av_votre-peau_cicatrisation_irritations-cutanees_visage_1x1 473x473

Objašnjenje kožnog osipa

Kožni su osipi dio žive, oštećene i obnavljajuće kože. Naša je koža prvi štit od vanjskog svijeta. Svakodnevno nas štiti od mnogo različitih iritirajućih čimbenika. Ali ponekad ih bude previše: određeni čimbenici mijenjaju kožnu barijeru i uzrokuju upalu.

Crvenilo, otok, mrlje, peckanje, zatezanje, svrbež... Kožni osip ima mnogo oblika i pojavljuje se na različitim dijelovima tijela, uključujući i najintimnija područja. Važno je utvrditi uzrok kako bi se kožni osip liječio na odgovarajući način. Tvoja koža te treba: pruži joj pomoć kako bi se umirila i obnovila...

Kako razlikovati kožni osip od alergije

Crvenilo na licu, mrlje na rukama, prištići između prstiju ili u kutu oka... Kada koža vapi za pomoć, prirodno je da želiš pronaći objašnjenje. I ponekad se pojavi pitanje: radi li se o alergiji ili „samo“ o kožnom osipu?

Kožni osip općenito je mnogo češći od pravih kožnih alergija. Izgledaju kao prilično lokalizirana upala na mjestu kontakta s iritirajućim čimbenikom.

Alergije su, s druge strane, imunološka reakcija (na alergen). Alergiju na koži možemo prepoznati po očitim simptomima: crvene mrlje s malim mjehurićima, ozbiljan svrbež, otok i vlaženje, ponekad uz intenzivan svrbež.
Ako imaš alergijsku reakciju, odmah se obrati svom liječniku. Može te uputiti dermatologu ili alergologu da provedu testiranje na alergije i odrede alergen odgovoran za reakciju tvoje kože.

av_votre-peau_cicatrisation_irritations_allergies_visage_4x5_1 473x473
av_votre-peau_cicatrisation_irritations_allergies_visage_4x5_2 473x473

“Osip koji sam imala na licu imao je veliki utjecaj na moje mentalno zdravlje i samopouzdanje. Zbog toga se i mene moglo lako „iziritirati“! Otkako sam otkrila uzrok i prilagodila svoju osobnu njegu kože, više o tome i ne razmišljam!”

Aurelija42 godine

Kontaktna iritacija: najčešći kožni osip

Među najčešćim vrstama kožnog osipa je kontaktna iritacija (iritirajući kontaktni dermatitis). Ovaj kožni osip može se pojaviti u situacijama kada se neki odjevni predmet više puta trlja o bradu, kada dođe do trenja između kože bedara, znojenje tijekom sportskih aktivnosti, kao reakcija na proizvod koji se loše podnosi (krema, deterdžent itd.), kao i na sitne svakodnevne ozljede... Toliko je mnogo mogućnosti za doticaj s iritirajućim čimbenicima! Kako možeš umiriti iritiranu kožu u nekoliko jednostavnih koraka? Reći ćemo ti sve!

Spriječi i ublaži kožni osip

SOS za iritacije na bebinoj guzi

Jao... Teško ti je vidjeti bebinu guzu tako crvenu i bolnu. Ali nema mjesta panici. Pelenski osip je blagi kožni osip koji se obično povlači u roku od nekoliko dana ako poduzmeš prave korake.

 Sve što ti je potrebno da umiriš svog mališana!

av_votre-peau_cicatrisation_irritations-fesses-bebe_1x1 473x473

Zarazni kožni osip: oprez je ključan

Herpes, vodene kozice, herpes zoster, impetigo... Neki kožni osipi mogu biti posljedica virusne, bakterijske ili gljivične infekcije, kao što je često slučaj s genitalnim infekcijama. U ovim slučajeviman svakako se posavjetuj s ljekarnikom ili liječnikom.

  • <span class="ezstring-field">av_votre-peau_cicatrisation_irritations-infectieuses_varicelle_4x5_367x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_votre-peau_cicatrisation_irritations-infectieuses_herpes_4x5_367x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_votre-peau_cicatrisation_irritations-infectieuses_zona_4x5_367x460</span>

Što ako se radi o kožnoj bolesti?

Mrlje, crvenilo, svrbež... Imaš li kožni osip koji se neprestano ponovno javlja i koji počinje previše utjecati na tvoj život? Možda je riječ o kroničnoj kožnoj bolesti poput psorijaze ili ekcema. Srećom, postoji mnogo umirujućih rješenja.

