30/12/2015 - U fokusu

SVE POTREBE SUHE KOŽE

Što možemo učiniti sami?

Dolaskom hladnijih dana većina nas primjećuje da nam je koža sve isušenija i da traži pojačanu njegu. Osnovni problem je nedostatak masnoća (lipida) i vode, što kožu čini vrlo osjetljivom i zbog čega burno reagira na vanjske čimbenike, kao što su hladnoća, vjetar i voda. I unutarnji čimbenici (genetska predispozicija i hormonalni utjecaji) mogu pridonositi suhoći kože.


Možemo razlikovati nekoliko stupnjeva i oblika suhe kože, od lakših, pa do težih patoloških stanja. Kod svih se zapaža nedostatak masnoća i vode, što kožu čini ljuskavom, hrapavom, grubom, zategnutom, a javlja se i svrbež. Osim normalne suhe kože, teža stanja su atopijska suhoća kože i različiti oblici ihtioze.

Problem suhe kože prati i najmlađe, dijelom zbog nasljednih čimbenika, a dijelom zbog pretjerana korištenja sapuna ili upotrebe neprilagođenih proizvoda za higijenu i njegu. Kao dodatni problem, kod djece su vrlo česti i atopijski ekcemi, a prate ih upala i jak svrbež. Stoga je potrebno je očuvati i obnoviti hidrolipidni zaštitni sloj kože primjenom odgovarajućih dermokozmetičkih proizvoda za higijenu i njegu kože.

Što koristiti za pranje suhe kože?


Sapun je najstarije sredstvo za pranje kože. Koristimo ga najčešće za pranje ruku i lica, poneki i za pranje tijela. Iako je u uporabi gotovo 5.000 godina, prodaja iz godine u godinu u cijelom svijetu pada čemu su najviše doprinijeli dermatolozi ukazivanjem na štetnost sapuna. Sapun nastaje reakcijom prirodnih biljnih ili životinjskih masnoća s jakim lužinama. Prilikom pranja kože, tj. u vodenoj otopini, sapuni reagiraju lužnato snažno odmaščujući kožu. Koža pocrveni, bubri, svrbi i pretjerano se isušuje. Oslabljuje se prirodni kiseli zaštitni omotač kože, koji sprječava razmnožavanje bakterija na površini kože te ona ostaje nezaštićena ne samo od mikroorganizama nego i od drugih štetnih vanjskih faktora. Pranjem u „tvrdoj“ vodi (nazočnost iona kalcija i magnezija u vodi) sapun proizvodi teško topive soli koje zatvaraju pore i dodatno nadražuju kožu.

Ovi nedostaci sapuna potakli su potragu za novim tvarima za pranje tijela. 60-ih godina prošlog stoljeća započinje proizvodnja sintetički sredstava za pranje, sindeta (sindet kratica od sintetski deterdžent, sapun bez sapuna). Sindeti mogu biti u krutom stanju (za pranje ruku i lica) ili u tekućem, u obliku gela, za pranje tijela. Prednost je svakako ako su  bez parfema jer parfemi znano doprinose nastanku ali i pogoršanju alergijskih bolesti kože. Sindeti posjeduju izražene prednosti u odnosu na sapune jer nema lužnatog djelovanja tj. čuvaju prirodan kiselkasti omotač kože koji preventivno djeluje na razmnožavanje bakterija te ne stvaraju teško topive soli. Nježniji su prema koži, ne zatvaraju pore i ne nadražuju kožu.
Više nego dovoljni razlozi da u svoju dnevnu rutinu uvedete sindet :) Izbjegavajte duga tuširanja s vrućom vodom, ograničite se na 5-10 min tuširanja ili kupanja dnevno. Umjesto sapuna koristite sindet ili blage gelove za tuširanje sa hidratantnim djelovanjem. Tapkanjem ručnikom posušite kožu i u roku tri do pet minuta nanesite emolijens.Što je to emolijens i kako izabrati proizvode za njegu suhe kože?

Emolijens (lat. emolliens = koji omekšava) je topički pripravak koji sprječava isušivanje kože i pomaže pri održavanju njezine vlažnosti. Hrvatska inačica te riječ je ovlaživač, a označava postupak dodavanja vode koži. Emolijensi su proizvodi koji se u dermatologiji najčešće preporučuju, jer umiruju svrbež, najčešći simptom suhe kože, i sprječavaju daljnje fizičko oštećenje kože, smanjujući tako potrebu za topičkim kortikosteroidima i drugim lijekovima.
Njihova redovita primjena nužna je u svakodnevnoj njezi suhe kože, a od iznimne su važnosti i u dermatološkoj terapiji bolesti praćenih
suhoćom kože, kao što su atopijski dermatitis, psorijaza i različiti oblici ekcema, te bolesti s nasljednim ili stečenim poremećajem orožnjavanja.

Dva su osnovna načina njihova djelovanja. Prvi je okluzivnost, odnosno stvaranje masnog sloja na površini kože, što postižu masne supstancije životinjskoga, biljnoga, mineralnoga ili sintetičkog podrijetla. Okluzivne supstancije na koži stvaraju tanak nepropusni film, sprječavajući tako gubitak vode iz kože. Nakon primjene emolijensa, koža je meka, elastična i sjajna. Od okluzivnih supstancija u pripravcima najzastupljeniji su dugolančani parafinski ugljikovodici - tekući parafini različite gustoće, bijeli vazelin, čvrsti parafin i skvalen. Drugi način djelovanja emolijensa je preko humektansa, tj. hidrofilnih supstancija koje, unesene u kožu, znatno povećavaju kapacitet zadržavanja vode. Hidrofilne supstancije na sebe vežu vodu i tako koži osiguravaju vlagu. Od hidrofilnih supstancija u pripravcima najzastupljeniji su polihidroksilni alkoholi - glicerol, propilenglikol, sorbitol i manitol.
Napredni emolijensi sadrže kombinaciju okluzivnih i hidrofilnih supstancija, uz dodatak tvari koje potiču obnovu kože i djeluju na epidermalnu diferencijaciju. Cilj primjene emolijensa je nahraniti i hidratizirati kožu, te u isto vrijeme smanjiti agresiju i iritacije.
Proizvode birajte prema stupnju suhoće, radi li se o suhoj koži, vrlo suhoj koži ili koži kod koje je uz suhoću najizraženiji simptom svrbež!


I za kraj, kratka poruka: 
Jednostavne navike, poput pranja odgovarajućim sredstvima i svakodnevnog korištenja emolijensa suhoj koži puno znače. Vaša koža bit će vam zahvalna!

 

Pošaljite e-mail

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu

You can't post more than one comment on a product

Recite nam svoje mišljenje

* Obavezna polja

MOJ KUTAK

-Dan
-Mjesec
-Godina

Robne marke Pierre Fabre grupacije:

*Obavezna polja

Hvala na dijeljenju!

Administratori web mjesta postavili su vaš komentar na pregled i bit će objavljen nakon odobrenja.