Rječnik

Nađi potpuni opis određenih termina korištenih na stranici

THIS IS A TEST
 • Adstringens

  Zateže živo tkivo.
 • Aerosol

  Aerosol je skup čestica čvrste tvari ili tekućine raspršenih u plinovitom sredstvu.
 • Akne

  Akne vulgaris su kronična, upalna bolest kože koja uglavnom pogađa adolescente, ali i 20 posto odraslih. Pogađaju oko 80% adolescenata (u dobi od 9-10 godina kod djevojčica te 12 godina kod dječaka) a od njih će 10 do 15% razviti težak oblik akne. Iako se očekuje da spontano nestanu tijekom kasne adolescentske ili mlađe odrasle dobi, velik broj odraslih osoba ima problema s njima, ili se tada čak prvi put pojave. Predisponirajuća mjesta njihove pojave su takozvana seborejična područja, odnosno ona s većim brojem žlijezda lojnica. Akne su posljedica stanja kože uzrokovano upalom folikula dlaka i lojnih žlijezda. Hiperseborea uzrokuje začepljenje pora tako da onda bakterije (najčešće Propionbacterium acnes) izazivaju infekciju i pretvorbu u papule ili pustule.
 • Alergen

  Tvar koja uzrokuje alergije i njima pripadajuće simptome. 
 • Alfa hidroksi kiseline

  Alfa hidroksi kiseline (AHA) su derivati voća ili drugih prirodnih tvari no danas se i sintetiziraju.
  Pet je tipova alfa hidroksi kiselina koje se najčešće koriste u kozmetičkoj industriji:
  * glikolna kiselina – ekstrakt šećerne trske
  * mliječna kiselina – ekstrakt mlijeka
  * jabučna kiselina – ekstrakt jabuke
  * limunska kiselina – ekstrakt limuna
  * vinska kiselina– ekstrakt grožđa
 • Anti -age

  Namijenjen za smanjenje ili spriječavanje nastanka bora i pomlađivanje kože.

 • Antioksidans

  Usporava ili spriječava proces oksidacije.
 • Aquaphilus dolomiae

  Jedinstvena i specifična mikroflora, flagelarna Gram- bakterija, koja preživljava samo u vrlo dubokim, čistim i kristalno bistrim vodama izvora Avène. Ova mikroflora, stvara farmakološki aktivne tvari koje dijelom objašnjavaju svojstva Avène termalne izvorske vode.
 • Askofilin

  Askofilin je frakcija smeđe alge, Ascophyilium nodosum. Askofilin obnavlja kolagen u koži, (in vitro ispitivanja su dokazala da askofilin povećava proizvodnju kolagena I za 80%, a kolagena IV za 42%), čime restrukturira i ojačava okvir, mreža vlakana postaje gušća, površina kože čvrsta, a duboke bore manje vidljive.
   
 • Atopija

  Nasljedna predispozicija za različite oblike alergija (peludne groznice, ekcema, asmatičnog bronhitisa, astme...) u kontaktu sa alergenima koje susrećemo svakodnevno, ali koji bezopasni za zdrave osobe.
 • Atopijski dermatitis

  Atopijski dermatitis definira se kao ponavljajuća upala kože sa simptomima povezanima s atopijom. Uz pojavu ekcema za atopijski dermatitis je karakterističan svrbež, a javlja se u razobljima egzarcebacije ili plamtećim periodima. (Fondation pour la dermatite atopique)
 • Atopijski ekcem

  Atopijski ekcem ili atopijska konstitucija nije uzrokovan alergenima, već predisponirajućim faktorima. Oboljeli su osjetljivi na više uzroka, a egzarcebacije najčešće nemaju jedan očit uzrok.
 • Bazalni sloj epidermisa

  Najdublji sloj epidermisa, sastoji se od jednog sloja kubično-cilindričnih keratinocita položenih okomito na bazalnu membranu, koji obnavljaju epidermis.
 • Beta hidroksi kiseline

  Beta hidroksi kiseline (BHA) su organski spojevi slični alfa hidroksi kiselinama a najčešće ih predstavlja salicilna kiselina.
 • Biomimetičke formule

  Biomimetika  ili  biomimikrija  oponašanje je modela, sustava i elemenata prirode u svrhu rješavanja složenih ljudskih  problema. U slučaju dermokozmetike radi se o njezi koja oponaša strukturu kože (u slojevima) i njezin sastav (voda, lipidi, proteini, šećeri, minerali itd.).
   
  Biomimetički dermokozmetički proizvodi formulirani su tako da oponašaju kožu za optimalnu apsorpciju. Budući da koža "prepoznaje" njihovu strukturu i sastavne dijelove, ona ih koristi učinkovitije i brže za jačanje svoje prirodne barijere. S malim brojem sastojaka, i stoga visokom razinom tolerancije, pružaju koži samo ono što joj je uistinu potrebno za njegu, bez suvišnih potencijalno nadražujućih sastojaka.
   
 • Bore

  Udubljenja kože (najčešće na čelu, licu i vratu) koja se javljaju zbog mimike, starenja ili gubitka težine.
 • C + -Restore

  [C + -Restore]™, prvi postbiotik za oporavak/obnovu/zacijeljivanje površinskih oštećenja kože

  Ljekovita svojstva Avène termalne izvorske vode znanstveno su dokazana kroz klinička istraživanja. Istraživajući njezin učinak na oporavak i obnovu kože, znanstvenici su iz mikrobiote Avène termalne izvorske vode izolirali drugi postbiotički djelatni sastojak: [C + -Restore]™.
   
  On ubrzava proces obnove epidermisa tako što značajno potiče migraciju keratinocita, vežući se na TLR-5 receptore. Također, potiče sintezu antimikrobnih peptida koji kontroliraju bakterijsku proliferaciju i stimuliraju obnavljajuće aktivnosti.
   
  [C + -Restore]™ osnovni je djelatni sastojak Cicalfate + linije za obnovu iritirane, nadražene, oštećene kože i zacjeljivanje kože.
   
