Sadržaj

Psihološki učinak tinejdžerskih akni

Adolescencija je vrijeme brojnih preokreta, od kojih je neke teško razumjeti. Tijela djevojčica i dječaka mijenjaju se zbog hormona koji uzrokujući akne. Čak i kada akne nisu jako teške, odrasli koji pružaju podršku adolescentima tijekom ovog osjetljivog, pa čak i uznemirujućeg razdoblja, trebaju uzeti u obzir njihov mogući psihološki učinak. Ključna riječ je mir,j jer odgovori postoje.

Akne: hormonalni poremećaj i psihološki učinak

I kod djevojčica i kod dječaka, akne se pojavljuju na licu, ali ponekad i na leđima, ramenima i prsima. Javljaju se u pubertetu zbog hormonalnih promjena koje su odgovorne i za razvoj dlačica, grudi, testisa itd.

Ovaj prijelaz iz djetinjstva u adolescenciju popraćen je i psihološkim promjenama i promjenama u ponašanju koje su savršeno normalne: tinejdžeri se sada više identificiraju sa svojim prijateljima nego sa svojom obitelji. Jako ih brine i slika koju pružaju o sebi. I kada akne ometaju tu sliku, nekima može biti teško živjeti s tim.

Ponekad akne mogu biti katastrofa, pogotovo kada se radi o teškom obliku. Psihološki učinak akni, često u kombinaciji s drugim elementima, može čak dovesti do depresije. Srećom, moguće je ograničiti taj učinak. 

Hormonalne akne

„Moje su akne se akne počele pojavljivati kada sam imao 12 ii 13 godina. Prvo su bile na licu, posebno na čelu, bradi i nosu. Zatim su mi se pojavile akne na gornjem dijelu leđa, ramenima i prsima. Imao sam dosta loše iskustvo. Prijatelji su me ismijavali, ali to je bilo prilično bolno.“

LUKA, 16 GODINA(Izvor: https://www.acne-severe.com/accepter-son-acne/)

Kako ograničiti psihološki učinak  akni

Nekih se unaprijed oblikovani ideja teško riješiti: na primjer, da su akne rezultat loše higijene ili da te osuđuju na nikakav društveni ili romantični život zbog tvog izgleda. Te su ideje očito pogrešne.

Štoviše, kako bi pobjegli od osude drugih, može biti primamljivo ostati izoliran, ali to će samo pridonijeti lošem raspoloženju. Dakle, što učiniti? Možeš početi od činjenice da akne pogađaju do 80 % tinejdžera. Izuzetno je česta pojava i već ćeš se osjećati bolje sad kada to znaš.

Dalje, treba znati da akne uopće nisu povezane s nedovoljnom higijenom, nego da se radi o bolesti koju aktiviraju hormoni i da se može pogoršati zbog načina života. Čimbenici kao što su stres, prehrana bogata šećerima i neprikladni kozmetički proizvodi mogu pridonijeti razvoju i postojanosti akni.

Čimbenici koji pogoršavaju akne

Liječenje akni za smanjenje psihološkog učinka

Akne su bolest, i to izlječiva. Njihovo liječenje može uključivati nekoliko različitih zdravstvenih djelatnika.

 

Liječnik obiteljske medicine

Tvoj liječnik obiteljske medicine može biti prva adresa na koju ćeš se obratiti ako akne utječu na tvoje samopoštovanje. Liječnik obiteljske medicine je tvoj „obiteljski liječnik“, osoba za koju smatraš da joj možeš vjerovati i s kojom možeš razgovarati. Akne koje se odmah liječe imaju bolje šanse za poboljšanje. Tvoj liječnik obiteljske medicinemože ti dati i uputnicu za dermatologa.

Dermatolog

Ovo je PRAVI liječnik za kožu. Dermatolog će prvo procijeniti prirodu i težinu akni i predložiti ti odgovarajuće terapije. Dat će ti i savjete o svakodnevnoj higijeni koje se treba pridržavati jednako strogo kao i terapije kako bi se osiguralo da stanje kože. 

 

Njega kože sklone aknama

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Može biti teško nositi se s aknama pred drugima, ali izoliranost nikada nije rješenje.  

Bez obzira zahtijevaju li akne liječenje kod dermatologa, na kožu treba paziti! Ako si u nedoumici, nikada nije previše potražiti pomoć u pronalaženju pravih proizvoda. Koža koja je oslabljena terapijama nema iste potrebe kao koža koja je „samo“ masna s prištićima. I ponovno, neprikladni proizvodi mogu uzrokovati izbijanje akni .

Mogućnost je i upotrebljavati šminku kada imaš akne na licu. Od jednostavnih korektora do toniranih krema i tekućih pudera, najbolje je birati nekomedogene proizvode koji omogućuju koži da diše. I, naravno, šminku treba skidati svaku večer, a prištiće nikako ne dirati, jer će na kraju izgledati još gore.

Ispravne stvari koje treba učiniti za smanjenje psihološkog učinka akni

Pridržavanje terapije i/ili provođenje svakodnevne rutine njege kože s pravim proizvodima prvi je korak prema opraštanju od akni. Čak i ako se put ponekad čini dugim, važno je ne obeshrabriti se! Dosljednost je ključna.

Njega kože sklone aknama

Back to top