Svi naši savjeti za liječenje psorijaze i ekcema

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Pobrini se za svoju kožu odabirom proizvoda s optimalnom podnošljivošću za osjetljivu kožu (s minimalnim sastojcima) i izbjegavanjem vanjskih utjecaja (poput hladnoće, vrućine, vjetra i sunca). Pripazi i na čimbenike stila života: otkloni čimbenike poput pušenja, alkohola, određenih namirnica i, naravno... stres:

av_votre-peau_cicatrisation_peau-irritee_apaiser_1x1 473x473

Savjeti za liječenje kožnog osipa

Kao što vidiš, mnogi su uzroci kožnog osipa. Pa su i rješenja, naravno, različita. Međutim, možeš se riješiti većine vrsta kožnog osipa uz nekoliko jednostavnih koraka. Kako se umiriti?

  • Dopusti koži da se odmori prestankom korištenja svih sumnjivih proizvoda.
  • Čisti kožu proizvodom koji ima pH vrijednost koja odgovara pH vrijednosti kože.

  • Nanesi odgovarajući proizvod za njegu kože koji tvoja koža podnosi kako bi se koža sama oporavila.
  • Zaštitie kožu od sunca kremom za zaštitu od sunca vrlo visokog SPF faktora.

Sve što trebaš znati o liječenju svakodnevnog kožnog osipa

Koža i COVID-19: razgovarajmo o tome

Maske za lice, promjene načina života, stres... Tvoja koža je na prvoj crti. Ova neviđena situacija može uzrokovati kožni osip. Evo nekoliko savjeta koji će ti pomoći da umiriš i njeguješ svoju kožu.

av_votre-peau_cicatrisation_covid-19_1x1 473x473

NAŠA RJEŠENJA ZA OPORAVAK TVOJE KOŽE

Proizvodi koje moraš imati za oporavak, umirenje i čišćenje osjetljive i nadražene kože za cijelu obitelj.

ODGOVARAMO NA TVOJA PITANJA

Ovdje smo da ti pomognemo razdvojiti činjenice od zabluda.

Da, stres može uzrokovati osip, posebice kod osoba koje su njima sklon. Stres utječe na imunitet naše kože, čineći je krhkijom i manje sposobnom za obnavljanje. To može izravno dovesti do ekcema, psorijaze, akni i drugih stanja. Što je rješenje? Nauči kako upravljati stresom i osjećati se bolje u svojoj koži.

Većina svakodnevnih kožnih osipa vezana je za kontakt s iritirajućim čimbenikom (trenje, hladnoća, vjetar, sunce, reakcija na neki proizvod itd.). Međutim, neki osipi mogu biti uzrokovani virusnom, bakterijskom ili gljivičnom infekcijom i moraju se liječiti lijekovima. Ako imaš pitanja o određenom problemu, najprije se obrati svom liječniku.

Liječenje kožnog osipa ovisi, naravno, o uzroku. No, postoji nekoliko načina da umiriš svoju iritiranu kožu: otkrij čimbenik iritacije i ukloni ga (to će biti tvoja „misija“!), upotrebljavaj nježna sredstva za čišćenje bez sapuna i nanesi kremu za obnovu kože.

Liječenje analnog kožnog osipa ovisi o uzroku. Dobra higijena je naravno neophodna: nježno očisti područje nakon svake stolice vodom ili blagim proizvodom bez sapuna i temeljito ga osuši. Možeš koristiti i umirujuće i obnavljajuće kreme. Obrati se svom liječniku ako simptomi potraju ili se pogoršaju.

Preporučujemo se uvijek posavjetovati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok kožnog osipa. Neki kožni osipi u intimnom području povezani su s bakterijskom, gljivičnom ili virusnom infekcijom i zahtijevaju liječenje. Za određene vrste upala poput upala stidnice (vulvitis) ili glavića (balanitis) možete odabrati i liječenje koje kombinira bakar i cink za antibakterijsko i antifungalno djelovanje.

Jednostavnim rječnikom rečeno, pelenski osip je osip uzrokovan time što je bebina guza vlažna i kisela (zbog upotrebe pelena). Kako se to ne bi dogodilo, važno je redovito presvlačiti dijete. Što ako se osip ipak pojavi? Umiri bebinu kožu nježnim, umirujućim, obnavljajućim kremama. Najnovije o pelenskom osipu

AV_CICALFATE_Brand-website_Cicalfate-plus -Repair-cream

Cicalfate+ Obnavljajuća zaštitna krema

Od kada sam otkrila ovaj proizvod, ne mogu bez njega. Moja koža se oporavila nakon prištića i vratila svoju mekoću.

Karin, 42 godine

VIŠE: ZACIJELJIVANJE OŽILJAKA

VIŠE: ZACIJELJIVANJE OŽILJAKA

Ogrebotina na koljenu, posjekotina na prstu, opekotina na ruci, ogrebotina na licu... Svi ih dobro poznajemo, naša lijepa skupina malih svakodnevnih ozljeda! Ali znaš li kako ih pravilno njegovati i izbjeći vidljive tragove na koži? Savjeti, trikovi i mali dodaci... Reći ćemo ti sve što ti je potrebno za pravilno zacjeljivanje ožiljaka.
Back to top