  Cicalfate + proizvodi svoju učinkovitost zahvaljuju kombinaciji [C + -Restore]™ djelatnog sastojka s antibakterijskim kompleksom bakar-cink i Avène termalnom izvorskom vodom, što pomaže u oporavku nadražene osjetljive kože u 48 sati.
   
 • Cer-omega

  Cer-omega je patentirani analog  ceramida dobiven iz biljnih ulja (ulje noćurka i palmino ulje) poboljšava koheziju stratum corneuma, potiče prirodnu sintezu ceramida i hidrataciju kože.
 • Ceramidi

  Lipidna molekula koja ima ključnu ulogu u zadržavanju vode u koži. Koristi se u kozmetičkim preparatima kako bi se obovila prirodna barijera kože.

 • Cohederm

  Patentirani kompleks  Cohederm™ predstavlja lipidni trio sastavljen od sterola, dvostrukog estera i trostrukog estera. Snaga ovog kompleksa odgovara udruživanju ovih sastojaka koji pokazuju sinergijsko djelovanje i nude jedinstveno svojstvo: svojstvo rezervoara za vodu.
 • Comedoclastin

  Comedoclastin je biljni djelatni sastojak, ekstrakt sjemena sikavice (Silybum marianum), s patentiranim svojstvima. Djeluje u trenutku nastajanja komedona i ograničava njihovo ponovno pojavljivanje.
 • Cucurbita pepo

  Ekstrakt sjemena bundeve koji regulira i smanjuje izlučivanje žlijezda lojnica.
 • D-Sensinose

  D-Sensinose™, prvi postbiotik za umirenje i kontrolu preosjetljivosti/hiperreaktivnosti kože

  Dermatološki laboratoriji Avène razvili su i treći postbiotik iz mikrobiote Avène termalne izvorske vode: D-Sensinose™.
   
  D-Sensinose™ je također jedinstveni postbiotički djelatnik sastojak koji kontrolira i smanjuje hiperreaktivnost kože, djelujući na osjetilne neurone, i modulirajući prijenos osjetilne poruke. Svoju snagu u njezi preosjetljive kože izražava kao osnovni djelatni sastojak Tolerance CONTROL linije.
   
  D-Sensinose™ trenutno smiruje preosjetljivu kožu i trajno kontrolira njezinu reaktivnost. Koža se smiruje za 30 sekundi, a zaštitna barijera obnavlja se za 48 sati.
   
   
 • D.E.F.I

  Patentirani sustav hermetičkog zatvaranja D.E.F.I (DEVICE FOR EXCLUSIVE FORMULA INTEGRITY) je inovativan, patentiran sustav zatvaranja primarne ambalaže (tube), jedinstven u svijetu dermokozmetike. D.E.F.I sustav zatvaranja razvila je i patentirala francuska tvrtka Pierre Fabre Dermo-Cosmetics. Ovaj patentirani sustav zatvaranja primarne ambalaže sprječava bakterijsku kontaminaciju proizvoda i osigurava sterilnost proizvoda tijekom uporabe.
  Uz D.E.F.I sustav zatvaranja, proizvod ne mora sadržavati parabene, konzervanse i tvari koje djeluju kao konzervansi, te ostaje sterilan i zaštićen tijekom cijelog vremena uporabe.
 • Dermis

  Središnji sloj kože. Dermis se nalazi ispod epidermisa i sadrži živčane završetke, krvne žile i u njega su uloženi adneksi kože (žljezde lojnice, znojnice, dlaka,.,).

 • Dermoabrazija

  Tehnika koja se temelji na rotacijskom brušenju, a koja zaglađuje bore i nepravilnosti na koži.
 • Dermokortikosteroid

  Lijek koji se sastoji od steroidnih hormona sa protuupalnim dijelovanjem, može se nalaziti u različitim oblicima, kao emulzija, mast, krema, gel ili losion; ovaj lijek se primjenjuje na kožu i eventualno na sluznicu.
 • Dermokozmetički proizvodi

  Ne postoji pravna definicija dermokozmetičkih proizvoda.
  Sam tehnički termin upućuje da su ti proizvodi vezani uz pojedina stanja kože, vlasišta i kose. Preporuka su farmaceuta i liječnika (dermatologa). (www.aclclub.org)

 • Deskvamacija

  Ljuštenje tj. odbacivanje gornjih slojeva kože (rožnati sloj epidermisa) u sitnim ljuskicma.
 • Diolenyl

  Patenitrani sastojak laboratorija Pierre Fabre  s trostrukim djelovanjem: pomaže ukloniti prištiće i mitesere, spriječiti širenje upale te smanjiti pojavu crvenila.
 • Dlaka

  Dlaka je dugačka, tanka, keratinizirana formacija koja izrasta iz folikula i ima tri sloja: kutikulu, korteks i srž dlake.
  (Dictionnaire de Dermatologie Jean Civatte Editions CILF)
 • Dlaka ili pilosebacealna jedinica

  Mala anatomska formacija u obliku vrečice. Folikul dlake sadrži korjen dlake. Pilosebacealnu jedinicu čine dlaka sa svojim ovojnicama, mišić podizač dlake i lojna žlijezda.
 • Efectiose

  Ekskluzivna, patentirana inovacija Pierre Fabre istraživačkih laboratorija. Efectiose kontrolira posrednike odgovorne za preosjetljivost kože te smanjuje početak, pojačavanje i održavanje upale te pridonosi smanjenju upalnih promjena.
 • Eksfolijacija

  Fiziološki proces kojim se odumrle stanice odbacuju sa same površine kože. Prirodan eksfolijacijski proces kože može se ubrzati kemijskim (keratolitičke tvari) ili mehaničkim (piling u vidu granula) procesima.
 • Elastičnost kože

  Reverzibilna promjenjivost kože, obično povezana sa elastičnim vlaknima kože. Na ovo biomehaničko svojstvo utječu stanja drugih komponenti kože. Ono se smanjuje starenjem.
 • Element u tragovima

  Mineralni element (željezo, cink, bakar, itd.) prisutan u niskim količinama u tijelu, a čija je prisutnost važna za rast i razvoj organizma.
 • Emolijens

  Emolijens (lat. emolliens = koji omekšava) je topikalni pripravak koji sprječava isušivanje kože i pomaže pri održavanju njezine vlažnosti. Hrvatska inačica te riječ je ovlaživač, a označava postupak dodavanja vode koži. Emolijensi su proizvodi koji se u dermatologiji najčešće preporučuju, jer umiruju svrbež, najčešći simptom suhe kože, i sprječavaju daljnje fizičko oštećenje kože, smanjujući tako potrebu za topikalnim kortikosteroidima i drugim lijekovima.

