06/09/2017 - Želim znati

Onda kad ih više ne očekuješ...

...akne u odrasloj dobi

Akne (Acne vulgaris) su jedan od najčešćih dermatoza. Pogađaju oba spola i pojavljuje se u oko 80 posto adolescenata. Nakon dvadesete godine obično se povlače, no mogu potrajati i do tridesete, pa i dulje, osobito u žena. Najčešće se pojavljuju na licu (99 posto), zatim na leđima (66 posto) i prsima (15 posto), malo rjeđe na vratu, ramenima, prsnoj kosti i nadlakticama, ali uvijek uz izraženu seboreju.

akne-1.png
akne-2.png
akne-3.png
akne-4.png
Akne koje se pojave u odrasloj dobi uglavnom su upalnog tipa i praćene trajnim crvenilom, povećanom osjetljivošću, bolnošću i ožiljcima koji sporo zacjeljuju.  Smještene su uglavnom oko usta, na bradi te u području vrata i donje čeljusti. Prema informacijama Američke dermatološke akademije, više od 17 milijuna Amerikanaca ima takvu dijagnozu. Od toga su 50 posto odrasle žene, a 25 posto odrasli muškarci. Zadnja istraživanja pokazala su da oko 45 posto žena u dobi od 20 do 30 godina muče postadolescentske akne, ali one se javljaju i kod 26 posto žena u dobi od 30 do 40 godina, te kod 12 posto žena u dobi od 50 do 60 godina.

Treba naglasiti da ne postoji univerzalan uzrok u odrasloj dobi. Stručnjaci smatraju da su najrelevantniji uzroci njihove pojave velika količina svakodnevnog stresa, hormonska neravnoteža i nepravilna prehrana.

stres.png
Izbjegavajte stres

Stres je u modernom načinu života nemoguće izbjeći, što povećava rizik od nastanka akni. Stres stimulira nadbubrežnu žlijezdu na proizvodnju hormona stresa, kortizola, i još jednoga androgenog hormona, dehidroepiandrosterona (DHEA), koji snažno stimuliraju lojne žlijezde na povećanu proizvodnju sebuma. Stoga, kad god možete, provodite antistres terapiju: vježbajte, relaksirajte se, provodite više vremena u prirodi, radite stvari koje vas opuštaju i vesele.
 
hormoni.png
Ah ti hormoni...

Hormonalne promjene povezane su s mjesečnim ciklusima, diskontinuiranom primjenom kontraceptiva, trudnoćom, postporođajnom fazom, dojenjem i menopauzalnim promjenama.
Velik broj žena često se susreće s pojavom akni u premenstrualnoj fazi (acne menstruationis). Jedan od čestih uzroka nastanka kod mladih žena su policistični jajnici. Perimenopauzalne i menopauzalne akne nastaju kao rezultat povišene razine progesterona uz manjak estrogena. Mnogi stručnjaci smatraju da žene koje su na hormonskoj nadomjesnoj terapiji imaju manji rizik javljanja akni u odrasloj dobi zbog kontrolirane razine hormona.

prehrana.png
Važno je pravilno se hraniti

Za nastanak akni uvelike je zaslužna i nepravilna prehrana. Objavljeno je nekoliko studija u kojima se dugoročna konzumacija hrane visokoga glikemijskog indeksa povezuje s njihovom pojavom. Zato bi bilo dobro izbjegavati namirnice kao što su: šećer, bijeli kruh, pržena hrana, gazirana pića i energetska pića. Želimo li imati zdravu kožu, bez akni, hrana koju konzumiramo trebala bi sadržavati:
   > antioksidanse (vitamine A, C i E, selen),
   > polinezasićene masne kiseline (bogat izvor nezasićenih masnih kiselina su plava riba, riblje ulje, orašasti plodovi, laneno sjeme),
   > polifenole (katehini iz zelenog čaja, sojini flavonoidi, resveratrol iz crnoga grožđa),
   > probiotike.

korektivna-kozmetika.png
Zašto nastajU crvenilo i ožiljci od akne?

Kao što smo već naveli akne u odrasloj dobi uglavnom su upalnog tipa. Pravodobnim liječenjem ne bi smjeli nastati ožiljci. No, ako zakasnimo s terapijom, ponekad je upala toliko jaka da nastaje defekt kože kojeg organizam ne može popraviti te zaostaje ožiljak ili crvenilo kože na mjestu upale. Većina oboljelih, osobito žene, koristi korektore i/ili  pudere kako bi prikrili ožiljke, ali sa slabim rezultatom. Nažalost, nije moguće u potpunosti ukloniti niti jednom metodom ožiljke od akni, ali se može očekivati njihovo znatno smanjenje primjenom keratolitičkih i  regenerirajućih krema, profesionalnih pilinga, mikrodermoabrazijom, mehaničkom dermoabrazijom ili laserskim tretmanom. Kako ožiljci od akni mogu biti vrlo različiti, ne odgovaraju sve navedena metode svim tipovima ožiljaka, stoga učinak može i izostati.  Kako biste pronašli metodu koje će najbolje ublažiti vidljivost vaših ožiljaka, preporučujemo da se posavjetujete s dermatologom prije nego što se odlučite za neku od sljedećih metoda.

dermokozmetika.png
Što možete sami učiniti?

Dermokozmetički proizvodi osnova su svakodnevne higijene i njege, jer uz redovitu upotrebu mogu biti izrazito korisni. Pomno čitajte što piše na proizvodima, jer primjenom neodgovarajućih proizvoda možete sami sebi odmoći i pogoršati stanje. Da biste proizvodima zaista bili zadovoljni, voditi računa o tome da imaju slijedeća poželjna obilježja:
   > bez sapuna (soap free),
   > bez sastojaka koji začepljuju pore (nekomedona),
   > bez ulja (oil-free),
   > bazirani na hidrataciji/vodi (water-based),
   > blaga sredstva za uklanjanje nečistoća i suvišne masnoće (gentle surfactants),
   > hipoalergena (ako uz akne imate i osjetljivu kožu),
   > antiinflamatorna (sadrže sastojke za ublažavanje upale).

 

Pošaljite e-mail
  • Savjeti o higijeni i njezi kože
  • Posebne pogodnosti i ponude
  • Informacije o novim proizvodima

Svaka koža ima svoje potrebe.
otkrijte Eau Thermale Avène proizvode prilagođenu potrebama Vaše kože.

Započnite dijagnostiku
  • Saznajte dijagnozu i preporuku za njegu Vaše kože
  • Kreirajte listu omiljenih i ocijenjenih proizvoda
  • Ostvarite pogodnosti
Prijavite se odmah

Pretraga u tijeku

Za ovaj korak Vam je potrebna lozinka!

Prijavite se u Eau Thermale Avène klub u svoj korisnički račun kako bi pospremili ovu informaciju.


Prijavite se ili otvorite svoj korisnički račun u Eau Thermale Avène klubu