Sadržaj

Kako možeš osigurati da tvoj ožiljak dobro zacijeli?

Zašto je praćenje zacjeljivanja toliko važno?

Kada je koža ozlijeđena, pokreće se prirodni mehanizam zacjeljivanja kako bi se oporavila. To je čarolija tvog tijela! Cijela postrojba stanica kreće u akciju kako bi obnovila kožu, korak po korak. Zaustavlja krvarenje, štiti, čisti i zatvara ranu prije obnove tkiva... Tvoj se metabolizam testira kako bi proveo zacjeljivanje! Da, tvoja koža ima velike prirodne moći. Ali pazi na rizik od komplikacija koje bi mogle odgoditi zacjeljivanje. Oprez je neophodan i zato svojoj koži pruži poticaj uz pravilnu njegu.

Ožiljku može trebati nekoliko mjeseci ili čak godina da dobije svoj konačni izgled. Dobre vijesti, imaš vremena za djelovanje... Ali, što prije to bolje! Pruži si najbolje šanse za lijep ožiljak primjenom krema i drugih odgovarajućih tretmana.

1. pravilo: pažljivo pazi na svoju ranu 

Kvalitetu ožiljka u velikoj mjeri određuje način na koji liječiš ranu. Rana je živo područje, a njezin će se izgled s vremenom mijenjati, brže ili sporije, ovisno o prirodi lezije.

Jednostavno rečeno: ako je tvoja rana crvena u ranoj fazi, to je obično dobar znak.  To znači da tvoje ožiljkasto tkivo zacjeljuje. Ali obrati pozornost ako rana izgleda žućkasto, ljepljivo ili crnkasto i/ili ima povezane mrlje. 

Kada se treba zabrinuti?

 Ako tvoja rana ne zacijeli nakon 6 tjedana, postane bolna, ima obilan iscjedak ili neugodan miris, trebaš se obratiti svom liječniku.

av_votre-peau_cicatrisation_plaie-infection_1x1 473x473

Dobre navike za dobro zacjeljivanje

Koji su najbolji načini za liječenje svakodnevnih ozljeda za cijelu obitelj? Pročitaj, ponovno pročitaj i zapamti ove navike!

1: Čišćenje
Jesu li tvoje ruke čiste? Očisti ranu blagim sapunom i vodom te uklonili strana tijela. Zatim osuši ranu, najbolje kompresom. Ako je rana velika, razmisli o umotavanju rane zavojem.

2: Ubrzavanje obnove
Nanesi kremu za zacjeljivanje ožiljaka najmanje dva puta dnevno i potakni proces obnove kože. Ako iz rane curi, ako rana vlaži, odaberi formulu koja suši.

3: Zaštita od sunca
Ožiljci ne vole sunce. I ljeti i zimi poduzmi pravilne korake i potpuno sigurno uživaj u suncu.

 

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Što trebam jesti za pravilno zacjeljivanje?

Tvoje tijelo i koža trebaju zdravu, raznoliku prehranu kako bi pravilno zacijelili. Kakva savršena prilika da isprobašnove recepte! 

Napuni tanjur namirnicama bogatim vitaminom C (agrumi, kivi, jagode, crni ribiz, paprika, crveni ribiz itd.) i proteinima poput jaja, mesa i ribe. Usredoči se i na hranu bogatu željezom: plodove mora, crveno meso, mahunarke itd. 

Neke namirnice treba izbjegavati, poput mlijeka, šećera (nažalost!) i određenih začina (kurkuma, đumbir itd.).

Back to top