  Njihova redovita primjena nužna je u svakodnevnoj njezi suhe kože, a od iznimne su važnosti i u dermatološkoj terapiji bolesti praćenih suhoćom kože, kao što su atopijski dermatitis, psorijaza i različiti oblici ekcema, te bolesti s nasljednim ili stečenim poremećajem orožnjavanja.

  Dva su osnovna načina njihova djelovanja. Prvi je okluzivnost, odnosno stvaranje masnog sloja na površini kože, što postižu masne supstancije životinjskoga, biljnoga, mineralnoga ili sintetičkog podrijetla. Okluzivne supstancije na koži stvaraju tanak nepropusni film, sprječavajući tako gubitak vode iz kože. Nakon primjene emolijensa, koža je meka, elastična i sjajna. Od okluzivnih supstancija u pripravcima najzastupljeniji su dugolančani parafinski ugljikovodici - tekući parafini različite gustoće, bijeli vazelin, čvrsti parafin i skvalen. Drugi način djelovanja emolijensa je preko humektansa, tj. hidrofilnih supstancija koje, unesene u kožu, znatno povećavaju kapacitet zadržavanja vode. Hidrofilne supstancije na sebe vežu vodu i tako koži osiguravaju vlagu. Od hidrofilnih supstancija u pripravcima najzastupljeniji su polihidroksilni alkoholi - glicerol, propilenglikol, sorbitol i manitol.

  Napredni emolijensi sadrže kombinaciju okluzivnih i hidrofilnih supstancija, uz dodatak tvari koje potiču obnovu kože i djeluju na epidermalnu diferencijaciju.

  Cilj primjene emolijensa je nahraniti i hidratizirati kožu, te u isto vrijeme smanjiti agresiju i iritacije.
 • Emolijens plus

  Prema novim smjernicama* Europskog dermatološkog foruma za liječenje atopijskog dermatitisa odraslih i djece definiran je pojam „emolijens plus“.
   
  U njima je „emolijens”  definiran kao “lokalni pripravak  s pomoćnim tvarima, a bez djelatne tvari”, dok je “emolijens  plus”  definiran kao “lokalni pripravak s pomoćnim tvarima ali i dodanom djelatnom tvari, a koja nije lijek”.
  Posljednjih nekoliko godina, na tržištu je dostupno nekoliko proizvoda koji se koriste u liječenju atopijskog dermatitisa kao lokalni pripravci, a nisu lijekovi.  Sadrže djelatne tvari, ali ne podliježu definiciji niti imaju registracijski status lijeka. Na našem tržištu trenutno postoje takva tri proizvoda. Takvi pripravci  mogu sadržavati bakterijske lizate iz  Aquaphilus dolomiae kao što ih sadržava XeraCalm A.D[1].  Ovi lizati  poboljšavaju stanje atopijskog dermatitisa  te utječu na mikrobiom kože pacijenata s atopijskim dermatitisom. Podaci in vitro i kliničkih istraživanja, iz različitih laboratorija ,ukazuju na model djelovanja djelatnih „emolijensa plus”.
   
  Bakterijski lizat Aquaphilus dolomiae,  I-modulia®, biotehnološki je  sastojak dobiven iz Avène termalne izvorske vode, te ima višestruko i izravno djelovanje na:
  •             svrbež - sprječava djelovanje/vezanje PAR2 receptora
  •             upalu - smanjuje proizvodnju proupalnih citokina, sprječava proliferaciju proupalnih stanica
  •             imunitet -potiče proizvodnju IL-10 i antimikrobnih peptida

  * EDF - Guidelines for Treatment of Atopic Eczema (Atopic Dermatitis) Part I, developed by the Guideline Subcommittee “Atopic Eczema” of the European Dermatology Forum, 2018.: “emollients plus” refers to “topical formulations with vehicle-type substances and additional active, non-medicated substances”.
  [1] Fostini AC, Georgescu V, Decoster CJ et al. A cream based on Aqua. dolomiae extracts alleviates non-histaminergic pruritus in humans. Eur J Dermatol 2017.
 • Emulzija

  Tekućina nalik mlijeku koja se sastoji od dviju tekućina koje se međusobno ne miješaju. Jedna od njih je u obliku mikroskopskih kapljica raspršena u drugoj. (Le Petit Robert)

 • Epidermis

  Površinski sloj kože koji prekriva dermis.
 • Eritroza

  Stanje kože kod koje boja varira od ružičaste do crveno-ljubičaste, a javlja se najčešće i gotovo isključivo na licu. Crvenilo se javlja iznenadno, ali može postati i trajno što vodi nastanku rozacee.
 • Estetska (korektivna) dermatologija

  Poboljšava izgled osobe koja nije bolesna, a koja želi ispraviti ili ublažiti nedostatke na koži ili odgoditi starenje kože.

 • Fiziološka flora

  Mikroorganizmi koji koloniziraju sluznice i kožu zdravoga čovjeka, a pri tome mu ne štete, čine fiziološku floru. Fiziološka flora štiti domaćina od djelovanja patogenih mikroorganizama kompetitivnom kolonizacijom, izlučivanjem različitih enzima i sluzi.
 • Fotodermatitis

  Fotodermatitis predstavlja grupu simptoma koji se javljaju nakon izlaganja suncu a uzrokovan je abnormalnom osjetljivošću na UV zrake. Uzroci mogu biti različiti: dijagnoza se postavlja nakon razgovora s bolesnikom te temeljitog kliničkog pregleda, a često zahtijeva dodatna ispitivanja kao što su fotobiološka istraživanja i histologija kože. Liječenje ovisi o etiologiji, ali se u osnovi sastoji od fotozaštite.
 • Fotoosjetljivost

  Abnormalna osjetljivost kože na sunce zbog kojeg se javljaju simptomi alergije.
 • Fototerapija

  Terapija svijetlom i ultraljubičastim zrakama (Dictionnaire Larousse)
 • Fototip

  Tip kože kojeg karakteriziraju boja i osjetljivost na sunce.
 • Fotozaštita

  Uporaba umjetnih ili prirodnih fizikalnih i kemijskih tvari kako bi se postigla zaštita kože od štetnog utjecaja sučevog zračenja.
 • Fragmenti hijaluronske kiseline (HAF)

  Fragmenti hijaluronske kiseline srednje molekularne težine mogu prodrijeti u epidermis i tu pokazuju izrazitu djelotvornost jer pokreću vrlo specifične fiziološke mehanizme, kao što su epitelijalno i dermalno zacjeljivanje i poticanje sinteze vlastite hijaluronske kiseline.
 • G.G.O.

