Sadržaj

Tvoja koža je nadražena. Dobro, ali koji je uzrok?

av_votre-peau_cicatrisation_irritations_bras_1x1 1:1

Za svaki kožni osip postoji rješenje

Kožni osipi dio su svakodnevnog života. Manje rane, odjeća ili trljanje kože, hladnoća, sunce, vjetar, iritirajući proizvodi, bakterije, virusi ili gljivice... Toliko je čimbenika koji mogu oštetiti kožu. Ovi utjecaji mijenjaju kožnu barijeru koja više ne može ispunjavati svoje uobičajene funkcije zaštite i regulacije hidratacije. Naravno, rješenje će se razlikovati ovisno o vrsti osipa. Ali svojoj koži uvijek možeš pružiti pomoć da se sama oporavi uz odgovarajuću njegu i tretman. 

Nekoliko riječi našeg stručnjaka

Određeni čimbenici mogu potaknuti ili pogoršati preosjetljivost kože: kada koža snažno reagira gdje ne biste željeli. Kožni osip može biti izvor velike fizičke i psihičke nelagode, stoga to nije nešto što želimo proživljavati. Važno je utvrditi uzrok iritacije kako bi se odredilo odgovarajuće liječenje.

Što uzrokuje kontaktnu iritaciju i kako je liječiti

Da li ti je poznatp što je to kontaktna iritacija („kontaktni dermatitis“ za one koji su upoznati s pojmom!)? Svi smo to doživjeli u nekom trenutku. Radi se o vrsti upale kože povezane s vanjskim čimbenikom:  klimom, trenjem, brijanjem, proizvodima koje koža ne podnosi (kreme, sredstva za čišćenje u kućanstvu, deterdženti itd.).
Koža postaje crvena uz blagi svrbež.
Koža može biti bolna, zategnuta, peckati i ponekad svrbjeti, posebice ako je kožni osip posljedica alergijske reakcije. Kako u ovim slučajevima umiriti svoju kožu?

Savjeti za ublažavanje kožnog osipa 

  • Otkrij iritirajući čimbenik i ukloni ga.
  • Očisti kožu blagim proizvodom bez sapuna.
  • Nanesi odgovarajući proizvod za njegu kože koji tvoja koža može podnijeti i koji ima snažan hidrirajući učinak. Ako kožni osip ima vlaži, odaberi formulu koja suši. 
av_votre-peau_cicatrisation_irritations_solager_conseils_1x1 1:1

Zašto je bitno prepoznati

zarazni kožni osip?

Neki osipi su zarazni. A ponekad virusi, bakterije, gljivice i drugi paraziti ne štede našu kožu. Na primjer, vodene kozice čija je „prednost“ da se jednostavno mogu prepoznati. Druge vrste osipa možemo pronaći u najintimnijim područjima i mogu biti iznimno neugodne u svakodnevnom životu, poput osipa na vagini, vulvi, penisu ili anusu.

Važno je djelovati brzo. Ali kako?

 

• Pomozi koži da se sama oporavi: odaberi njegu koja kombinira bakar i cink za antibakterijsko i antifungalno djelovanje.
• Ne češi se: to usporava oporavak kože i može ostaviti ružne tragove.

• Sa zdravljem se ne igra... Stoga se nemojte igrati sa svojom kožom: preporučujemo da se posavjetuješ s ljekarnikom ili liječnikom ako imaš bilo kakvih nedoumica. Za neke je osipe potrebna dodatna njega.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Kada stres ostavi traga na tvojoj koži

Stres koji doživljavamo nikada nije beznačajan. Pokreće bezbroj reakcija u našem tijelu – a kožu ne možemo tako lako skinuti! Ako smo skloni kožnim osipima i problemima, stres ih može pogoršati.
Ako je to i tvoj slučaj, prioritet je doći do izvora: pokušaj otkriti uzrok stresa, a onda i rješenja koja će ti pomoći da njime upravljaš. Sport, joga, meditacija, psihoterapija, kuhanje, šivanje ili origami... Postoji toliko načina da smanjiš svoju napetost. Pronađi onaj koji ti najbolje odgovara. Tvoja koža će ti biti zahvalna na tome! Vrijedi truda, zar ne?

Ispravni koraci za njegu bebine guze

Ispravni koraci za njegu bebine guze

Samo neke bebe neće imati kožni osip u obliku točkica: poznati „pelenski osip“. Iako bezopasna, ova upala može biti bolna za tvoje dijete, a i za tebe jer ga moraš gledati kako beba pati. Imamo sve što trebaš znati o ispravnoj njezi mekane bebine kože!

Svi naši savjeti za prevenciju i liječenje pelenskog osipa
Back to top