Kako rana zacjeljuje

Kada je tvoja koža ozlijeđena, automatski počinje prirodni proces oporavka u 3 koraka: zacjeljivanje ožiljka. 

Sve počinje s upalnom fazom u trajanju od 2 do 7 dana koja tijelu omogućuje da se obrani: tijekom ove faze tvoja će koža biti crvena i topla.   Zatim se aktiviraju stanice kože kako bi zatvorile ranu novim tkivom (faza proliferacije). Nakon otprilike 15 dana, tvoj ožiljak ulazi u fazu epidermalnog preoblikovanja koja može trajati i do 2 godine!

Ako je oštećenje površinsko, tvoja se koža može potpuno obnoviti. U slučaju dubljih rana, često ostaje ožiljak. Ali uvijek možeš pomoći svojoj koži u zacjeljivanju rane.

av_votre-peau_cicatrisation_processus_schema test
av_votre-peau_cicatrisation_types-cicatrices_4x5_473x590

Otkrij koju vrstu ožiljka imaš kako bi ga bolje liječili

Postoje različitiožiljci. Razumijevanje vrste ožiljka koji imaš znači da možeš odabrati dobre navike i njegu. 

RAVNI ILI BIJELI – To su najčešće vrste ožiljaka. Glatki i diskretni, s vremenom blijede, a ponekad postaju gotovo nevidljivi.

HIPERTROFIČNI – Otečen i crvenkast na mjestu početne lezije, ova vrsta ožiljka može svrbjeti i boljeti. Ovi se ožiljci mogu riješiti dobrim navikama.

KELOID – Crven, natečen i često bolan, ova vrsta ožiljka širi se oko izvorne rane. Ti se ožiljci mogu liječiti lijekovima, ponekad čak i kirurškim zahvatom. 

ATROFIČNI – Ostaju nakon teških akni ili vodenih kozica, ovi su mali tragovi često okrugli i blago uvučeni u kožu. Najbolje rješenje za ove ožiljke je prevencija.

Sve što trebaš znati o dobrom zacjeljivanju ožiljaka

„Ovaj ožiljak sada je dio mene. Radije bih da ga nemam, to je sigurno! Ali, zahvaljujući njezi koju sam mu posvetila, smanjio se. Učinila sam ga svojim i sada ga prihvaćam.“

Julija38 godina

Zlatno pravilo za dobro zacjeljivanje ožiljaka: djeluj odmah

Težak pad s bicikla, nož koji sklizne u kuhinji, rana koja se inficira, kirurški zahvat... Naša koža nosi sve tragove naših iskustava. 

Dok se neki ožiljci samo prolazno pojavljuju, drugi traju dulje. Ponekad ih je teško podnijeti. Kako ti tragovi ne bi previše utjecali na tvoj život, važno je djelovati odmah i biti vrlo oprezan kada je u pitanju postupak zacjeljivanja. Način na koji liječimo ranu uvelike ovisi o kvaliteti ožiljka.

Kako pomoći ožiljku na dobro zacijeli

Spriječi ožiljke od akni

Svi imamo uspomene iz adolescencije koje bismo najradije zaboravili. Ali kad prištići nestanu, ponekad ostanu ožiljci, a tako i naša frustracija. S tim ožiljcima nije uvijek lako živjeti. Najbolji način da izbjegneš ožiljke od akni je spriječiti njihovu pojavu. Zato, razgovarajmo o tome.

Saznaj kako izbjeći ožiljke od akni

av_votre-peau_cicatrisation_acne_asiatique_jeune-femme_1x1 473x473

Kako njegovati ožiljak nakon kirurškog zahvata

Fizički i psihički učinak postoperativnog ožiljka ne treba podcijeniti. Koje su tajne dobrog suživota sa svojim ožiljkom? Njeguj svoj ožiljak prilagođenim proizvodima u kombinaciji s redovitom masažom.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_4x5

 

Kako poboljšati izgled ožiljka nakon kirurškog zahvata

Ožiljci od tetovaže: sve što trebaš znati

Imaš novu tetovažu? Znaš li da tvoja koža prolazi kroz različite faze prije nego što zacijeli? Neophodno je pažljivo pratiti zacjeljivanje tetovaže kako bismo mogli uživati u umjetničkom djelu koje ispunjava naša očekivanja. Trebaš savjet?

av_votre-peau_cicatrisation_tatouage_1x1 473x473

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI
 

Ožiljci + sunce loša su kombinacija. Stoga je izbjegavaj sunce pod svaku cijenu! Ako tvoj ožiljak nije prekriven zavojem ili odjećom, zaštiti ga proizvodom za zaštitu od sunca s vrlo visokim faktorom.