  Glycylglycine oleamide (G.G.O.) je sastojak koji potencira učinkovitost retinaldehida za pojačano anti-age djelovanje protiv bora, štiti elastična vlakna kože, poboljšava tonus i punoću kože.
 • Glicerol

  Može potaknutu sintezu lipida u stanicama kože. Preko svog efekta "spremnika", otpušta linolnu kiselinu prema potrebama kože i bori se protiv suhoće, istodobno jačajući i štiteći epidermis.
  Glicerol intenzivno i dugotrajno hrani kožu te štiti i održava funkciju barijere kože.

 • Hidrolipidni sloj

  Hidrolipidni sloj kože je tanak sloj sastavljen od znoja i sebuma, kao i odljuštenih stanica rožnatog sloja, pokriva cijelu površinu kože djelujući kao zaštitna barijera.
 • Hidroterapija

  Tretmani s prirodnom izvorskom termalnom vodom.

 • Hijaluronska kiselina

  Visokoelastični prozirni gel životinjskog podrijetla ili biosintetiziran, koristi se za popunjavanje bora, brazda i ožiljaka na licu. Njegov učinak je trenutačan i traje 6- 12 mjeseci.
 • Hiperpigmentacija

  Pretjerano razvijanje boje na tkivima, posebice koži, što je povazano sa porastom zaliha pigmenata, bez obzira radi li se o melaninu, hemoglobinu, bilirubinu ili karotenoidu te endogenim ili egzogenim faktorima.
 • Hipoalergeno

  Smajuje rizik od alergijske reakcije.
 • I-modulia®

  I-modulia®, prvi postbiotik protiv svrbeža izazvanog suhoćom kože

  Avène termalna izvorska voda poznata je po svom umirujućem i antiiritacijskom djelovanju na kožu, djelomično objašnjenom jedinstvenim biološkim potpisom: Aquaphilus dolomiae. Ova mikroflora, jednom izolirana, a zatim pojačana biotehnologijom, izvor je prvog antiiritacijskog postbiotičkog djelatnog sastojka: I-modulia®.
   
  I-modulia® smiruje svrbež, smiruje atopijski dermatitis i ima mjerljive učinke na ekcem. Njezina učinkovitost je dokazana in vitro farmakološkim ispitivanjima na neurotransmiterima za osjet svrbeža i samoobrani kože, što ga čini iznimnim patentiranim djelatnim sastojkom. I-modulia®je djelatni sastojak XeraCalm A.D linije proizvoda.
   
 • Ihtioza

  Nasljeno stanje kože karakterizirano suhoćom i zadebljalom, grubom kožom pokrivenom ljuskama.
 • Imunološki sustav

  Obrambeni sustav organizma protiv bolesti a jedna od njegovih uloga je prepoznati strane tvari i aktivirati obrambene mjere, primjerice antitijela.

 • Kemijski zaštitni faktor

  Kemijski spoj koji upija ultraljubičasto svijetlo. Postoji mnogo kemijskih filtera. Svaki od njih štiti od određenog raspona valnih duljina. Kombinacija nekoliko različitih kemijskih filtara potrebna je za zaštitu od svih ultraljubičastih zraka.
 • Keratin

  Fibrozni protein, bogat sulfo-aminokiselinama.
 • Kolagen

  Vlaknasti protein međustanične tvari vezivnog tkiva.
 • Komedogeno

  Postoji vjerojatnost poticanja nastanka komedona.
 • Komedon

  Stvaranje gustog lojnog sadžaja koji začepljuje pore a oksidacijom postaje crne boje.
 • Kompaktni puder

  Također ga nazivamo i puder u kamenu, kozmetički proizvod za prikrivanje nedostataka i smanjenje sjaja. Primjenjuje se velikim kistom.

 • Korektivna kozmetika

  Šminka kojom prekrivamo nepravilnosti kako bi se osigurao savršen i ujednačen ten.

 • Korektor

  Koristi se za prikrivanje ograničenih nepravilnosti na koži
 • Koža kao prirodna barijera

  Koža je granica između tijela i okoliša. Djeluje kao zaštitna barijera sprječava dehidraciju kože te štiti od nepoželjnih vanjskih utjecaja ( bakterija, alergena, toksičnih kemijskih elemenata...).

 • Koža kao zaštita od sunčevih zraka

  Koža predstavlja obranu protiv štetnih učinaka sunca. Obrana je postavljena od rođenja i temelji se na fototipu. Svaki tip kože ima vlastite karakteristike i specifičnu reakciju na štetne agense, uključujući i sunce.

 • Kseroza

  Suhoća kože.
 • Laser

  Riječ laser akronim je engleskog izraza Light Amplification by Stimulated Emisssion of Radiation, što u slobodnom prijevodu znači pojačavanje svjetlosti stimuliranom emisijom zračenja.
  Brz razvoj laserske tehnologije u posljednjem desetljeću obogatio je terapijske mogućnosti i donio uspješno uklanjanje laserom brojnih prirođenih i stečenih promjena na koži, kao što su vaskularne i pigmentne promjene, dobroćudne tumorske tvorbe, tetovaže, nepoželjne dlake, bore i ožiljci.
 • Ljuske (skvame)

  Tanke ljuskice koje otpadaju za vrijeme određenih dermatoza (poremećaja kože).

 • Matiranje

  Koji matira, daje koži izgled bez sjaja.

