av_instit-impluvium-forest-hd 1638x722

Očuvanje šuma Voda, čovjek i... drveće

Park šuma oko Bains d'Avène desetljećima štiti ovo mjesto i pridonosi kvaliteti termalne izvorske vode. Od 2018. povjerili smo svih svojih 102 hektara šuma na brigu Nacionalnom uredu za šumarstvo, priznatoj organizaciji za upravljanje drvećem i šumama. Razgovor s Nicolasom Kremerom, inženjerom poljoprivrede na ONF-u, koji je pregledao svaku od naših 11 parcela šuma.

Kakvu ulogu ima šuma u kakvoći vode (termalne i pitke)?

Igra vitalnu ulogu. Prvo, drveće štiti tlo od isušivanja i erozije. Bez njih, kišnica ne bi imala vremena infiltrirati se u tlo. Prije bi isparila ili bi završila u rijekama. Drugo, korijenje drveća prvi je filter u dugotrajnoj transformaciji kišnice u termalnu vodu. I treće, što su stabla starija, korijenje im je dublje. Infiltrirana voda može ići dublje i preuzeti više minerala i mikroelemenata.

Što je posebno u park šumi koja okružuje Avène hidroterapijski centar?

Radi se o vrlo gustoj šumi, koja se na prvi pogled može činiti neprohodnom. Uglavnom su zastupljene bukve i hrastovi, ali i borovi, topole te pokoji kesten. Šuma je vrlo je stara, pojavljuje se na kartama prije više od 150 godina. Zbog svoje starosti, ona sinonim za bogatu podzemnu floru i faunu, uspješniji i uravnoteženiji ekosustav. To je korisno za kvalitetu vode.

Par šuma koja okružuje Avène hidroterapijski centar je vrlo stara. Ona je sinonim za uspješniji i uravnoteženiji ekosustav. To je korisno za kvalitetu vode.

Nikola Kremer
Nikola KremerInženjer poljoprivrede na ONF

Kako očuvati ovaj šumski ekosustav?

Budući da je opasnost od požara glavni problem u našoj regiji tijekom ljeta, vodimo računa o čišćenju rubnih područja šume, područja koja su izložena riziku, oko zgrada ili prometnih cesta. Globalno zatopljenje također počinje slabiti drveća bora i kestena. Kako bismo park šumu učinili otpornijom, moramo prilagoditi i uravnotežiti populaciju. Također ćemo iskrčiti neke hrastove šumarke kako bismo poboljšali pristup resursima za preostala stabla, dajući im više prostora i tako ih ojačati. To će potaknuti rast trava, a možda s njima i pašu životinja u šumi.1. Ovo bi bila prilika za pokretanje lokalne dinamike između različitih partnera i uključivanje više aktera u pravilno upravljanje vodnim resursima. 

1 Šumski pašnjak se definira kao kombinacija: a) poboljšanih pašnjačkih resursa očuvanjem blagotvornog učinka stabla na šikaru i životinje i b) šumske proizvodnje i cilja zaštite kroz poboljšanje i održavanje šipražja.

Back to top