Sadržaj

Psihološki utjecaj akni na odrasle osobe

Od nedavno imaš 30 godina, akne su trebale ostati dio prošlosti, ali sada su se vratile. Još gore: poštedjele su te kao tinejdžera, a sada izbijaju kada se najmanje nadaš. Ako se osjećaš potišteno zbog tih prištića, to je normalno: kao što i mnogih ljudi misle, akne bi trebale pogađati samo tinejdžere. Akne kod odraslih puno su manje poznate, ali poput akni kod tinejdžera mogu imati značajan psihološki učinak. Srećom, postoje rješenja protiv akni, čak i za starije od 30 godina.

Specifične osobine kože odrasle osobe sklone aknama

Dok su muškarci relativno pošteđeni akni kod odraslih, one pogađaju najmanje četvrtinu žena starijih od 25 godina. Većina nikada zapravo nije doživjela da prištići iz njihove adolescencije nestaju: ili privremeno miruju ili nikad nisu potpuno nestali. Rjeđe je da se kod nekih žena prištići pojave nakon što odrastu. 

Hormonalne promjene, naslijeđe, ali i stres, prehrana, pušenje, zagađenje zraka ili neprikladni kozmetički proizvodi... Odgovornost određenih čimbenika za pojavu akni kod odraslih sada je dobro utvrđena. Ali s aknama u odrasloj dobi nije lako živjeti. Mogu imati velik utjecaj na samopouzdanje te na društvene, romantične i profesionalne odnose. Bez panike, ima nas još!

Djelovanje na akne kod odraslih kako bi se smanjio njihov psihološki učinak

Odgovara li ti kontracepcijska tableta? Je li tvoja prehrana uravnotežena? Pogoršavaju li ti akne u stresnim razdobljima? Jesu li tvoji kozmetički proizvodi „protiv nepravilnosti“? Čistiš li redovito svoje spužvice i kistove?

Odgovaranje na ova pitanja već je način sastavljanja popisa čimbenika na koje možeš pokušati utjecati. Ovisno o situaciji, jednostavna promjena kontracepcije (naravno, prema liječničkom savjetu) ili kozmetičke rutine može ti pomoći da primijetiš poboljšanje svoje kože i da se bolje osjećaš. 

Ako to nije dovoljno, posjeti dermatologa. On će ti propisati odgovarajuću terapiju. Što pažljivije slijediš terapiju – imajući na umu da ponekad može potrajati dugo – rezultat je bolji. 

Uzroci

 

av_acne_maquillage_accessoires_1x1 472x472

Prema istraživanju koje su proveli Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie i CSA Santé, 83 %* žena smatra da su njihove akne utjecale na njihov svakodnevni život ili odnose s prijateljima.

*Istraživanje su proveli Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie i CSA Santé na 10 000 ispitanika u Francuskoj.

Akne kod odraslih: prihvatiti ih ili prikriti?

Ograničavanje psihološkog utjecaja akni kod odraslih može se postići prihvaćanjem vlastite nesavršene kože. Ali to nije uvijek lako.

Akne kod odraslih: prihvaćanje

Na društvenim mrežama sve su brojnije slike mlađih odraslih koji besramno pokazuju lice prekriveno prištićima. Iako u manjini, pokret „skin positive“ pokušava razbiti mit o besprijekornoj koži i poziva ljude da se pokažu bez šminke. Jer nije li prihvaćanje vlastitih nesavršenosti isto što i osjećati se bolje? 

...ili skrivanje prištića?

Međutim, u svakodnevnom životu, na poslu ili s prijateljima, može biti komplicirano otkriti svoje lice, bez obzira na težinu akni. Dakle, dok čekaš da njega kože i/ili terapije počnu djelovati, moraš pažljivo odabrati šminku: od korektora do pudera, mora pružati visoku sposobnost prekrivanja, ali ne smije biti okluzivna, a prije svega formula mora biti protiv nepravilnosti i nekomedogena

Šminka za prikrivanje akni

PRIJATELJSKI (I STRUČNI) SAVJET

Za smanjivanje akni kod odraslih i njihovog psihološkog utjecaja, važno je odabrati prave proizvode.

Bilo da prihvaćaš svoje prištiće ili ih želiš sakriti, suočavaš se s istom stvarnošću: koža odrasle osobe nije ista kao u pubertetu. Često je suša, tanja i reaktivnija. Ponekad su se prvi znakovi starenja već pojavili i ožiljci od akni ostavljaju traga, posebice na tamnijoj koži.

Ukratko, odabir pravih kozmetičkih proizvoda za tvoja dnevnu rutinu može ti zadati glavobolju. Ali dobra je vijest da su neki proizvodi sada posebno formulirani za kožu sklonu aknama kod odraslih, uključujući hidrirajuće kreme, serume i proizvode za noćnu njegu.

Njega odrasle kože sklone aknama 

Što treba učiniti za akne kod odraslih

Bilo da si tinejdžer ili odrasla osoba, ako ne želiš da ti akne ostave tragove, izuzetno ne odobravamo istiskivanje prištića. Stoga, čak i ako je teško, najbolje ih je ne dirati i pokazati strpljivost: terapije se mogu činiti dugima, ali srećom svakodnevna njega i nekomedogena šminka za osjetljivu kožu pomoći će ti da to prebrodiš. Vratit će ti se lijepa koža... i dobro raspoloženje!

Back to top