Proizvodi za njegu suhe kože i ekcema

Proizvodi za njegu suhe kože i ekcema

Ekcem na licu znači nelagodu i svrbež na licu, koji može postati nepodnošljiv. Otkrij specifične proizvode za njegu za rješavanje problema atopične kože lica.

Filtriraj proizvode
Filtriraj proizvode

4 Rezultat "Proizvodi za njegu suhe kože i ekcema"

SAZNAJ VIŠE
SAZNAJ VIŠE

Kako ćeš znati imaš li ekcem?

Simptomi ekcema na licu su upala kože, prepoznatljiva po crvenim, vrlo suhim mrljama s mjehurićima na stranama nosa, ušima, obrazima, kapcima i vratu. Te kožne promjene uzrokuju jak svrbež, poznat kao pruritus.  

Ovo se stanje kože pojavljuje na vrlo suhoj i oštećenoj koži uz izbijanje ekcema. Drugim riječima: razdoblja pogoršanja simptoma i pojačanog svrbeža koja su isprekidana razdobljima remisije. Općenito, ovaj tip kože, poznat kao atopična koža, izrazito je reaktivan na kozmetičke proizvode.

Uzroci ekcema na licu

Ekcem na licu kronično je stanje kože, dermatoza koja utječe na imunološki sustav i stanice kože koje djeluju kao barijera alergenima. Postoje dvije vrste ekcema: kontaktni ekcem i atopijski ili konstitucionalni ekcem.

Kontaktni ekcem

Kontaktni ekcem nastaje zbog preosjetljive reakcije kože na alergen, čak i ako ne postoji genetska predispozicija. Ova reakcija odvija se u dvije faze:

 1. Prvo izlaganje alergenom proizvodu.
 2. Drugi kontakt omogućuje koži da prepozna tvar i preoptereti imunološki sustav, izazivajući lokaliziranu upalnu reakciju unutar nekoliko sati.

Popis potencijalnih alergena je opsežan:

 • Kemikalije (boje, ljepila, boje, pesticidi, deterdženti, prašak za pranje)
 • Make-up i kozmetički proizvodi koji uzrokuju iritaciju (parfem, šampon, lak za nokte, itd.)
 • Pelud
 • Metali (nikal, krom...) i guma
 • Lijekovi (antihistaminici, antibiotici, anestetici itd.)

Atopijski ekcem

Konstitucionalni ekcem, poznat i kao atopijski dermatitis, najčešći je oblik i nije ga uvijek lako liječiti. Pogađa djecu i dojenčad od prvih nekoliko mjeseci života i traje donekle kroz adolescenciju i odraslu dob.

Većinom je podrijetlo atopijskog ekcema genetsko. Stres i određeni okolišni čimbenici isto tako mogu biti važni čimbenici koji doprinose izbijanju ekcema s predisponiranim stanjem kože.

Imunološke i kožne abnormalnosti prenose se s koljena na koljeno ili se javljaju kao posljedica stresa iz okoline. Tada je alergenim molekulama lako prodrijeti u epidermis i izazvati intenzivne reakcije imunološke obrane kože kao što je upala tipična za ekcem.

Je li ekcem zarazan?

Budući da ekcem na licu nije infektivno stanje kože, nije zarazan.

Kako liječiti ekcem na licu?

Osobe s ekcemom na licu najprije treba liječiti zdravstveni djelatnik, po mogućnosti dermatolog. Liječnik će prvo pokušati otkriti uzrok i mogući alergen koji je odgovoran u slučaju kontaktnog ekcema. Zatim slijede testiranja kože.

Nakon toga liječnik može propisati odgovarajuću terapiju. To je obično u obliku topikalnih kortikosteroida koji se primjenjuju lokalno na mrlje ekcema. Ovisno o intenzitetu simptoma, liječnik također može preporučiti:

 • antihistaminike ako je svrbež prejak
 • antibiotike i antiseptike za suzbijanje bakterijske superinfekcije
 • nježne proizvode za higijenu i emolijens za njegu
 • psihološku pomoć ako je stres prepoznat kao glavni uzrok.

Koju kremu koristiti za ekcem na licu?

Protuupalne medicinske terapije koje sadrže kortikosteroide učinkovite su u liječenju akutnih napadaja ekcema jer smiruju upalu i svrbež, ali ne sprječavaju ponovnu pojavu.

Kao preventivna mjera i kao dodatak liječenju, rutina njege kože prikladna za ekcem pomaže u učestalosti pogoršanja.

 1. Za čišćenje atopične kože, Vrlo bogati sindet za čišćenje i XeraCalm A.D Ulje za čišćenje s mlakom vodom čiste kožu bez pogoršanja suhoće kože. Lipidi u ovim proizvodima za čišćenje lica hrane i obnavljaju kožnu barijeru.
 2. Dodatno ispiranje termalnom izvorskom vodom u spreju umiruje iritaciju lica.
 3. Emolijensi su vrhunski hidrirajući, hranjivi proizvodi protiv svrbeža za svakodnevnu njegu ekcema na licu. Naši laboratoriji formulirali su hipoalergene emolijense bez mirisa za obnavljanje funkcije kožne barijere i očuvanje kožne flore atopične kože. XeraCalm A.D Krema za relipidaciju preporučuje se za suhu kožu koja svrbi, a XeraCalm A.D Balzam za relipidaciju bogatiji je za vrlo suhu kožu koja svrbi.
 4. Možeš nanijeti i XeraCalm A.D Kremu za relipidaciju kao dnevnu kremu jer je njezina tekstura prilično lagana, a XeraCalm A.D. Balzam za relipidaciju kao noćnu kremu jer njegova formula obnavlja više lipida.
 5. Za intenzivan svrbež, primjerice na ušima, nosu, vratu ili čak kapcima, XeraCalm A.D Umirujući koncentrat odmah smiruje.
Back to top