Sadržaj

Savjeti o načinu života s aknama

Ovisno o težini akni, liječenje može trajati duže ili kraće. Dok čekaš da ti se koža poboljša, možeš pokušati usvojiti nove navike koje će pogodovati i tvojoj koži i tvom moralu. Slijedi vodič!

av_acne_adolescent_relax_respiration_1x1

Smanji stres

Akne su često povezane s kombinacijom čimbenika. Prvo, hormoni: oni uzrokuju prvu pojavu akni u adolescenciji. Potiču lučenje sebuma i pojavu prištića (što pogađa 80 % tinejdžera!)* na licu, leđima, dekolteu i ramenima... 

Drugi elementi također mogu objasniti akne: naslijeđe (jesu li tvoji roditelji imali akne?), ali i način života. Stres, na primjer, može povećati proizvodnju sebuma. Svi smo to uočili uoči ispita ili spoja: prištić se uvijek pojavi u najgorem mogućem trenutku!

Dakle, kako možemo smanjiti stres koji uzrokuje izbijanje akni? Kad bismo barem imali čudesan recept... Zašto ne započeti prakticirati aktivnosti koje promiču opuštanje i emocionalnu kontrolu kao što su joga, sofrologija ili meditacija? Njihove različite metode disanja tjeraju stres i poboljšavaju oksigenaciju tijela, a time i kože. Tvoje lice ima koristi od toga: ten je svježiji i blistaviji, pojava akni je smanjena.

 

Redovita tjelovježba također može pomoći u liječenju akni. Uz tjelovježbu, kao i kod svakog terapije, rezultati neće biti trenutačni, stoga treba biti ustrajan!

Joris Palomé, atletski trener

Više se kreći, bolje spavaj

Ako više voliš nogomet ili trčanje od opuštanja, i to je u redu! Pokretanje tijela ima samo prednosti: potiče proizvodnju koktela hormona zadovoljstva (posebice endorfina) koji pozitivno djeluje na stres. 

Tjelesna aktivnost potiče i cirkulaciju krvi zbog čega ćeš izgledati bolje: savršeno za samopouzdanje! Pogotovo ako slijediš nekoliko jednostavnih pravila. Na primjer, najbolje je očistiti kožu prije i neposredno nakon vježbanja kako se šminka ili jednostavno sebum, uz znojenje, ne bi nakupljali u porama, blokirali ih i uzrokovali akne. A ako se aktivnost odvija vani, treba nanijeti kremu za zaštitu od sunca (zapamti: sunce je najbolji lažni prijatelj akni). 

Uz dva ili tri treninga tjedno, vježbanje će konačno potaknuti san, jednog od najboljih saveznika zdrave kože.

Utjecaj sunca na akne

 

av_acne_adolescents_sport-collectif_1x1

Hrani se raznoliko i uravnoteženo

Prehrana protiv akni ne postoji, ali možeš se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila kako se stanje ne bi pogoršalo.

Hrana na koju treba pripaziti

Mnogo je predrasuda o hrani koja potiče akne. Sada znamo nešto više o hrani koja stvarno igra ulogu: to su uglavnom namirnice s visokim glikemijskim indeksom, odnosno drugim riječima, hrana bogata šećerom. Slatkiši, gazirana pića, namazi i čokoladice naravno, ali i čips, pecivo itd. Možete ih jesti, ali umjereno.

Namirnice koje treba preferirati, ovisno o slučaju

Što je hrana manje rafinirana, kuhana i prerađena, to je bolja za tvoje tijelo i kožu, pod uvjetom da odabereš raznoliku i uravnoteženu prehranu koja sadrži proteine, ali i masti, vlakna i ugljikohidrate. Jaja, meso i masna riba, sušeno i svježe povrće, cjelovite žitarice i cjelovito voće namirnice su koje bi se trebale birati.

Čimbenici koji pogoršavaju akne

PRIJATELJSKI (I STRUČNI) SAVJET 

Tajna lijepe kože je i hidracija. Ali kako?

Moraš li piti litre i litre vode za rješavanje akni? Nije tako jednostavno, a znanstvenici to sigurno ne preporučuju. Ono što je poznato je da tvoje tijelo mora biti dovoljno hidrirano na dnevnoj bazi kako bi nadoknadilo vodu izgubljenu urinom i znojem te kako bi tvoja koža bila zdrava. Ta hidracija se postiže pijenjem vode, naravno, ali i konzumiranjem voća i povrća, te juha i infuzija. 

Njega kože sklone aknama

Kako ispravno živjeti s aknama

Bavljenje sportom za oslobađanje od stresa i bolji san, uravnotežena prehrana, ne zaboravi na hidraciju... Te navike mogu ti pomoći da se osjećaš bolje u vezi sa svojim tijelom i kožom. Važan je i odabir proizvoda koje nanosiš na kožu jer i neprikladni proizvodi potiču pojavu akni. Za čišćenje, hidraciju, zaštitu, pročišćavanje i umirivanje kože sklone aknama odaberi formule koje su posebno osmišljene za tebe.

Sve o tome što treba i ne treba raditi

Iz iste linije

Naša rješenja za njegu kože sklone aknama

Eau Thermale Avène proizvodi za njegu kože osmišljeni su da te pomire sa svojom kožom

Cleanance Gel za čišćenje

Cleanance Gel za čišćenje

Matira - Čisti - Pročišćuje

Cleanance Micelarna voda

Cleanance Micelarna voda

Uklanja šminku - Matira - Čisti

Avène termalna izvorska voda

Avène termalna izvorska voda

Umiruje - Obnavlja kožnu barijeru - Ublažava nelagodu

Back to top