Sve dobre navike koje su ti potrebne da se zaštitiš od sunca

av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_1x1 473x473

Kako izbjeći ožiljke od vodenih kozica

Vodene kozice su stavka označena u zdravstvenoj knjižici... I faza u našem životu kao roditelja! Teško je vidjeti kako se dijete muči s neželjenim porivom da se češe. Jer, kao što znaš, izgrebani mjehurići ostavljaju ožiljke. Trebaš ih umiriti?

Saznaj kako ublažiti svrbež i potaknuti zacjeljivanje vodenih kozica.

Dobrobiti masaže za ožiljak

Opusti se. Vrijeme je za masažu! Za bolji izgled ožiljka, kombiniraj primjenu odgovarajućih proizvoda s malo masaže kako bi se smanjile priraslice. Možemo početi?

Sve što trebaš znati o pravilnom masiranju ožiljaka

av_votre-peau_cicatrisation_massage_1x1 473x473

ODGOVARAMO NA TVOJA PITANJA

Ovdje smo da ti pomognemo razdvojiti činjenice od zabluda.

Zlatno pravilo je brzo djelovati uz odgovarajuću njegu i djelovanje. 3 koraka za lakše ozljede. 
1 - Očisti ranu vodom i blagim sapunom. 
2 - Nanesi obnavlajuću kremu najmanje dvaput dnevno za umirenu, pročišćenu i obnovljenu kožu.
3 - Zaštiti kožu od sunca kremom za zaštitu od sunca s vrlo visokim faktorom (SPF50+). Najnovije o tome kako pravilno zaliječiti ožiljke

Jednostavna ozljeda koja se ne liječi pravilno može se brzo pogoršati. Prepoznaj na vrijeme znakove infekcije. Sumnjiv iscjedak, neugodan miris, dugotrajno crvenilo, otok, osjećaj vrućine, pojačana bol... Sve su to znakovi da liječenje ne ide kako bi trebalo. Nemoj čekati: odmah se obrati svom liječniku.

Krasta je znak lošeg zacjeljivanja ožiljka. Sve dok je krasta prisutna, koža se ne može sama obnoviti. Kako se to ne bi dogodilo nanesite proizvod za obnovu kože.

Kao i za mnoge probleme vezane za tvoje tijelo i kožu, glavno rješenje je prevencija. Najbolji način za sprječavanje ožiljaka od akni je pravilno liječenje akni. Ako je koža mjestu akne oštećena istiskivanjem, možeš upotrijebiti i kremu koja će pospješiti oporavak i smanjiti rizik od ožiljaka. Kako izbjeći ožiljke od akni

Zacjeljivanje ovisi o vrsti, težini i mjestu rane. Neki dijelovi tijela zacjeljuju slabije od drugih (prsa, prsna kost, leđa i zglobovi). No, svoju ulogu imaju i mnogi drugi čimbenici: tvoje opće zdravstveno stanje, prehrana, pušenje, dob, tip kože itd. Najnovije o tome kako pravilno zaliječiti ožiljke

av_cicalfate_repairing-protective-cream_front_40ml_3282770204667

Cicalfate+ Obnavljajuća zaštitna krema

Izuzetno učinkovita krema za sve vrste problema s kožom: od suhoće i crvenila do kožnih osipa, ovo je PRAVA krema koju trebaš imati u svojoj kućnoj ljekarni.

Kristina, 69 godina

Otkrij proizvod
VIŠE: SVAKODNEVNA IRITACIJA

VIŠE: SVAKODNEVNA IRITACIJA

Svi smo izloženi mnogim vrstama vanjskih utjecaja koji mogu iritirati našu kožu, čak i na najintimnijim područjima. Svrbi, pecka ili peče? Reći ćemo ti sve što trebaš znati! Kako ublažiti osip i njegovati svoju osjetljivu kožu!
Back to top