 • Melanid

  Aktivan sastojak koji smanjuje sintezu melanina.
 • Melanin

  Tamno smeđi pigment koji daje koži, kosi i očima njihovu boju (pigmentaciju).
 • Melanocit

  Stanica koja sadrži melanin.
 • Melanom

  Tumor koji se sastoji uglavnom od pigmentiranih stanica koje stvaraju melanin. Postoji razlika između benignog melanoma (madež) i malignog melanoma.
 • Melasma

  Melasma, kloazma, trudnička maska: pigmentacija koja se javlja na licu kao nepravilne mrlje u poprilično simetrično uzorku oko očiju, na sljepoočnicama, čelu (dalje od linije kose), jagodicama obraza te ponekad i gornjoj usnici. Ova promjena boje, povezana sa trudnoćom ili korištenjem oralnih kontraceptiva, se pojačava izlaganjem suncu; vraćanje u prvobitno stanje je postupno i može se potaknuti korištenjem prizvoda za depigmentaciju (izbjeljivanje). U pojedinim slučajevima nestaju dugo nakon završetka trudnoće.
 • Mikrobiom

  Mikrobiomom nazivamo ekološku zajednicu svih oblika života na našem tijelu i u našem tijelu.
  Kožnim mikrobiom nazivamo ekološku zajednicu mikroba na našoj koži. Kožni mikrobiom u interakciji s našim tijelom osigurava njegovo zdravo funkcioniranje i štiti našu kožu od vanjskih oštećenja.
 • Mikrobiota

  Mikrobiota je naziv za normalnu ili  fiziološku mikrofloru koju čine mikroorganizmi koji nastanjuju kožu i sluznice čovjeka.
 • Mineralni zaštitini faktor

  Prirodna su i netopiva zaštita od sunčevih zraka. Nanešeni ostaju na koži i reflektiraju sunčeve zrake čime spriječavaju njihov prodor u kožu. Najčešće korišteni su titan dioksid i cink oksid.

 • Miteser

  Miteser ili otvoreni komedon je komedon kod koga vanjski dio komedona zbog izloženosti zraku oksidira i postaje crn.
 • Nazolabijalna brazda

  Bora koja se pruža se od nosnih krila prema kutovima usnica.
 • Obnova stanica

  Obnovu stanica održava homeostaza kroz ravnotežu između stanične podjele i stanične smrti. Ritam obnove varira ovisno o tipu stanice. Neka tkiva imaju brzu staničnu obnovu dok druga imaju sporu.

 • Oksidacija

  Vezanje tvari sa kisikom.
 • Papule

  Upalne lezije kože karakterizirane malim crvenim, rozim ili smeđim izbočinama (čvorićima) koje ne ostavljaju ožiljke.
 • Paraben

  Kemijski element koji pokazuje antibakterijska i antifungalna svojstva. Često se koriste kao konzervans u hrani, piću i kozmetičkoj industriji.

 • Parcerine

  Patentirani aktivni sastojak laboratorija Pierre Fabre koji ciljano djeluje na unutarnje mehanizme kožne netolerancije, zbog čega se smanjuje reaktivnost kože i ona je dugotrajno zaštićena.
 • Pelenski osip

  Crvenilo kože uzrokovan iritacjama u području pelenske regije.

 • Pigment

  Obojena tvar koja se može pronaći u različitim biljnim i životinjskim tkivima i organima i kojima daje određenu obojenost.

 • Piling

  Odstranjenje, odljuštenje mrtvih stanica s površine kože.
 • Piling

  Estetski tretman kod kojeg se ljušti gornji sloj kože (epidermis) lica kako bi se smanjili nedostaci. (Dictionnaire Larousse)
 • Plava svjetlost

  Plava svjetlost je dio vidljivog spektra sunčevih zraka koji sadrži najviše energije, pa otuda i naziv HEV za "visokoenergetska vidljiva" plava svjetlost.
  Kreće se u rasponu od 380 nm do 500 nm, nešto duže od dometa UVA zraka, ali preklapajući se s njima.

  Za razliku od nevidljivog UVB i UVA zračenja, nakon što padne mrak, prijetnja od plave svjetlosti ne prestaje kad sunce zađe. Kao što smo spomenuli, HEV plava svjetlost je također dio spektra umjetnog svjetla, nastalog kao rezultat modernog života i visoke tehnologije, zbog čega smo izloženi plavoj svjetlosti koja se odašilje iz zaslona različitih elektroničkih uređaja. Jačina sunčeve svjetlosti može biti 1000 puta veća od svjetlosti koju odašilje zaslon vašeg računala i morali biste provesti 64 puna dana ispred svog računala za izlaganje koje bi bilo jednako izlaganju od jednog sata na suncu.

  Sve više istraživanja ukazuje koliko plava svjetlost može biti štetna i za oči i za kožu. Stoga, osim od ultraljubičaste svjetlosti, potrebno je zaštititi i oči i kožu i od plave svjetlosti 
 • Pongamia ulje

  Pongamia ili karanja, Pongamia pinnata (L.) je drvo porodice Fabaceae. Porijeklom iz Indije, a ulje sjemenki poznato je po svojim korisnim ljekovitim svojstvima u dermatologiji, u liječenju rana i održavavanju ravnoteže ekosustava kože.
 • Pore

  Sitne rupice u koži za žlijezde znojnice i lojnice kroz koje dopiru na površinu kože njihovi izlazni kanali.

 • Postbiotici

  Za razliku od probiotika, koji predstavljaju žive kulture bakterija ili drugih mikroorganizama s povoljnim učinkom na zdravlje čovjeka, POSTBIOTICI su molekule koje nastaju kao rezultat metabolizma probiotika. Oni predstavljaju mrtve mikrobne stanice, mikrobne frakcije ili lizate stanica (stanice kojima je razorena stanična membrana), a smatra se da i ti sastojci mogu imati povoljna fiziološka djelovanja i dodatno bioaktivno djelovanje uz poznata djelovanja probiotika. Postbiotici su najčešće enzimi, peptidi, organske kiseline, peptidoglikani, polisaharidi te proteini i vitamini. Odlikuje ih sadržaj različitih signalnih molekula koje mogu imati protuupalno, imunomodulatorno, antihipertenzivno, hipokolesterolemično, antiproliferativno i antioksidacijsko djelovanje. Ipak, većina mehanizama djelovanja postbiotika još uvijek nije rasvijetljena.
   
