Sadržaj

Ožiljci od akni

Ožiljci su jedna od najstrašnijih posljedica za osobe koje imaju akne. Dakle, što je uzrok? Jesu li ožiljci neizbježni ili ih možeš pokušati spriječiti? Je li moguće riješiti se ožiljaka? Pogledajmo detaljnije.

Kako nastaju ožiljci?

Ako si ti ili netko koga poznaješ imali akne, znaš da se ponekad mogu pojaviti i ostati ružni ožiljci. Ali što ih uzrokuje? Ožiljci od akni nastaju kada rana ne zacijeli pravilno. Zapravo, rizik od ožiljaka najčešće ovisi o težini akni. Jasnije, što su akne ozbiljnije, to je vjerojatnije da će od njih ostati ožiljci. Ali to nije uvijek slučaj, jer se akne razlikuju za svaku osobu. Ožiljci ovise i o tome kako se akne liječe i kako svakodnevno djelujemo na svoje prištiće (u suštini, čeprkamo li po njima ili ne).

Sve što trebaš znati o tome što se događa ispod prištića

av_acne_cicatrisation_acne_1x1
av_acne_cicatrices_3-types_1x1

Postoje različiti ožiljci od akni

Ožiljci su najstrašnije komplikacije kada su u pitanju akne. A postoje svakakvi ožiljci. U početku, ožiljci mogu biti crveni ili pigmentirani, a s vremenom mogu izblijediti.Ali ako je upala velika i duboka, može ostaviti neizbrisive tragove.

  • Takvi se nazivaju atrofični ožiljci. Pojavljuju se kao mali krateri koji se ne izglađuju. Mogu biti široki i plići ili dublji i uži. Potonji su poznati kao „icepick ožiljci“;
  • Za razliku od njih, hipertrofični i keloidni ožiljci uzdignuti su ožiljci koji nastaju uslijed fibroznih promjena u koži;
  • Pigmentirane lezije nastaju iz upalnih lezija. Ukratko, to su trajni tragovi s kojima je teško živjeti. 

Uvijek sam se sramila svojih akni i ožiljaka koje su ostavljali prištići, ali srećom jedan odličan dermatolog mi je pomogao da ih se riješim i zaboravim na ovo teško razdoblje!

Laura, 22 godine

Težak psihološki učinak

Čak i danas, akne i ožiljci koje uzrokuju imaju značajan psihološki učinak. I lako je razumjeti zašto. Prvo, uglavnom zahvaćaju lice pa mijenjaju sliku koju vidimo u ogledalu. A to se može dogoditi u ključnim trenucima u životu (primjerice u adolescenciji ili kod mladih žena), djelujući negativno na samopouzdanje. Štoviše, 25 % odraslih osoba ima akne koje ljudi obično povezuju samo s pubertetom. Srećom, postoje dostupna rješenja koja ti mogu pomoći da upravljaš situacijom.

Ožiljci se ne podrazumijevaju

Bez brige, ožiljci se ne podrazumijevaju kada su u pitanju akne. Međutim, što je upala jača i što upala dulje traje, to je veći rizik od ožiljaka. Kao što već znaš, važno je ograničiti tu upalu. Potrebno se usredotočiti na sprječavanje, što je najbolje rješenje protiv ovog problema. Prvi korak je pridržavati se nježne, odgovarajuće svakodnevne rutine higijene i njege kože. Dermatolog ti zatim može predložiti odgovarajuću terapiju protiv akni ako je potrebno. Ne možemo dovoljno često ponoviti: to su jedini načini da izbjegneš ožiljke. 

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

 Prijateljski savjeti naših stručnjaka

Znaš li što je dermatilomanija? To je opsesivna potreba za čačkanjem kože i istiskivanje mitesera. Ali za dobrobit svoje kože, moraš odoljeti toj napasti! Dermatolozi uvijek ističu: koliko god primamljivo djelovalo, ne diraj svoje prištiće. Oštetit ćeš kožu što bi moglo pogoršati upalu kože, povećavajući rizik od ožiljaka. Lakše rečeno, nego učinjeno, ali važno je osvijestiti problem kako bi tvoja koža nakon toga izgledala dobro. Tvoja koža će ti biti zahvalna!

av_acne_adolescent_creme-solaire_1x1

Izbjegavaj nastanak ožiljaka: prestani s lošim navikama

Za dobru higijenu potrebno je odvikavanje od loših navika. Kao što vidiš, prva stavka na popisu je prestati dirati i istiskivati svoje prištiće. Općenito gledano, kožu ne treba dirati prstima koji nisu uvijek baš čisti. Ali postoje i drugi čimbenici koji mogu povećati rizik od akni, a s njima i od ožiljaka. Tijekom cijele godine (ne samo ljeti), ako ne možeš izbjeći izlaganje kože sunčevim zrakama, zaštititi je nekomedogenom tekućinom ili sprejom za zaštitu od sunca.

Različite terapije za različite ožiljke

Ne postoji čarobni lijek za ožiljke od akni. Ali moguće je smanjiti tragove koji ostaju. Dermatolog ti može predložiti ciljane dermatološke zahvate poput laserskog tretmana ili pilinga. Imaj na umu da ti tretmani često daju djelomične rezultate. Iako se izgled kože poboljšava, ožiljci od akni neće u potpunosti nestati. To ponekad može razočarati pacijente. Stoga bi fokus trebao biti na prevenciji.

av_acne_laser_dermatologue_1x1
av_acne_adolescente_maquillage_camoufler_1x1

Izbjegni ožiljke: umjetnost kamuflaže

Ako se osjećaš izuzetno nelagodno, šminka za ožiljke ili nepravilnosti može biti dobar način da vratiš samopouzdanje. Morat ćeš si postaviti prava pitanja kako bi pronašli pravi proizvod. Je li tvoja nesavršenost povezana s bojom ili teksturom? Može li to „prikrivanje“ biti diskretno ili nevidljivo (primjerice, za muškarca)? Može li prikrivanje postati dijelom tvoje svakodnevnu rutine kako bi postalo jednostavnije?

Odgovaramo na tvoja pitanja

Ovdje smo da ti pomognemo razdvojiti činjenice od zabluda

U slučaju težih oblika, akne mogu zahvatiti i gornje dijelove tijela kao što su leđa, ramena, vrat i dekolte. A posljedice u vidu ožiljaka iste su kao i na licu.

Ako si roditelj, nemojte umanjivati ozbiljnost akni svog tinejdžera. Neliječeni teški oblici akni mogu uzrokovati nepovratne ožiljke koji mogu postati doživotna briga. Da ne spominjemo utjecaj na izgled i samopouzdanje tinejdžera, u dobi kada se izgrađuju, a pritisak okoline je snažan. Rješavanje problema čim se pojavi pomoći će tvom djetetu da se osjeća bolje danas i u budućnosti.

Opet, kada postoje akne, najbolje je posavjetovati se s dermatologom bez odlaganja. Liječenje koje se provodi odmah, najbolje je rješenje kako bi se izbjegli tragove i ožiljke koliko god je to moguće. Što dulje čekate, to će se nepravilnosti pogoršati, a terapija će biti manje učinkovita.

Više od 30 godina linija Cleanance nudi stručna rješenja s klinički dokazanom učinkovitošću koju preporučuju dermatolozi za smanjenje zaostalih tragova i glatku teksturu kože.

Back to top