Sadržaj

Kako se boriti protiv teških oblika akni

Bilo da si tinejdžer ili odrasla osoba, akne mogu poprimiti teške oblike koji ostavljaju ožiljke i narušavaju kvalitetu života i samopouzdanje. Srećom, pravilno liječenje i dobra dnevna higijena mogu ti pomoći u borbi protiv teških oblika akni. I možeš računati na nas da ćemo sve savjete podijeliti s tobom.

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

Koja je terapija najbolja za teške oblike akni?

Liječenje akni ovisit će o različitim čimbenicima, uključujući težinu, rizik od ožiljaka, psihosocijalne posljedice itd. Tvoj će te dermatolog moći razuvjeriti i uputiti u najbolju terapiju. U slučaju umjerenog do teškog oblika akni, može ti savjetovati početno liječenje koje kombinira lokalnu terapiju (benzoil peroksid, retinoid) i oralni antibiotik (doksiciklin ili limeciklin).

Kao majka patim gledajući svog sina s tim prištićima na licu i leđima i osjećam se bespomoćno, jer odbija sve moje savjete.

Josipa, 45, majka tinejdžera s vrlo teškim oblikom akni

Teški oblici akni: sve što trebaš znati o izotretinoinu

U slučaju teškog do vrlo teškog oblika akni ili ako druge terapije nisu uspješne, često se upotrebljava izotretinoin (poznatiji pod trgovačkim nazivom Curacne®, prije Roaccutane®).

Kako djeluje

Oralni izotretinoin je lijek dobiven iz vitamina A koji značajno smanjuje proizvodnju sebuma. Svoju učinkovitost zahvaljuje velikom utjecaju koji ima na rad žlijezda lojnica i blokiranju proizvodnje sebuma. 

Upotrebljavaj ga pažljivo

Prvo i najvažnije, izotretinoin je strogo kontraindiciran u trudnoći zbog rizika od malformacija fetusa. Drugo, kao i kod svi drugi lijekovi, ima nuspojava. Uzimanje izotretinoina može biti popraćeno suhoćom kože i sluznice. Srećom, možeš nešto poduzeti kako bi se izbjegle ove nuspojave. Ne brini, tvoj dermatolog će s razgovarati o ovoj temi na pregledima. 

Teški oblici akni i izotretinoin: prilagodi svoju njegu kože

Teški oblici akni i izotretinoin: prilagodi svoju njegu kože

Suhoću kože kao uspojavu izotretinoina, možeš izbjeći uz kompenzacijsku njegu kože. Zašto „kompenzacijska“? Jer će tvoja njega kože „kompenzirati“ suhoću kože. Neki proizvodi (kao što je linija Cleanance HYDRA) posebno su stvoreni za kožu koja je isušena i nadražena lijekovima protiv akni. Ova njega ti može pružiti utjehu.Izotretinoin čini i kožnu barijeru osjetljivijom na UV svjetlost. Dakle, više nego ikad, ako moraš izaći na sunce, svakako redovito nanosi kremu za sunčanje sa SPF 50+.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI 

Čak i tijekom terapije za liječenje teških oblika akni, drži se svoje dnevne rutine. 

Čišćenje kože ujutro i navečer pomaže u održavanju ravnoteže. Biraj nježne gelove za čišćenje bez sapuna koji pročišćavaju i čuvaju hidrolipidni sloj. 

Tijekom cijelog razdoblja terapije, osobito ako je koža posebno osjetljiva zbog određenih lijekova kao što su retinoidi, primjena pilinga može oštetiti tvoju kožu. Umjesto toga, odaberi emolijentne proizvode za njegu kože koji će intenzivno hidrirati i ojačati funkciju barijeretvoje kože. A ako su ti usne ispucale, česta upotreba prilagođenog balzama ili stika pomoći će vratiti mekoću.

Teški oblici akni: umjetnost prekrivanja

Teški oblici akni: umjetnost prekrivanja

Liječenje jakih akni zahtijevat će malo više strpljenja, pa te u međuvremenu ništa ne sprječava da šminkom prikriješ sve sitne nepravilnosti koje ti smetaju. U tom slučaju upotrebljavaj nekomedogene kozmetičke proizvode namijenjene osjetljivoj koži. Dodatan savjet: kompaktne oboje kreme sa „mat završetkom“ najviše pomažu u prikrivanju težih nesavršenosti. I naravno, uvijek skini šminku navečer kako bi tvoja koža ostala zdrava.

Iz iste linije

Naša rješenja za njegu tvoje kože

Eau Thermale Avène tretmani osmišljeni za vraćanje ugodnog osjećaja koži isušenoj anti-akne lijekovima

Cleanance HYDRA umirujuća krema za čišćenje

Cleanance HYDRA umirujuća krema za či...

Hranjiva njega - Umiruje - Čisti - Hidrira

Cleanance HYDRA umirujuća krema

Cleanance HYDRA umirujuća krema

Hranjiva njega - Umiruje - Obnavlja kožnu barijeru

Avène termalna izvorska voda

Avène termalna izvorska voda

Umiruje - Obnavlja kožnu barijeru - Ublažava nelagodu

Back to top