 • Pre-tokoferil

  Prekursor vitamina E (snažan antioksidans), štiti stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala.
 • Prebiotici

  Izrazom PREBIOTIK označavamo netopljiva vlakna koja doprinose boljem preživljavanju i rastu probiotika te drugih za zdravlje bezopasnih mikroorganizama u tijelu. Suvremeniji pristup pojavio se otkrićem prebiotika, neprobavljivih sastojaka hrane koji služe kao hrana korisnim bakterijama. „Hranjenje“ blagotvornih bakterija prebioticima, omogućava im da „nadrastu“ potencijalno štetne bakterije, te na taj način pogoduju zdravlju domaćina. Prebiotici također poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i omogućuju njihovo naseljavanje u debelom crijevu. Dodatno, pospješuju peristaltiku crijeva, skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz probavni kanal te povećavaju bioraspoloživost minerala, osobito kalcija i magnezija.

  Kada kombiniramo probiotike i prebiotike u jedan preparat, dobivamo SINBIOTIKE.
   
 • Probiotici

  PROBIOTICI su živi mikroorganizmi koji doprinose zdravlju domaćina ako se uzimaju u dovoljnim količinama, npr. pozitivno utječu na probavu i poboljšavaju imunološki sustav. Probiotik može biti jedna ili više kultura živih stanica mikroorganizama koje primijenjene djeluju korisno na domaćina jer dovode povećanja broja korisnih bakterija u probavnom sustavu.
   
 • Psorijaza

  Kronična kožna bolest nepoznata uzroka, koja se očituje pojavom crvenih mrlja prekrivenih suhim, bijelim ljuskicama, obično lokaliziranim na latovima, koljenima i tjemenu.
 • Pukotina, fisura, ragada

  Mali rascjep u epidermisu (površinski sloj kože) i dijelu dermisa (središnji sloj kože). Obično se javlja na rukama, usnicama i bradavicama.

 • Pustula

  Male upalne kožne lezije, čvorić s gnojnim sadržajem.
 • • P-REFINYLTM (3%)

  P-RefinylTM sužava pore i matira kožu, tako što usporava sekreciju sebuma i regulira proces keratinizacije.
 • Retencijske i upalne akne

  Akne postoje u obliku retencijskih lezija (otvoreni i zatvoreni komedoni) i upalnih lezija (papule, pustule).
 • Retinaldehid

  Aktivni sastojak, prekusor retinoične kiseline (vitamina A) koji potiće umnožavanje i obnovu stanica površinskog sloja kože. Retinaldehid je centralna molekula u metabolizmu prirodnih retinoida. Jednako je aktivna kao i čista retinoična kiselina, ali ne izaziva sistemske učinke, iritaciju kože niti fototoksičnost.
 • Retinol

  Retinol je prekusor vitamina A i ima nekoliko učinaka na kožu: pretvara se u vitamin A prema potrebi kože. pojačava staničnu aktivnost i posvijetljuje ten istodobno pružajući optimalnu toleranciju.
 • Rosacea

  Kronična dermatoza lica praćena crvenilom i teleangiektazijama uz povremeno pojavljivanje papula i pastula.
 • Rožnati sloj

  Površinski sloj epidermisa. Sastoji se od suhih, spljoštenih stanica bez jezgre - korneocita koje se neprestano ljušte.
 • Seborea

  Seborea je pojačano lučenje žlijezda lojnica.
 • Seboroični dermatitis

  Ljuštenje epidermisa kože (perutanje), praćeno crvenilom i svrbežom.
 • Sebum

  Sebum (loj) je izlučena mast koju proizvode žlijezde lojnice.
 • Selectiose

  Ekskluzivna, patentirana inovacija Pierre Fabre istraživačkih laboratorija. Smanjuje reaktivnost kože i obnavlja funkciju barijere kože.
 • Serum

  Izvorno se riječ koristi za opis transparentnog dijela krvi. Također je stekla i medicinski smisao povezan sa preparatima, u XVI stoljeću. Pojam se općenito koristi za posebno učinkovite proizvode za njegu kože i kose.
 • Sindet

  Sindet je proizvod za higijenu kože bez sapuna.

  Sapun je najstarije sredstvo za pranje kože. Koristimo ga najčešće za pranje ruku i lica, poneki i za pranje tijela. Iako je u uporabi gotovo 5.000 godina, prodaja iz godine u godinu u cijelom svijetu pada čemu su najviše doprinjeli dermatolozi ukazivanjem na štetnost sapuna. Sapun nastaje rekcijom prirodnih biljnih ili životinjskih masnoća s jakim lužinama. Prilikom pranja kože, tj. u vodenoj otopini, sapuni reagiraju lužnato snažno odmaščujući kožu. Koža pocrveni, bubri, svrbi i pretjerano se isušuje. Oslabljuje se prirodni kiseli zaštitni omotač kože, koji sprječava razmnožavanje bakterija na površini kože te ona ostaje nezaštićena ne samo od mikroorganizama nego i od drugih štetnih vanjskih faktora. Pranjem u „tvrdoj“ vodi (nazočnost iona kalcija i magnezija u vodi) sapun proizvodi teško topive soli koje zatvaraju pore i dodatno nadražuju kožu.

  Ovi nedostaci sapuna potakli su potragu za novim tvarima za pranje tijela. 60-ih godina prošlog stoljeća započinje proizvodnja sintetički sredstava za pranje, sindeta (sindet – kratica od sintetski deterdžent, sapun bez sapuna).
  Sindeti mogu biti u krutom ili tekućem obliku. Sindeti posjeduju izražene prednosti u odnosu na sapune jer nema lužnatog djelovanja tj. čuvaju prirodan kiselkasti omotač kože koji preventivno djeluje na razmnožavanje bakterija te ne stvaraju teško topive soli. Nježniji su prema koži, ne zatvaraju pore i ne nadražuju kožu.

