Sadržaj

Tvoj ožiljak nakon operacije

Upozanj svoju kožu i pomogni joj da zacijeli 

Tvoja koža je poput super štita s 3 sloja (epidermis, dermis, hipodermis) koji se prirodno obnavlja kada dođe u kontakt s napadačima. Nakon operacije, automatski se pokreće višestupanjski proces zacjeljivanja radi obnavljanja tkiva.
Proces sazrijevanja ožiljka (epidermalno preoblikovanje) može trajati i do 2 godine! Tvoja koža ima nevjerojatnu moć prirodnog obnavljanja tijekom vremena, ali to ne znači da je trebaš pustiti da brine sama za sebe. Možemo pomoći procesu zacjeljivanja ciljanom njegom od samog početka.

Postoje različite vrste ožiljaka: bijeli i diskretni, hipertrofični, keloidni i atrofični. Ali jedno je pravilo koje vrijedi za sve njih: svaka mala gesta koju učiniš može biti velika razlika u poboljšanju izgleda ožiljka. I to što prije to bolje!

Kako možeš poboljšati izgled svog ožiljka? 

Nikada ne možeš posvetiti previše njege svojoj koži – ili svom ožiljku. Pridržavaj se naših savjeta (u redu, pravila!).

1. pravilo: potrebna je disciplina Slijedi savjete svog kirurga i izbjegni bilo kakvu infekciju koja bi mogla odgoditi zacjeljivanje: čišćenje rane, mijenjanje zavoja itd.

2. pravilo: budi u tijeku Već od ranih faza zacjeljivanja ožiljaka možeš primijeniti odgovarajuću njegu za pospješivanje oporavka i izbjegavanje krasta koje mogu uzrokovati ružne ožiljke.

3. pravilo: što je najvažnije, samo ustrajno!
Čim se epidermis oko ožiljka obnovi
(faza epidermalnog preoblikovanja), kombiniraj upotrebu ciljanih proizvoda s redovitim masažama dva puta dnevno po 5 minuta. To pomaže omekšati tkivo, smanjiti priraslice i potaknuti cirkulaciju.

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1 473x473

KAKO MASIRATI OŽILJAK
 

Prvi bitan korak je da odrediš koliko je tvoj ožiljak zreo.
Vrlo je jednostavno: samo trebaš provjeriti koliko je vremena potrebno da koža povrati svoju boju nakon što pobijeli pod pritiskom prstiju.

 • Manje od 1 sekunde: nezreli ožiljak (obično do 1 mjesec nakon zatvaranja rane).
 • Između 1 i 2 sekunde: ožiljak koji sazrijeva.
 • 3 sekunde ili više: zreli ožiljak (obično nakon 3 mjeseca).

Naravno uz oprez, jer previše masaže može pogoršati razvoj i izgled ožiljka. Nemoj masirati ožiljak koji je još upaljen.
I kako je prošao ovaj mali test? Pronađi odgovarajuću njegu i počni s masažom!

 • <p><strong>Nezreli o&#382;iljci: PA&#381;LJIVO NANO&Scaron;ENJE</strong></p><p>Zapo&#269;ni nje&#382;nim nano&scaron;enjem njege na o&#382;iljak i okolno podru&#269;je, laganim pritiskom. Zatim zagladi u smjeru o&#382;iljka.</p>
  Nezreli ožiljci: PAŽLJIVO NANOŠENJEZapočni nježnim nanošenjem njege na ožiljak i okolno područje, laganim pritiskom. Zatim zagladi u smjeru ožiljka.
 • <p><strong>O&#382;iljak koji sazrijeva: MASIRANJE</strong></p><p>Nje&#382;no stisni ko&#382;u izme&#273;u palca i ka&#382;iprsta, kotrljaju&#263;i nabor prema gore i u smjeru o&#382;iljka dok njega ne prodre u ko&#382;u (oko 5 minuta).</p>
  Ožiljak koji sazrijeva: MASIRANJENježno stisni kožu između palca i kažiprsta, kotrljajući nabor prema gore i u smjeru ožiljka dok njega ne prodre u kožu (oko 5 minuta).
 • <p><strong>Zreli o&#382;iljak: ISTEZANJE</strong></p><p>Iste&#382;i o&#382;iljak ka&#382;iprstom i srednjim prstom, i dalje u smjeru o&#382;iljka, dok njega ne prodre u ko&#382;u (oko 5 minuta).</p>
  Zreli ožiljak: ISTEZANJEIsteži ožiljak kažiprstom i srednjim prstom, i dalje u smjeru ožiljka, dok njega ne prodre u kožu (oko 5 minuta).

PRIJATELJSKI I STRUČNI SAVJETI

Dodatni savjeti za još ljepši ožiljak! 

- Zaštiti svoj ožiljak od sunca oblogom, odjećom ili kremom za zaštitu od sunca s vrlo visokom faktorom (SPF50+), posebice nakon estetskih operacija ili dermatoloških zahvata na licu. 

- Izbjegavaj da se odjeća trlja o ožiljak i iritira ga (npr. nakon carskog reza, zahvata podizanja grudi, smanjenja grudi itd.).

- Nježno, nježno, uvijek nježno s ožiljkom. Prihvati da ćeš neko vrijeme morati živjeti usporeno zbog ožiljka. 

- Jedi uravnoteženu prehranu bogatu vitaminom C, proteinima i željezom, što pospješuje zacjeljivanje. Ograniči unos alkohola i duhana.

Back to top