Sadržaj

Hormonalne akne

Hormonalne se akne prvi put pojavljuju u pubertetu (80 %* tinejdžera pogođeno je u različitim stupnjevima) i mogu se ponoviti ili izbiti u odrasloj dobi, osobito kod žena. No, na sreću, hormonske se akne mogu liječiti. Evo nekoliko ključnih stavki za razumijevanje i smirivanje hormonskih akni.

Što su hormonske akne?

Što su hormonske akne?

Kod djevojčica i dječaka, akne obično počinju u pubertetu. Uzrok je hormonalni poremećaj koji uzrokuje da koža proizvodi više sebuma. Sebumu može biti teško prolaziti kroz pore: male rupice kroz koje izlazi. Koža tada postaje masna, a akne se mogu pojaviti na licu, leđima, ramenima, dekolteu itd.

Hormonalne akne obično nestaju nakon adolescencije. Ali ponekad potraju, vraćaju se ili se aktiviraju u odrasloj dobi. O hormonalnim se aknama manje govori, a ipak ih ima četvrtina odraslih osoba, od kojih su velika većina žene. 

Koje su različite faze hormonalnih akni?

Ne postoji jedna, već nekoliko vrsta akni, koje se mogu pojavljivati jedna za drugom ili u isto vrijeme.

Preduvjet za pojavu akni u adolescenciji je seboreja kada koža proizvodi previše sebuma zbog hormonalnih promjena. U ovoj fazi koža je jednostavno masna.   

Ispod kože se može početi stvarati mikrokomedon, onda kada se višak sebuma zgušnjava i pretvara u svojevrsni rog koji začepljuje poru. Isprva nevidljiv, zatim postaje komedon koji pod djelovanjem oksidacije sebuma u dodiru sa zrakom će pocrniti (miteser – otvoreni komedon). Zatvoreni komedoni su papule u boje kože, a nalaze se dublje u folikulu jer se zbog začepljenja izvodnog kanala sebum ne može izlučiti na površinu kože. Ovo se naziva retencijskim aknama.

Ako se ne liječe, sljedeći su korak upalne akne. Rezultat su infekcije prištića proliferacijom bakterije Cutibacterium Acnes. Te nepravilnosti poprimaju oblik papula (velikih, tvrdih, crvenih prištića), ponekad prekrivenih pustulama (koje sadrže gnojnu tekućinu).

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Primijetila sam da ako ne čistim kožu redovito svaki dan, uvijek mi izbijaju prištići koji se vraćaju. Ne mogu ništa protiv njih i tada je već kasno. To se posebno događa tjedan dana prije menstruacije.

Amber, 16 godina

Hormonalne akne u muškaraca i žena

Hormonalne akne pogađaju muškarce i žene, ali ne u isto vrijeme ili na istim dijelovima.

Hormonalne akne u žena

Menstruacije, trudnoća, menopauza... Hormonska aktivnost žena dugo varira, a to je glavni razlog zašto su hormonalne akne postojane. Prištići su obično upalni i često se pojavljuju neposredno prije menstruacije, osobito na donjem dijelu lica (oko brade i čeljusti).

 

Hormonalne akne u muškaraca

Iako muškarci nisu pošteđeni hormonalnih akni u pubertetu, njihovi problemi s kožom uglavnom se povlače i nestaju u odrasloj dobi nakon što im se hormoni stabiliziraju. Ako prištići potraju, uglavnom se nalaze na leđima i vratu.

 

Koje su terapije dostupne za hormonalne akne?

Koje su terapije dostupne za hormonalne akne?

Nakon što ste isključe druge moguće uzroke akni, kao što je primjena određenih kozmetičkih proizvoda, vrijeme je da nešto poduzmeš! Postoji cijeli niz dostupnih terapija za hormonalne akne, kako za adolescente tako i za odrasle. Lokalne terapije s protuupalnim i antibakterijskim svojstvima, oralni antibiotici, hormonalne terapije... Dermatolog će ti savjetovati kako učinkovito liječiti svoje hormonalne akne i usvojiti odgovarajuću dnevnu rutinu njege kože. 
 

Što je s pilulom? Neki oblici kontracepcijskih pilula dobri su za kožu, ali drugi mogu uzrokovati prištiće. Zato, pitaj svog ginekologa za savjet.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Neke terapije koje se propisuju za liječenje hormonalnih akni iritiraju i isušuju kožu. Kožu je stoga potrebno ponovno uravnotežiti.

Nedostatak nekih lokalnih terapija za hormonalne akne je taj što uzrokuju ljuštenje kože. Koži je stoga potrebna odgovarajuća njega kako bi se to nadoknadilo. Počinje se nježnim čišćenjem i uklanjanjem šminke s pomoću kreme za čišćenje bez sapuna. Termalna izvorska voda s antiiritativnim svojstvima također pomaže umiriti kožu. Očišćena od ostataka vode iz slavine, koža je spremna primiti umirujuću kremu koja će koži vratiti ugodan osjećaj.

Dobre rutine koje treba učiniti za ublažavanje hormonalnih akni

Dobre rutine koje treba učiniti za ublažavanje hormonalnih akni

Nježno, nježno, nježno... To je tvoja mantra! Na taj način možeš stvoriti uvjete da se (konačno!) riješiš hormonalnih akni, bilo kao tinejdžer ili odrasla osoba. Nježan pristup postiže se razvijanjem dobrih navika za njegu kože (ne trljaj blazinicu prejako o kožu i ne istiskuj prištiće), kao i izborom proizvoda koje nanosiš na kožu. Riječi „nekomedogeno“ ili „koža sklona aknama“ pomoći ćeti da se usmjeriš.

Iz iste linije

Naša rješenja za hormonalne akne

Eau Thermale Avène proizvodi za njegu kože osmišljeni su da te pomire sa svojom kožom

Cleanance Micelarna voda

Cleanance Micelarna voda

Uklanja šminku - Matira - Čisti

Cleanance Women Noćna krema za zaglađivanje

Cleanance Women Noćna krema za zaglađ...

Smanjuje nepravilnosti - Smanjuje zaostale tragove - Poboljšava teksturu kože

Avène termalna izvorska voda

Avène termalna izvorska voda

Umiruje - Obnavlja kožnu barijeru - Ublažava nelagodu

Back to top