 • Slobodni radikali

  Atomi ili molekule sa slobodnim, nesparenim elektronom u vanjskoj ljusci; zbog svoje nestabilnosti vrlo su reaktivni.
 • Smeđe mrlje na koži

  Hiperpigmentacije u obliku smeđih mrlja ili  obično s povezane sa izlaganjem suncu. One su dakle posljedica sunca i nisu vezane uz starenje (ova definicija ne uključuje "staračke pjege"). Pojavljuju se u dobi od 25 -30 godina. Budući da su uzrokovane suncem, pojavljuju se na izloženim dijelovima tijela, licu, vratu, dekolteu, podlakticama i gornjim dijelovima ruku.
 • Solarna urtikarija

  Najčešći oblik idiopatske (nepoznatog uzroka) foto-dermatoze, pogađa mlade žene, osobito tijekom ljeta, dva do tri dana nakon izrazitog izlaganja suncu.
 • Solarni eritem

  Crvenilo na koži uzrokovano suncem.
 • Solarni lentigo

  Javlja se nakon izlaganja suncu bez obzira na da li se radi o svijetloj ili potamnjeloj koži. Solarni lentigo se uglavnom javlja na određenim tipovima kože, posebice na izloženim dijelovima tijela: licu, dekolteu, podlakticama te gornjem dijelu ruku. Ne smije se zamijeniti sa staračkim pjegama, pošto se može javiti u bilo kojoj dobi.
 • Spektralni krug

  Spektralni krug je kružni prikaz boja. One su poredane kao u dugi, a krug zatvara prijelaz od crvene preko ružičaste do ljubičaste.
 • SPF

  SPF : (Sunburn Protection Factor) zaštitni faktor je mjera razine zaštite od UVB zračenja.
 • Starenje kože

  Starenje kože se klinički definira kao gubitak elastičnosti tkiva u koži (gubitak sposobnosti vraćanja u prvobitni oblik nakon rastezanja), promjena u teksturi kože (zadebljanja ili stanjivanja) i pojava vidljivih anomalija na površini kože (vene, smeđe mrlje...).
  Unutarnje starenje je prirodni fenomen koji utječe na sve organe tijela a  razlikuje se od vanjskog starenja, koje je uzrokovano brojnim faktorima koji ubrzavaju prirodni proces starenja: izlaganje UV zrakama, pušenje, hormonalni nedostaci.
 • Sterilna kozmetika

  Kako bi osigurali maksimalnu sigurnost i najosjetljivijoj koži, Dermatološki laboratoriji Avène postavili su temelje novoj generaciji dermokozmetičkih proizvoda otkrićem jedinstvena procesa zahvaljujući kojem proizvodi sadrže isključivo sastojke nužne za kožu, bez konzervansa ili tvari koje djeluju kao konzervansi. Riječ je o sterilnoj kozmetici, koja ne samo da se sterilizira tijekom proizvodnje nego ostaje sterilna i cijelo vrijeme primjene. To je najveće dostignuće u dermokozmetici, kojim je postavljen novi standard u proizvodnji.

  Sterilna kozmetika jamči najveću moguću učinkovitost i sigurnost za najosjetljiviju kožu (novorođenčad i mala djeca, reaktivna kože, hiperreaktivna koža, patološka stanja kože, npr. atopijski dermatitis).

  Sterilna kozmetika rezultat je jedinstvena procesa u proizvodnji dermokozmetičkih preparata - procesa sterilizacije tijekom proizvodnje. Takav proces proizvodnje zahtijeva specifično okruženje i proizvodne pogone koji udovoljavaju najvišim tehnološkim zahtjevima, te znanje i iskustvo u proizvodnji u sterilnim uvjetima. Francuska farmaceutska tvrtka Pierre Fabre, koja je patentirala ovaj jedinstven proizvodni proces, razvila ga je na osnovi dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji lijekova, osobito injekcijskih. Svi proizvodni postupci u tom procesu izvode se u skladu s dobrom proizvodnom praksom (GMP - Good Manufacturing Practice), a prepoznala su ih i odobrila međunarodna zakonodavna tijela.

  Proces sterilizacije tijekom proizvodnje obuhvaća nekoliko bitnih komponenti:

  - prijem i kontrolu samo odabranih sirovina, što omogućuje vrlo strog odabir za formulu s minimalnim brojem prijeko potrebnih sastojaka visoke čistoće i odlične podnošljivosti, bez dodatka tvari koje iritiraju kožu, a uz eliminaciju nepotrebnih sastojaka, odnosno potencijalnih iritansa i alergena (parabena i tvari koje djeluju kao konzervansi, parfema i emulgatora),

  - proizvodnju formule u sterilnoj miješalici,

  - inovativnu (i patentiranu) sterilizaciju proizvoda,

  - pakiranje u sterilnom okruženju - označava pakiranje proizvoda u tubu s D.E.F.I sustavom zatvaranja u aseptičkim uvjetima (klasa A), a prema važećim standardima farmaceutske industrije. Sustav hermetičkog zatvaranja, tzv. D.E.F.I sustav (Device for Exclusive Formula Integrity) je inovativni patentirani sustav zatvaranja primarne ambalaže (tube), jedinstven u svijetu dermokozmetike. Razvila ga je i patentirala francuska tvrtka Pierre Fabre Dermo-Cosmetic. Ovaj sustav sprječava bakterijsku kontaminaciju proizvoda i osigurava sterilnost tijekom njegove primjene. Proizvod u čijoj proizvodnji se koristi ovaj sustav zatvaranja ne mora sadržavati parabene i tvari koje djeluju kao konzervansi, te ostaje sterilan i zaštićen tijekom cijelog vremena primjene.

  - visoko kvalificirano osoblje - stručno osposobljeno za rad u procesu sterilne proizvodnje.
 • Steroli

  Molekule koje nalazimo kod životinja (kolesterol...) i biljaka (ergosterol...).

