Sadržaj

Kako prepoznati i liječiti vodene kozice

av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_essentiel_1x1 473x473

Vodene kozice: Osnove
 

Vodene kozice su benigna, ali vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom varicella-zoster. U 90 % slučajeva javlja se između 3. mjeseca i 10. godine života. Nakon neprimjetnog razdoblja inkubacije od 1 do 2 tjedna, prvi simptomi nisu previše značajni. Nakon nekoliko dana postaju JAKO prepoznatljivi:   pojavljuju se mali mjehurići koji jako svrbe. Same vodene kozice ne mogu se liječiti, ali postoje rješenja za ublažavanje svrbeža i sprječavanje infekcije koja može uzrokovati ožiljke.

Ožiljci od vodenih kozica daleko su od bezopasnih, pogotovo kada su na vidljivijim područjima poput lica. Stoga se s mjehurićima i lezijama od češanja mora pažljivo postupati kako bi se izbjegao rizik od sekundarne infekcije koja uzrokuje tragove.

Kako prepoznati vodene kozice

Tvoje dijete je umorno i razdražljivo te je puno malih mjehurića... Jesu li to možda vodene kozice? Počinje malim crvenim točkicama koje se često prvo pojavljuju na prsima ili vratu pa se zatim šire po cijelom tijelu. Nakon toga se pretvore u sićušne mjehuriće ispunjene tekućinom koji se obično osuše unutar 48 sati, tvoreći crvenkasto-crnu krastu. Potreban je oprez, jer kada se krasta sastruže, postoji opasnost od ožiljaka.

Dakle, kako liječiti vodene kozice?

 1. Peri dijete blagim sapunom s fiziološkim pH. 
   
 2. Suši mjehuriće formulom koja suši kako bi se ubrzao oporavak.
   
 3. Oporavi osušene mjehuriće prikladnim proizvodom za njegu kože i izbjegni pojavu zaostalih tragova.
av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_reconnaitre_soigner_1x1 473x473

Treba li nešto izbjegavati?

Da!

1- Nemoj pogoršavati prištiće
- Nemoj upotrebljavati antiseptike za prištiće. Time se povećava rizik od alergijskog ili iritirajućeg dermatitisa koji može uzrokovati zacjeljivanje ožiljka s odgodom.
- Nemoj pretjerano boraviti na suncu. UV zrake ometaju pravilno zacjeljivanje. U slučaju izlaganja suncu, zaštiti kožu kremom za zaštitu od sunca s vrlo visokim faktorom (SPF50+).

2- Ne žuri s proglašavanjem pobjede
Obično možeš očekivati 2 ili 3 vala izbijanja. Ako se neki mjehurići suše dok se drugi još pojavljuju, infekcija nije gotova i postoji rizik od zaraze. Potrebna je strpljivost!

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Upomoć! Previše me svrbi!

Koža me svrbi... Stvarno svrbi... PREVIŠE svrbi. Oprez – izgrebani mjehur od vodenih kozica može ostaviti ožiljak za cijeli život. Evo naših savjeta i trikova koji će pomoći tvom djetetu da si olakša i ograniči češanje.

 • Skrati djetetove nokte kako bi se ograničile lezije od grebanja i sekundarna infekcija. 
 • Neka dijete redovito pere ruke.
 • Kratko okupaj dijete ili ga otuširaj mlakom vodom jednom ili dva puta dnevno tekućim dermatološkim sapunom. 
 • Zaštiti kožu od znojenja što je više moguće, jer ono pogoršava svrbež.
 • Biraj široku odjeću koja se ne trlja o kožu.
Back to top