Vodene kozice

Jedna od najčešćih zaraznih bolesti djece, rjeđe odraslih, su vodene kozice ili varičele. Bolest uzrokuje najinfektivniji virus iz porodice herpes virusa – Varicella zoster, što je i jedan od razloga njezine velike rasprostranjenosti. Prenosi se kapljičnim putem i neposrednim dodirom, jer se virus izlučuje u sekretu dišnih putova i sadržaju kožnih mjehurića. Ulazno mjesto virusa su sluznica gornjega dišnog sustava ili spojnica oka. Izvor zaraze je oboljela osoba, koja je zarazna za okolinu u zadnjim danima inkubacije, otprilike nekoliko dana prije pojave osipa i tijekom cijelog vremena njegova izbijanja. Izvor zaraze mogu biti i odrasle osobe s herpes zosterom.

Bolest se razvija kroz nekoliko faza. Faza inkubacije, tj. vrijeme od zaraze virusom do pojave simptoma, može trajati 10 do 20 dana. Slijedi kratkotrajna (jedan do dva dana) prodromalna faza s povišenom tjelesnom temperaturom, povraćanjem, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, te općom malaksalosti. Kod djece su simptomi i inače slabiji nego kod odraslih, pa tako i ovaj stadij može biti slabije razvijen, a katkad uopće nije izražen, pa prvi simptom može biti osip praćen svrbežom, što je karakteristika eruptivne faze.

U ovoj fazi na koži počinju izbijati crvene mrlje (makule), koje u roku od nekoliko sati prelaze u tipične površinske promjene - mjehuriće (vezikule) ispunjene prozirnom tekućinom i okružene crvenilom nejasnoga ruba. Sadržaj mjehurića se nakon dva dana zamuti, nakon čega mjehurić spontano puca. Osip izbija na mahove, najprije na trupu, potom na vlasištu i licu, a kasnije i na udovima. Osim na koži, lezije se mogu vidjeti u ustima, vagini, rektumu, očima i drugim sluznicama. Izbijanje osipa traje oko pet, najdulje sedam do osam dana. Osip može biti sasvim blag, sa samo nekoliko mjehurića ili, pak, tako jako izražen da u većoj mjeri prekrije kožu. Izbijanje kožnih promjena, uz svrbež, prate povećanje tjelesne temperature i glavobolja. Fazu regresije obilježava pad temperature, nestanak općih simptoma, te postupno sušenje mjehurića uz stvaranje krastica.


Kako liječiti vodene kozice?

Kao i kod većine virusnih bolesti, ne postoji specifično liječenje, nego je terapija simptomatska. Cilj liječenja je spriječiti sekundarnu bakterijsku infekciju pojačanom higijenom i održavanjem čistoće prostora u kojem se nalazi oboljeli. Važno je redovito mijenjati rublje i posteljinu, te češće prati ruke i podrezivati nokte, kako bi se mogućnost bakterijske infekcije svela na najmanju moguću mjeru. Jači svrbež može se ublažiti oralnim antihistaminicima, a potrebno je snižavati povišenu temperaturu

Danas, u higijeni i njezi tijela liječnici, pedijatri, izbjegavaju preporuku nanošenja tekućeg pudera s anestezinom na kožne promjene zbog (nepotrebnog) okluzivnog djelovanja i mogućeg razvoja ožiljaka. Kalijev permanganat, koji se najčešće koristio za higijenu i ublažavanje svrbeža, ne preporučuje se osobama sa suhom kožom, kao ni osobama s atopijskim dermatitisom, jer pretjerano isušuje kožu. Preporučuju se proizvodi za higijenu i njegu specijalno namijenjeni oštećenoj i iritiranoj koži. Djelatni sastojci ovih proizvoda smiruju kožu, suše i ubrzavaju njezin oporavak te imaju antibakterijski učinak.

 

POVRATAK

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.