Sadržaj

Različite vrste akni

Akne mogu imati različite oblike. Svaki će ovisiti o stupnju zadržavanja sebuma, vrsti lezija... Dakle, „retencijske akne“ ili „upalne akne“? Kako ih možeš razlikovati? Odgovori na ova pitanja prvi su korak prema provedbi najprikladnijeg liječenja.

Oblici akni: prepoznavanje za bolje liječenje

Oblici akni: prepoznavanje za bolje liječenje

Za rješavanje akni, a prije odabira proizvoda (koji ne mora nužno biti prilagođen), moraš znati svoj tip akni. Najbolja osoba s kojom možeš razgovarati? Tvoj dermatolog. Njegovo je mišljenje ključno. Ovisno o tvom tipu akni, ali i o tvojoj dobi ili stupnju progresije, moći će ti dati personalizirani odgovor i terapiju koja je jednako prikladna.

Retencijske akne

Retencijske akne

Masna i sjajna koža, proširene pore, prisutnost mitesera ili mikrocista... Retencijske akne rezultat su hiperprodukcije i nakupljanja sebuma, ali i nemogućnosti kože da ga ispere. Ovo je početna faza akni. Budući da zahvaća lice (čelo, nos i obraze, bradu), često je teško živjeti s tim jer zbog toga koža izgleda kao da je bez sjaja i neugledno. Srećom, postoje terapije koje tvojoj koži mogu vratiti sjaj.

Retencijske akne
Upalne akne

Upalne akne

Crveni izdignuti prištići koji su više ili manje bolni (papule) i prolaze za nekoliko dana ili se, naprotiv, razvijaju i pretvaraju u pustule... To su upalne akne. Aktivira ih neravnoteža flore kože, što pogoduje pretjeranom razvoju bakterije prirodno prisutne u sebumu: Cutibacterium acnes. Još jednom, može biti teško nositi se s ovim oblikom akni. Ali prilagođavanjem dnevne higijene i strogim pridržavanjem terapije koju je propisao tvoj dermatolog, pružit ćeš najbolju šansu svom liječenju.

Upalne akne
Retencijske i upalne akne

Retencijske i upalne akne

Tijekom adolescencije akne su često retencijske ALI I upalne. To je najčešći oblik u pubertetu. Ta se akna naziva „polimorfna“ ili „mladenačka polimorfna“ jer je karakterizira prisutnost komedona, ali i upalnih lezija. Uglavnom zahvaća lice, prsa i leđa. Može utjecati na samopouzdanje u važnom razdoblju života. Stoga su potrebno redoviti dermatološki pregledi (dobro razumijevanje i pridržavanje terapije). 

Tinejdžerske akne: kako njegovati kožu sklonu aknama?

PRIJATELJSKI (I STRUČNI) SAVJET

Glavni rizik akni su tragovi i ožiljci koji ostaju, posebice ako zahvaćaju lice. Što može uzrokovati ove ožiljke? Istiskivanje prištića i drugih mitesera. Čak i ako je primamljivo, nemoj zlostavljati svoju kožu pred ogledalom.

Izbjegavanje ožiljaka od akni

Naši odgovori na tvoja pitanja

Odvojiti istinito od lažnog: zbog toga smo ovdje.

Da, može. Izlaganje suncu povremeno može uzrokovati poboljšanje stanja tvoje kože. UV zrake imaju protuupalnu ulogu, koža se zadebljava... No, u jesen koža vraća svoju početnu debljinu i ponovno se pojavljuju akne. Rezultat je ponovno oživljavanje retencijskih lezija.

To je istinito, uglavnom za žene. Čimbenici rizika isti su kao i kod tinejdžera, s hormonalnim promjenama kao glavnim uzrokom. Međutim, klinički aspekt je drugačiji. Akne kod odraslih češće pogađaju donju polovicu lica (čeljust i brada) i karakteriziraju ih upalne lezije.

Ovo je ponovno istinito. Pogrešno bi bilo misliti da ćeš redovitim „struganjem“ kože pilingom učiniti da nestanu sjaj i nepravilnosti. Pretjerano ribanje zapravo može povećati upalu epiderme koja će reagirati lučenjem više sebuma.

Naša rješenja za njegu kože sklone aknama

Naši Cleanance proizvodi za njegu kože osmišljeni su kako bi te pomirili s tvojom kožom
AV_CLEANANCE_Brand-website_CLEANANCE-COMEDOMED-anti-blemish-concentrate_30ml_Packshot_Product-page_600x725_3282770202854-png

Cleanance Comedomed koncentrat protiv nepravilnosti

Upotrebljavam ovaj proizvod tjedan dana i iskreno već vidim poboljšanja. Sviđa mi se tekstura i bočica koja se jednostavno upotrebljava. Miris je u početku iznenađujuć, ali se brzo naviknete. Preporučujem ovaj proizvod tinejdžerima ili odraslim osobama koje imaju problema s kožom.

Štefica, 38 godina

Cleanance Comedomed koncentrat protiv nepravilnosti
Back to top