av_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square 2880x1620

Održivi razvoj Doprinos održivom razvoju za očuvanje Avène termalne izvorske vode

One znaju važnost ekosustava i tla za kvalitetu Avène termalne izvorske vode te važnost uzimanja u obzir pitanja održivog razvoja u upravljanju našim aktivnostima. Séverine Roullet-Furnemont, direktorica DOP-a i održivog razvoja Pierre Fabre Grupe i Sandrine Bessou Touya, voditeljica Centra za istraživanje vode i direktorica primijenjenog istraživanja i razvoja Dermo-Cosmetics - Personal Care. . Njihova zadaća je očuvanje ovog jedinstvenog i prirodnog resursa te integracija društvenih i ekoloških problema kroz konkretne projekte. Pročitajte njihove odgovore na naša pitanja.

 

 

Što vas zadivi kada stignete u Avène?

Sandrine Bessou-Touya: Prvo, staza koja vodi do njega, zaštićena od bilo kakvog vizualnog ili zvučnog onečišćenja. Zatim, taj osjećaj da ste na raskrižju mediteranskih, planinskih i kontinentalnih krajolika i klime.

Séverine Roullet-Furnemont: Priroda, sveprisutna gdje god da se okreneš. Jer, ipak se nalazimo u srcu regionalnog parka prirode Haut Languedoc. To je poput putovanja izvan vremena.

AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Production unit_High-resolution_CMJN_7 473x473

Koja je Vaša zadaća u lječilištu?

SR-F: Zadužena sam za koordinaciju politike održivog razvoja Pierre Fabre Grupe i njezinu primjenu na različite tvrtke i brendove tvrtke. Počinjemo od razvoja globalnih strategija kao što je smanjenje ugljičnog otiska, preko ekološki dizajna proizvoda, do predanosti zaposlenika Grupe društvenim ili ekološkim projektima, tako da svatko može odigrati svoju ulogu. Politika društveno odgovornog poslovanja Pierre Fabre Grupe ocijenjena je na razini izvrsnosti standarda ECOCERT 26000, ali uvijek želimo odgovoriti na nove izazove i otvoriti nove puteve. Da se vratim konkretnije, na Eau Thermale Avène i Avène hidroterapijski centar kao lječilište, pridonose našoj stručnosti prateći ili podržavajući društveno odgovorne projekte koje provode timovi.

Ekološki dizajn proizvoda, provedba strategija smanjenja ugljika ili otpada, ili čak projekti koji pridonose pitanjima održivog razvoja kao što je očuvanje koralja, pazimo da djelujemo na svim razinama.

Séverine Roullet Furnemont
Séverine Roullet FurnemontDirektorica DOP-a i održivog razvoja Pierre Fabre Grupe
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Hydrotherapy bath and treatment_High-resolution_CMJN_5-jpg 473x473

A ti Sandrine?

S. BT: Voditeljica sam Centra za istraživanje vode Avène. Avène hidroterapijski centar jedini je u Francuskoj koji ima koristi od ove ustanove. Certificiran je AQUACERT i ISO 17025 (od strane COFRAC). Centar za istraživanje vode posvećen je kontroli i očuvanju Avène termalne izvorske vode. Ovdje ne želimo samo uzeti vodu i upotrijebiti je. Želimo se i brinuti o njoj. Moramo osigurati njezinu kvalitetu za buduće generacije.

Moramo osigurati i njezin opstanak.

Sandrine Bessou Touya
Sandrine Bessou TouyaVoditeljica Centra za istraživanje vode i direktorica primijenjenog istraživanja i razvoja Dermo-Cosmetics - Personal Care
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Surrounding_High-resolution_CMJN_1 1638x722

Koje su vaše druge društveno odgovorne inicijative?

S. BT: Od 2018. tražimo stručnost i preporuke Nacionalne šumarske organizacije (ONF) kako bismo osigurali održivo upravljanje Park šumom Pierre Fabre. To je bitno, jer drveće igra vitalnu ulogu u integritetu tla i naših vodnih resursa.

av_instit-hotel-avene-hdrvb-square 473x473

SR-F: Za Eau Thermale Avène provedene su brojne inicijative. Željela bih istaknuti nekoliko njih. Razvili smo ekološki formulirane proizvode za zaštitu od sunca i to već od 2013. godine. Njihov razvoj nastavljamo i dalje. Razvili smo novi djelatni sastojak, primjer cirkularne ekonomije, za ključnu indikaciju brenda, odnosno za tretman akni. Djelatni sastojak Cleanance Comedomeda koncentrata u svojoj formuli sadrži sastojak za koji koristimo sjemenke čička, dok se od ostataka biljke prave drugi djelatni sastojci.Što se tiče objekata, zgrada proizvodne jedinice Avène termalne izvorske vode u spreju  i Eau Thermale Avène l'Hôtel certificirani su oznakom visoke ekološke kvalitete za ekogradnju. Eau Thermale Avène l'Hôtel također ima BREAM certifikat. Zbog očuvanja biološke raznolikosti, područje impluviuma Avène odobreno je kao utočište LPO (Liga za zaštitu ptica). Proizvodna jedinica je certificirana ISO 14001, a hotel ima europsku eko oznaku.

 

U proizvodnji želimo biti uzor u upravljanju okolišem.

Séverine Roullet Furnemont

Kako se ove ekološki odgovorne inicijative pretvaraju u akciju u stvarnom životu?

SR-F: Što se tiče proizvodnje, tvornica ima, na primjer, vlastito postrojenje za pročišćavanje, opremljeno vrlo visokom tehnologijom.. Već dugi niz godina provodimo ambiciozan program uštede vode i energije.

U hotelu, 80% posluženih svježih prehrambenih proizvoda proizvodi se u radijusu manjem od 100 km. Kako bismo očuvali vodne resurse, vodimo i pilot projekt u partnerstvu s start-up tvrtkom iz Toulousea: dvadeset soba bit će opremljeno vodomjerom. Korisnici koji to žele moći će sudjelovati u izazovu: svaka litra ušteđena pod tušem podržat će naš projekt društveno odgovornog poslovanja.

 

av_instit-avene-production-unit3-hdrvb-square 473x473
av_instit-mowing-avene-park-parcel-ld 473x473

S. BT: Optimizirali smo potrošnju vode i otkrili načine kako ju još bolje optimizirati. Na primjer, jedna od provedenih akcija je smanjenje košnje zelenih površina i ugradnja kišomjera koji aktivira automatsko zalijevanje. U 2019. godini testirali smo razumnu košnju naših livada u suradnji s poljoprivrednikom koji ih dolazi pokositi. Ostavili smo cvjetnice, postavili hotel za insekte i hranilice.. Posebno smo ponosni jer se ponovno pojavila vidra, što svjedoči o bogatstvu i kvaliteti vodotoka na lokalitetu. I konačno, uvijek smo primjenjivali "zero-phyto" politiku.No, želimo ići i dalje. S jedne strane, s Poljoprivrednom komorom i Regionalnim parkom prirode ili ONF-om, raditi s lokalnim dionicima na ekološki prihvatljivijim metodama. S druge strane, uz šumoposjednike, lokalne vlasti i stanovnike, zbog osiguranja veće zaštite šuma.

 

Back to top