 • Sukralfat

  Aktivni sastojak koji potiče stvaranje zaštitne barijere. Sukralfat se snažno veže za bjelančevine na staničnoj površini i pruža fizičku zaštitu od vanjskih utjecaja. Ima jako protuupalno djelovanje i ubrzava rast stanica.
  Primarno se koristi u liječenju ulkusa želuca i dvanaesnika, a također se preporučuje kod iritacija kože jer olakšava obnovu epidermisa. (Brian K Yeh and al. Structural Basis for Activation of Fibroblast Growth Factor Signaling by Sucrose Octasulfate. Molecular and Cellular Biology, October 2002, p7184-7192, Vol 22, N° 20.)
 • Suncem inducirani herpes

  Solarni herpes je kožna lezija kod koje se javljaju brojni prozirni mjehurići veličine pribadače te crvenilom oko usnica a uzrokovan izlaganjem suncu.
 • Surfaktant

  Prirodne ili sintetske molekule sa dvostrukim vezama (hidrofilnom - lipofilnom). Svojstva su im vlaženje, emulgiranje, sredstvo za pranje, raspršivanje, antisepti, pjenušanje.
 • Synovea

  SynoveaTM reducira oksidaciju sebuma i sprječava pojavu komedona.
 • T-zona

  Središnji dio lica (ili T-zona): čelo, nos, brada.
 • Termalna voda

  Prirodna izvorska voda sa mineralnim sadržajem prikladna za terapijske svrhe. Njena svojstva određuju njenu ljekovitost.
 • Tjemenica

  Žućkasti seboreični dermatits tjemena kod djece. Karakteriziran je osipom i ljuskanjem kože.

 • TriAsorB™

  TriAsorB™ je prvi organski Pierre Fabre filter s jedinstvenom sposobnošću apsorbiranja i reflektiranja štetnog dijela solarnog spektra, što uključuje UVB, kratke UVA i duge UVA zrake, kao i visokoenergijsku vidljivu plavu svjetlost.
  Pruža ultra širok spektar zaštite uz optimalnu biorazgradivost i manji utjecaj na morski okoliš.
   
 • TRP-Regulin

  Patentirani djelatni sastojak za poboljšanje praga tolerancije i smanjenja reaktivnosti kože sklone crvenilu.
 • Upala

  Upala je obrambena reakcija koja se javlja nakon izlaganja iritacijama ili kod razvoja patogenih agensa. Četiri osnovna simptoma lokalne upale su: toplina, crvenilo, bol i otok.
 • Urea

  Humektans (tvar koja na sebe veže vodu) i ovlaživač – tvar koja kožu opskrbljuje vlagom. U visokim koncentraci­jama djeluje keratolitički.
 • UV zaštitni filteri

  Ultraljubičasti filteri koji filtriraju određena zračenja kako bi zaštitili kožu od njihova štetnog utjecaja. Ultraljubičasti filteri su aktivni sastojci proizvoda za zaštitu od sunca. Postoje tri tipa ultraljubičastih filtera: kemijski, organski i mineralni.
 • UV zrake

  UV je skraćenica za ultravioletno odnosno ultraljubičasto. Ultraljubičaste zrake (ultravioletne) imaju valnu duljinu između vidljive svjetlosti i x-zraka.

  Ultraljubičasto zračenje obuhvaća onaj dio spektra sunčevog zračenja koji se svojom valnom dužinom nalazi između rendgenskog i vidljivog spektra.

  Ultraljubičasto zračenje možemo podijeliti na blisko (valne dužine 380-200nm) i ekstremno (valne duljine 200-100nm).

  Raspon UV zraka se dijeli na UV-A (400-315nm), UV-B (315-280) i UV-C (280-100nm).

  UVA zrake uglavnom su odgovorne za starenje kože. Predstavljaju 95% UV zraka koje dosežu kožu. Prisutne su tijekom cijele godine u svim područjima i oblaci i prozori ih ne apsorbiraju. Duboko mijenjaju strukturu kože i odgovorne su za nastanak raka kože.

  UVB zrake odgovorne su za nastajanje opekline od sunca. Stimuliraju proizvodnju melanina i tamnjenje kože. Također, mijenjaju DNK stanica kože. Kao i UVA, UVB zrake odgovorne su za nastajanje raka kože.

  Za razliku od UVA i UVB zraka, UVC zrake ne dostižu do površine zemlje jer atmosfera apsorbira 99% zračenja. UVC zrake imaju važnu ulogu u stvaranju ozonskog omotača.

  U malim količinama, UV zrake su korisne i neophodne za sintezu vitamina D. Također pomažu u liječenju mnogih bolesti, kao što su rahitis, psorijaza, ekcemi i žutica. U većim količinama (tijekom duljeg izlaganja suncu) mogu uzrokovati rak kože, prijevremeno starenje kože i kataraktu. 

 • Vitamin A

  Vitamine dijelimo u dvije skupine: hidrosolubilni (topivi u vodi) i liposolubilni (topivi u mastima).
  Vitamin A je topiv u mastima. Potiče rast i poboljšava vid. U koži, potiče sintezu melanina, pigmenta odgovornog za boju kože.
 • Vitamin B6

  Vitamine dijelimo u dvije skupine: hidrosolubilni (topivi u vodi) i liposolubilni (topivi u mastima).
  Vitamin B6 je topiv u vodi. Sudjeluje u metabolizmu lipida i aminokiselina te sintezi vitamina B3. Posljedica manjka vitamina B6, između ostalih, su i kožne lezije.
 • Vitamin C

  Vitamine dijelimo u dvije skupine: hidrosolubilni (topivi u vodi) i liposolubilni (topivi u mastima).
  Vitamin C li askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi. On je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina i prvi sintetski dobiveni vitamin. Sudjeluje kao reducens u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi.
 • Vitamin E

  Vitamine dijelimo u dvije skupine: hidrosolubilni (topivi u vodi) i liposolubilni (topivi u mastima).
  Vitamin E je topiv u mastima. Poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima: zaustavlja (usporava?) starenje kože i osigurava stabilnost staničnih struktura.
 • X-Pressin

  Patentirani aktivni sastojak laboratorija Pierre Fabre s keratolitičkim djelovanjem: sprječava zatvaranje pora te nastanak komedona čineći kožu mekom i glatkom.
 • Zrakaste bore

  Bore koje se nalaze na koži kod vanjskog kuta oka.

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.