Sadržaj

Prevencija i liječenje pelenskog osipa

av_votre-peau_cicatrisation_erytheme-fessier_1x1 473x473

Što je zapravo pelenski osip?

Pelenski osip je kožni osip na bebinoj guzi koji se obično javlja tijekom prve godine života.
Kao što znaš, koža djeluje kao zaštitna barijera protiv vanjskih utjecaja. Ali koža tvoje bebe još je uvijek vrlo tanka i krhka (i prije svega, tako meka!). Međutim, bebina guza je danju i noću izložena vlazi, toplini i trenju pelena. Izložena je i kiselosti stolice i urina, a ponekad i proizvodima koje ne podnosi dobro. Posljedica toga je da koža ponekad postaje upaljena. Ali ne brini – problem je rješiv uz pravilnu njegu.

Kod beba, kožna barijera još uvijek nije cjelovita barijera. Stoga je potreban oprez. Ako se nakon nekoliko dana pelenski osip ne povuče ili postoji sumnja na moguću sekundarnu infekciju, svakako potraži savjet liječnika.

Kako se liječi pelenski osip?

Kako prepoznati pelenski osip? Pelenski osip pojavljuje se kao suho crvenilo ili crvenilo koje vlaži, mrlje ili mali prištići na stražnjici, bedrima i genitalijama. Područje može biti i toplo na dodir. Ovo stanje je bolno pa tvoja beba može biti nervozna i mrzovoljna. Ako poduzmeš ispravne korake, simptomi obično nestaju unutar nekoliko dana. Možemo početi?

Njega bebine guze: što učiniti

  • Stražnjicu operi blagim fiziološkim pH proizvodom i temeljito je osuši.
  • Poprskaj je termalnom izvorskom vodom u spreju za pojačano umirujuće djelovanje.
  • Nanesi umirujuću obnavljajuću kremu. Ako je kožni osip u obliku točkica i ima vlaži, odaberi formulu za koja suši. 
  • Neka koža diše! Ostavi što je moguće duže bebinu guzu bez pelena Tvoja će beba to obožavati!
av_votre-peau_cicatrisation_fesses_bebe_mode-d-emploi_1x1 473x473

Kako nanositi kremu?

Evo nekoliko tehničkih savjeta!

1. Potrebna je besprijekorna higijena!
Pelenski osip možda je bezopasan, ali se ipak radi o kožnoj leziji. Kako bi se izbjegao svaki rizik od infekcije, neophodno je dobro oprati ruke prije mijenjanja pelene i nanošenja kreme. Ako si tip osobe koji je uvijek u pokretu i presvlači bebu na klupi ili na stražnjem sjedalu automobila, razmisli o upotrebi hidro-alkoholnog gela.

2. Nježno nanesi kremu.
Tvoju bebu možda guza boli i ne želiš da ju još više boli. Stoga pažljivo i nježno s nanošenjem njege! Kremu nanesi na čistu kožu i umasiraj je kružnim pokretima.

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Što je s pristupom „spriječiti, a ne liječiti“?

Kako spriječiti pelenski osip? Naravno da bi bilo bolje i za tebe i za tvoju bebu kad se pelenski osip ne bi niti pojavio (i izbjegli nekoliko uznemirenih noći!). 

  • Kupi pelene odgovarajuće veličine i nemoj ih stezati pretijesno kako bi zrak mogao cirkulirati.
  • Mijenjaj pelene što je češće moguće kako bi se izbjegla prekomjerna vlaga.
  • Očisti stražnjicu pri svakoj promjeni pelena vrlo blagim proizvodom bez sapuna (od naprijed prema natrag za djevojčice). Stražnjicu i pregibe dobro osuši tapkanjem. 
  • Preventivno, nakon svake promjene pelena, nanesi zaštitnu kremu.
Back to top