međuvremenu, evo nekoliko savjeta o tome kako kožu bebe održati mekom.

av_acne_bebe_1x1

Što su akne kod dojenčadi?

Akne kod dojenčadi nisu tako rijetke. Pogađaju jedno od pet novorođenčadi u dobi od 0 do 3 mjeseca, češće dječake. Očituju se malim crvenim ili bijelim prištićima i zatvorenim komedonima koji su jedva vidljivi, uglavnom na obrazima, ali i na čelu i bradi (rjeđe na ramenima, leđima i prsima). Iako mogu uznemiriti roditelje, akne kod dojenčadi nisu bolne niti svrbe. Niti su predispozicija za buduće mladenačke akne. 

Moj je mališan dobio sitne prištiće na čelu, zatim su se proširile na nos, obraze, ispod očiju pa čak i u kosu! Pedijatrica me smirila i savjetovala mi da mu kožu hidriram i perem nježnim proizvodima za njegu, i stvarno su počeli nestajati...

Ana, 28 godina

Što uzrokuje akne kod dojenčadi?

Razlozi zbog kojih će se kod dojenčeta pojaviti akne nisu u potpunosti utvrđeni. Međutim, čini se da je to uglavnom zbog majčine preostale androgene aktivnosti. Drugim riječima, snažan hormonski val koji je majka doživjela na kraju trudnoće stimulirao bi djetetove žlijezde lojnice. Druga mogućnost je da mama i tata upotrebljavaju masna sredstva za čišćenje djetetova lica. Pa to izbjegavaj...

av_acne_bebe_parent_1x1

PRIJATELJSKI (I STRUČNI) SAVJET

Prištići na njihovom malom licu? Ne diraj ih!

Savjet koji se jednako odnosi na akne kod dojenčadi kao i na akne kod tinejdžera ili odraslih: ne diraj lezije svoje bebe i, povrh svega, ne pokušavaj joj istisnuti prištiće. Čak i u ovoj dobi postoji stvarni rizik od sekundarne infekcije i ožiljaka kao rezultat takvih zahvata. A ako lezije od akni kod djeteta potraju, nemoj se ustručavati pitati svog pedijatra ili dermatologa za savjet.

Ožiljci od akni

Kako trebam njegovati bebinu kožu?

U većini slučajeva akne kod beba spontano zacijele u roku od nekoliko tjedana i ne zahtijevaju nikakvu posebnu terapiju. To te ne bi trebalo spriječiti da njeguješ bebinu kožu sigurnim i odgovarajućim proizvodima.

Koje proizvode odabrati?

Biraj proizvode s minimalnom količinom sastojaka, bez mirisa, boja, alkohola i parabena. Provjeri jesu li prikladni i za najosjetljiviju kožu te jesu li ispitani pod pedijatrijskom i dermatološkom kontrolom.

Najmanje moguće

Manje je više. Ograniči se na bitno — na osnove. Proizvod za čišćenje posebno osmišljen za bebe, termalna izvorska voda i hidrirajuća krema koja će umiriti i nahraniti kožu. 

 

Linija za bebe

Pravi način za čišćenje bebinog lica

Pravi način za čišćenje bebinog lica

Bebino lice se najčešće čisti tijekom kupanja. Namoči blazinicu ili oblog proizvodom za čišćenje i zatim time prebrišite cijelo djetetovo lice, počevši od čela i sljepoočnica, preko obraza, bočnih strana nosa i završi s bradom i ustima. Kada je kupanje gotovo, nježno osuši lice tapkanjem. Zatim nanesi hidrirajuću kremu. 

Iz iste linije

Naša rješenja za kožu tvoje bebe

Eau Thermale Avène proizvodi za njegu kože osmišljeni su za njegu kože tvoje bebe

XeraCalm A.D Balzam za relipidaciju

XeraCalm A.D Balzam za relipidaciju

Hranjiva njega - Umiruje - Hidrira - Dubinska njega

Intense Protect 50+

Intense Protect 50+

Štiti - Hidrira

Avène termalna izvorska voda

Avène termalna izvorska voda

Umiruje - Obnavlja kožnu barijeru - Ublažava nelagodu

Cicalfate+ Obnavljajuća zaštitna krema

Cicalfate+ Obnavljajuća zaštitna krema

Umiruje - Obnavlja - Pročišćuje

Back to top